Hirdetés

Olympus E-P1 - régi-új éra

Képminőség

Hiába a megnyerő külső, az elsőrangú összeszerelési minőség, ha a fényképezőgép képminősége nincs megfelelő szinten. Egy cserélhető objektíves gépnél az optika-érzékelő-képfeldolgozó rendszer triumvirátusából legalább az egyik cserélhető, ha nem vagyunk vele megelégedve. Az Olympus E-P1-nél azonban mindent rendben találtunk, még a kis műanyag 14-42 mm-es kitobi is meglepően jól teljesített.

Az optika nagylátó végén (ekv. 28 mm) minimális CA látható, s mivel a gép szoftvere automatikusan korrigál, a hordózás is szerény mértékű marad. A részletek nagyon szépen látszanak, képminőség terén az E-P1 messze lekörözi a csúcskompaktokat.
Ekvivalens 84 mm-en is marad a jó minőség, bár a felbontóképesség minimálisan csökken.

Hirdetés

A rossznyelvűek eddig azt szajkózták, hogy a 4/3 rendszer érzékelője így zajos, meg úgy zajos. Be kell vallani, mikor megláttuk az Olympus E-P1 műszaki adatai közt az ISO 6400-as értéket, bizony elhúztuk a szánkat, hogy ez vajon mennyire lesz jó. Lássuk hát zajos képeinket:

Kedvenc festményünkről készült fotók egyszerűen lenyűgöző látványt nyújtottak. A vászon apró egyenetlenségei szinte lemásznak a képekről, ISO 1600-ig bezárólag szinte nyoma sincs színzajnak. ISO 3200 mellett is csak a homogén felületeken vesszük észre az apró monokromatikus zsizsiket.

A vonalas tesztábrán még ISO 3200 mellett is szépen látszanak a legfinomabb vonalpárok. A színes felületeknél ISO 3200-on már néhol a háttérbe vész a zöld mező éle.

Az ISO 6400-as képrészleteket külön vettük, s mint látni, ez az érték már valóban a "csak akkor használd, ha nagyon muszáj" kategóriába esik.
Az E-P1 azonban rendelkezik négyfokozatú zajszűréssel: kikapcsolva, gyenge, közepes és erős szűrés.

Ezeket a beállításokat ISO 400-tól felfelé vizsgáltuk, ezen érték alatt fölösleges bekapcsolni a szűrést. Szerintünk csak ISO 1600 fölött van igazán értelme bekapcsolni az algoritmust, és akkor se menjünk a közepes szint fölé, hiszen az erős szűrés nem csak a zajt, de már a részleteket is erősen mossa.

Fenti képünk szépen demonstrálja a zajszűrés erőssége és a részletek elmosása közti összefüggést.

Nagyon meg voltunk elégedve a fényképezőgép pontos, konzisztens fehéregyensúlyával és fénymérésével. A színvilága tetszetős, sőt, egyes bennfentesek szerint erősen hasonlít a legendás E1 színeihez. Döntse el mindenki maga:

Összefoglalva: Kellemesen csalódtunk az Olympus E-P1 képében. A rosszmájúak károgásával ellenben igenis alacsony a zajszint, a gép színvilága pedig gyönyörű. A kitobi rajza is nagyon kellemes, akár rajta is felejthetjük jó időre a vázon. Átfogása jó, indulhatna kissé nagylátóbbról, s lehetne fényerősebb is - persze fele ennyiért..

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés