2018. május 22., kedd

Útvonal

Tesztek » Digicam rovat

Olympus 12 mm F2.0 és 45 mm F1.8 objektív: miért csak most?

Az Olympus két új, igényes és (végre) fényerős objektívjével most tényleg megszületett a m4/3 rendszer!

H​i​r​de​té​s​

M.Zuiko Digital 12 mm F2.0 I.

Nagyon nehéz fékezett hangvételben írni egy olyan mesterműről, melynek első kézbevétele során konkrétan letettük hajunkat az asztalra. Az M.Zuiko Digital 12 mm F2.0 (eztán csak 12/2) 144 grammos tömegét (nem) érezve, nem is feltételeznénk róla, hogy fémtestet kapott – pedig de, a legjobb minőségű, esztergált alumíniumötvözet alkotja az objektív hengerét. Természetesen fém bajonettel rendelkezik, ez nem is lehet kérdés ebben a prémium kategóriában, amit sajnos az ára fájdalmasan tükröz. A kütyüimádóknak azonban már a kivitel szépsége, igényessége maga megérheti a majdnem negyedmilliót, amit a kasszánál kell érte leszurkolni.

A 12/2 végre „valódi” manuális élességállítással is rendelkezik, így nem csak vázhoz csatlakoztatva, áram alatt lehet mozgatni a belső élességállítású lencserendszert, hanem a fókuszgyűrű hátrahúzásával bármikor. Bevetésen, ha amúgy az AF-t használjuk, tetszőlegesen belenyúlhatunk a fókuszálásba, ha az imént említett módon elforgatjuk a gyűrűt. Élességállításkor se a front-, se a hátsó lencse nem mozdul, így port nem szív be magába a lencserendszer.

A frontlencse nem csak befelé vagy kifelé nem mozog, de forogni sem forog fókuszáláskor, így gond nélkül használható például a 46 mm átmérőjű cirkuláris polárszűrő. Legkisebb tárgytávolságunk 20 cm lehet, ami a szenzor felületétől és nem a frontlencsétől mérve értendő. Legújabb, különösen halk és gyors élességállítása kiválóan alkalmassá teszi nem csak álló-, hanem mozgóképek készítéséhez is (MSC technológia).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​ir​d​et​é​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.