2019. március 21., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus 12 mm F2.0 és 45 mm F1.8 objektív: miért csak most?

Az Olympus két új, igényes és (végre) fényerős objektívjével most tényleg megszületett a m4/3 rendszer!

Hirdetés

M.Zuiko Digital 45 mm F1.8 I.

A csúcsminőségű, nagylátószögű m4/3 objektívet a 12/2-nek köszönhetően kipipálhatjuk. Aki azonban inkább a hosszabb gyútávokat kedveli, netán gyakran használná portrézáshoz m4/3 rendszerét (is), az eddig vagy konverterek segítségével próbálkozott más gyártók és rendszerek objektívparkjából válogatni (és lemondott az automatikus élességállításról, a rekeszvezérlésről, de legrosszabb esetben a fénymérésről is), vagy beérte a lassú m4/3 telezoomokkal és a nagy mélységélességgel. Eddig.

Az Olympus pont ennek a felhasználói csoportnak találta ki az M.Zuiko Digital 45 mm F1.8 optikát, amely dizájnban a 12/2-t követi. Szerencsére általa már egy jóval szélesebb felhasználói rétegnek lesz elérhető a portrézás, hiszen a 45/1.8 ára igen baráti: körülbelül 90 000 forintot kell csak rááldozni. A kedvezőbb árat azonban nem adják ingyen – hogy stílszerűen fejezzük ki magunkat –, mert a 45/1.8 tubusa immár nem fémből, hanem műanyagból van, és a mechanikus manuális élességállításról is (arról a klassz gyűrűről a 12/2-n) le kell mondanunk.

Szerencsére az eltérő anyaghasználat nem ment a minőség rovására; a 45/1.8 bátran a 12/2 mellé tehető, ha a felépítés minőségéről van szó. Tesztelőnknek kicsit fájt ugyan a speciális fókuszgyűrű elhagyása, de valószínűleg ez a tényező játszott oroszlánszerepet a jutányos ár kialakításánál.

A fenti képen látható, hogy tekintélyes „üveget” alkotott a gyártó – a m4/3 rendszer eddigi felhozatalában nem nagyon találkozhattunk hasonló objektívekkel, ha nem számítjuk ide az olyan egzotikumokat, mint például a Voigtländer 25 mm F0.95-öt, amely nagyon drága, cserébe legalább teljesen manuális, viszont nem elég hosszú portrékhoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.