Olympus E-P2 röviden

Hirdetés

Működés, különbségek az elődhöz képest II.

Az E-P2 immár nyolc művészi "magic" szűrővel rendelkezik, ez kettővel több, mint amivel az E-P1-nél találkozhattunk. A dioráma és a kereszthívás közül azonban vitathatatlanul a dioráma az érdekesebb hatású szűrő.

Ha ügyesen komponáljuk témánkat, ezzel a szűrővel olyan hatást érhetünk el, mint egy tilt-shift objektív tilt funkciójával. A kép középső sávja éles lesz, míg a közeli és távoli pontok homályba vesznek. Egy városkép így például makettszerű lesz.

Az E-P2 menürendszerét sem fogjuk részletesebben taglalni, elődjének menüjétől csupán pár pontban tér el. Ezek nevezetesen: EVF menüpont (E-P2), lejátszás menüpont (E-P1), HDMI menüpont kiírja az aktuális formátumot (E-P1).
Aki azonban mégis megnézné részleteiben az újonc menüjét, annak készítettünk egy kisfilmet:

Következő pontunk a két készülék AF sebességére vonatkozik. Vajon az E-P2 mennyivel lesz gyorsabb elődjénél? Vizsgálatunk eredményén mi is meglepődtünk, ugyanis az E-P1 S-AF módban tízből tízszer gyorsabbnak bizonyult az E-P2-nél. Mindkét vázon a 14-42-es objektív volt ugyanazzal a firmware verzióval. Egyedül a váz alapszoftvere tért el, míg az E-P1-é már az 1.2-nél tart, addig az E-P2 még csak az 1.0-nál járt. Élességállítási próbáinkról is készült filmfelvétel:

Röviden: Az E-P2-ben nagyon tetszett az opcionálisan csatlakoztatható, s akár szögkeresőként is használható VF-2 elektronikus kereső. A két új mágikus szűrő közül leginkább a diorámának örültünk, ezzel valóban érdekes hatású képeket lehet készíteni. Az AF-követésnek annyira nem láttuk hasznát, a PEN sorozat nem arról szól, amihez erre a funkcióra okvetlen szükség lenne, de tény, hogy jól jön és nem haszontalan plusz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Olympus E-P1 - régi-új éra

    1959-ben egy legenda született. Most, ötven évvel később, a digitális érában a legenda újjászületik: íme az Olympus E-P1!

Hirdetés