Hirdetés

Olympus E-P1 - régi-új éra

Hirdetés

Menürendszer

Az Olympus E-P1 első bekapcsolás után egy roppant egyszerű, magyarul is tudó menüvel lepi meg a fotóst. Gyanakodtunk is, hogy ez így túl felületesnek tűnik, biztos csak el vannak rejtve a részletek valahová. És így is van: találtunk egy menüpontot, amelyet ha bekapcsolunk, egy plusz főmenü szekciót kapunk. Ez tartalmazza az összes olyan paramétert, amely segítségével a fényképezőgép teljesen egyedire szabható.

A két kis fogaskereket ábrázoló piktogram eredetileg nincs ott, ez az ötödik főbb menüpont, amelyet külön aktiválni kell.

Érdemes egyszer egy igazán nagy levegőt venni és minden egyes funkciót igényeinknek megfelelően beállítani. Garantált az esti program, de megéri.

Természetesen nem maradt ki a gyorsmenü sem, melyet az "ok" gomb lenyomásával hívhatunk elő. Ha ilyenkor pluszban megnyomjuk az "info" gombot, akkor jön elő a kibővített gyorsmenü (lásd utolsó kép fent).

A live hisztogram gyakran hasznos lehet, így ez is közvetlenül elérhető. Ha a menüben előzőleg engedélyeztük, akkor számos pluszfunkciót is előhívhatunk az "info" nyomógombbal, mint például a segédrácsokat, vagy a "célkeresztet".

Akinek ez még mindig nem lenne elég, annak rendelkezésére áll a "leveling", azaz szintező funkció. Ha ez be van kapcsolva, akkor egy x és y tengely jelenik meg, melyek alatt, illetve mellett kis kockák jelzik, hogy a fényképezőgép mikor van teljesen vízszintes, illetve merőleges helyzetben. Légbuborékos vízszintezővel ellenőriztük: nagyon pontos!

Pár szóban: Az Olympus E-P1 menüje nagyon összetett. Akár a legprofibb vázakat is megszégyenítő funkció-arzenál hívható elő, s szabható teljesen egyedire. Az adott beállításokat el is menthetjük, természetesen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés