Olympus E-P2 röviden

Értékelés

A jó csak még jobb lett, de még mindig nem tökéletes. Az E-P1 iránt érzett eufóriából kissé kijózanodva pont kaptunk megint annyi löketet a pluszszolgáltatások által, hogy ismét lángoljon a szerelem. Ez a szerelem azonban ezúttal józanabb, már nem pattanásos tinédzserként rajongunk első kedvesünkért.
A kiváló minőségű VF-2 elektronikus kereső képéről csak szuperlatívuszokban lehet nyilatkozni, azonban rossz fényviszonyok mellett ennek is megbolondul a képe és színes zsizsikkel lesz teli. A hétköznapi fotózást komoly mértékben megkönnyíti az EVF használata, sőt, érzésre is többet nyújt, főleg azoknak, akik dSLR gépük mellé szeretnének egy E-P2-t venni.
A dioráma mágikus szűrő a méregdrága tilt-shiftes objektívek által nyújtott hatást adja ingyen. Azonban az EVF és az összes többi (minimális) pluszszolgáltatás ismét csak egy figyelemelterelő művelet része. Az Olympusnak még mindig nem sikerült utolérnie konkurensét, a Panasonicot, ami az automatikus fókuszálás sebességét illeti. Sőt, az 1.0-s firmware-rel még elődjénél is valamivel lassabb az E-P2.

Hirdetés

Mindezek ellenére - vagy pont e tények miatt - az újoncról is csak olyan véleményt tudunk alkotni, mint korábban az E-P1-ről: ezt a fényképezőt nem csak az észérvek, hanem szívünk fogja nekünk eladni. Aki a boltban kézbe veszi, érzi súlyát, látja szálcsiszolt alumínium kabátjának csillogását, vagy azonnal szerelmes lesz, vagy visszateszi a pultra és továbblép. Azoknak, akik "valami kicsi, könnyű, szerethető, moduláris, bárhova elvihető" után sóvárognak, időközben egyre több alternatívájuk akadt, s az Olympusnak résen kell lennie, mert a konkurencia nem alszik, és bizony a következő PEN-nek nagyon ütősnek kell lennie, ha nem akarja elveszíteni rajongótáborát. És nyilvánvaló, hogy a mérnököknek, tervezőknek nem (csak) a képminőségre kell ráfeküdniük, hanem az EVF-re és az AF sebességére.
Most még annak ellenére, hogy kifejezetten drágáljuk az E-P2-t, egy különösen ajánlott plecsnit kap tőlünk, de legközelebb már nem adjuk ennyire könnyen a kitüntetést!

Termék:

Olympus E-P2

Jellemzés: A jó most még jobb lett, immár opcionális EVF keresővel bővíthető.
Pro: + Szép design,
+ nagyon jó minőségű kivitelezés,
+ nagyon jó képminőség,
+ fejlett mozgóképfelvételi képességek,
+ konverterekkel számtalan más rendszer optikája csavarható fel rá,
+ kicsi, szinte mindenhol elfér,
+ teljesen személyre szabható működés,
+ komplex menürendszer,
+ profi dSLR vázakat megszégyenítő funkciók halmaza,
+ modularitás,
+ opcionálisan elektronikus keresővel kiegészíthető,
+ elődjéhez képest plusz két érdekes mágikus szűrő,
+ van benne AF-tracking.
Kontra: - Akkufedél zárnyelve filigrán volta,
- AF sebesség (ezen valószínűleg lehet még sokat csiszolni),
- jelenleg nem sok m4/3 optika kapható hozzá, főleg nem fényerős, lapos fixek,
- lehetne olcsóbb, - az EVF sötétben zsizsikes lesz, manuális fókuszra ott már nem az igazi.
Ergonómia: 87 %
Képminőség: 93 %
Ár/Érték: 80 %
Összetett érték: 89.6 %

MLaca

Az Olympus E-P2 fényképezőgépet az Olympus Hungary Kft.-től kaptuk bemutatóra.

Azóta történt

Előzmények

  • Olympus E-P1 - régi-új éra

    1959-ben egy legenda született. Most, ötven évvel később, a digitális érában a legenda újjászületik: íme az Olympus E-P1!

Hirdetés