2018. május 24., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus E-P3 gyorsteszt: itt az új PEN generáció

Az új Olympus PEN fényképezőgépek bécsi bemutatóján kipróbáltuk az új zászlóshajót és optikákat.

H​i​r​detés​

Helyszín, a PEN gépek bemutatása

Bár már június eleje óta megvolt nálunk az Olympus hivatalos sajtóanyaga az új PEN családról (E-PM1, E-PL3, E-P3), azt csak június 30-án, reggel hét után tehettük közkincsé a hírzárlat miatt. Öröm az ürömben, hogy a gyártó meghívott minket is arra az óriási bemutató partira, ahol a világ szinte minden szegletéből összesen 275 újságíró volt jelen, hogy kipróbálhassa a harmadik PEN generáció zászlóshajóját, az E-P3-at, valamint az új objektíveket egy bécsi fotószafari során. Magyarországról összesen hárman voltunk a meghívottak listáján.

A rendezvény nettó másfél napos volt (június 29-30.), ahol az első nap (érkezés napja) egy nagyszerű, többfogásos vacsora szüneteiben szólaltak fel az Olympus képviselői (a teljesség igénye nélkül: Claudia Bähr, Miguel Angel Garcia), hogy ismertessék röviden a PEN történetét és a legújabb fejlesztéseket. Ezek közül a legfontosabb az új élességállítási rendszer, amely az Olympus állítása szerint a világon a leggyorsabb - ezt persze próba nélkül nehezen hitte el a közönség. Meg kell itt még említeni, hogy az új PEN fényképezők mind ugyanazt a tudást kapták, csupán a kezelői felület és a váz külleme tér el egymástól. De térjünk még vissza az AF-hez: az új rendszer immár 35 mezős, kapunk végre AF segédfényt, full time élességállítást, valamint továbbfejlesztett követő autofókuszt.

A magyarázó rajz szerint az AF gyorsulása több összetevőnek köszönhető: egyrészt az „új” Live MOS szenzornak (egyelőre tegyük idézőjelek közé, bár nem esett szó bővebben a szenzorról, nekünk az a gyanúnk, hogy a Panasonic G2 érzékelőjét tuningolták tovább), amely 60 fps helyett 120 fps kiolvasású, az új (tulajdonképpen kétmagos) TruePic VI jelfeldolgozó processzornak és nem utolsósorban az új, MSC-R jelölésű objektíveknek.

Sajnos mélyebbre menő műszaki információval nem szolgáltak az Olympus emberei, ezért nem lehet pontos és végérvényes kijelentéseket tenni egyik összetevőről sem. Az érzékelővel kapcsolatban valószínűleg soha nem is fogunk pontos műszaki és technológiai adatokat kapni, de nem is baj, későbbi tesztünk során úgyis ki fog derülni, mit tud az újonc gépek képalkotó rendszere; úgyis a végeredmény, a képminőség a fontos.

A vacsorára hivatalosak voltak olyan vendégek is, akik a gyártó reklámfilmjeiben szerepeltek, és már régebb óta az Olympus PEN gépeit használják. Közülük senki sem profi fotós – ez kiemelt információ, hiszen valamilyen érthetetlen okból kifolyólag az Olympus mindenáron azt szeretné hangsúlyozni és az újságírók tudatába is beleverni, hogy PEN gépeivel egy átlagos felhasználó is készíthet kitűnő fotókat. Minden az egyszerű használhatóság körül forgott. A vendégek közt volt divattervező, szállodatulaj, cukrász...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hi​rde​t​é​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.