Hirdetés

Olcsóbb AMD X570-es alaplapok tesztje

Kicsit közelebbről is megnéztünk négy, 60 000 forint alatt kapható, X570-es deszkát.

ASRock X570 Pro4

Az AMD júliusban megjelent Ryzen 3000-es processzorai mellé új lapkakészlet is érkezett, konkrétan a PCI Express 4.0 támogatással felvértezett AMD X570 (melynek lélektanát a korábbiakban már kielemeztük). Szerencsére a vörös óriás volt olyan kedves, és lehetővé tette, hogy régebbi chipsetes (B350/X370/B450/X470, sőt hellyel-közzel még A320 is) alaplapokban is működjenek a 7 nanométeres újdonságok, persze némi korlátozás mellett. Ilyen például az esetlegesen alacsonyabb boost frekvencia, az alacsonyabb órajelen működő memóriák (bár ezek a hiányosságok igazából nem indokolják az új chipsetre való áttérést), de a leglényegesebb a már említett PCI Express 4.0 teljes mellőzése. Ebből komolyabb hátrányunk nem származik, ha a videokártyákat vesszük alapul, az új interfésznek egyelőre inkább az SSD-k esetében van kézzelfoghatóbb előnye – ám azt hozzátennénk, hogy ha nem másolunk, tömörítünk vagy gyártunk tartalmat állandó jelleggel, még itt sem feltétlenül érett meg az a váltás.

Ettől függetlenül az bizonyos, hogy hosszabb távra, teljesen nulláról építkezve, már csábítóbb lehet az X570, de sokakat eltántorít a magas ár (valamint a tény, hogy az ilyen alaplapok zöme aktív hűtést használ a chipseten). Ahogy teltek a hónapok, elkezdtek szállingózni a kevésbé fullos, költséghatékonyabb modellek, és szerkesztőségünkben is tiszteletét tette négy példány, melyek 60 000 forint körüli áron kaphatóak, egy kicsivel közelebb hozva a felhasználókhoz a modern idők naprakész zöngéjét.

Tesztünk első szereplője az ASRock műhelyéből került ki: név szerint az ATX formátumban tetszelgő, nyolctűs EPS csatlakozóval szerelt X570 Pro4-ről van szó, mely széria (Pro4) tagjai a múltban már bizonyítottak abból a szempontból, hogy decens teljesítményt és szolgáltatásokat kínálva visszafogottabb árcédulákat viseltek dobozaikon, ezért sok árérzékeny vásárló választása esett rájuk. A doboz tartalma nincs túlspilázva: mindössze két SATA kábelt, három M.2-es csavart és egy M.2-es bakot, illetve a szokásos felhasználói kézikönyvet és a (hasznavehetetlen) driveres kompakt lemezt, no meg egy beépítési gyorstalpalót találunk a karton belsejében.


[+]

Jobban szemügyre véve az X570 Pro4-et, a VRM-et fedő borda meglehetősen combosnak tűnik, bár az alatta elterülő, 8 fázisos valóság nem számít a krémek krémjének. Ryzen 9 túlhajtás mellett másfelé nézelődnénk, de ha nincsenek ilyen extrém igényeink (tehát beérjük Ryzen 5-tel/7-tel vagy a Ryzen 9 alapórajeles üzemével), megfelelő megoldásnak tekinthető, nyilván az ár is azért annyi, amennyi.


[+]

Memóriából legfeljebb 128 GB DDR4 modult lapátolhatunk be a négy, üresen álló DIMM slotba, a vonatkozó órajel teteje pedig 4066 MHz. Mindegyik tesztelt lapra igaz (ezért többször nem fogjuk leírni), hogy ezek a magasabb frekvenciák csak Zen 2-es CPU-val érhetők el, ha Zen+-ban (Ryzen 2xxx Raven Ridge, esetleg Picasso APU) gondolkodunk, be kell érnünk szolidabb értékekkel.


[+]

Két darab, x16-os PCI Express 4.0-s sín pihen a NYÁK-on (ezek értelemszerűen 100 százalékosan kompatibilisek a 3.0-s eszközökkel), és az elsődleges slot fém megerősítést kapott. Többkártyás rendszerek közül az AMD CrossFireX és Quad CrossFireX technológia támogatott, ám a másodlagos x16-os PCI Expressünk csak x4-es módban fog működni. Egyéb bővítőkártyák részére további két, x1-es slot szerepel a jelenléti íven.

[+]

Hirdetés

[+]

Háttértárolóink számára két darab, PCI Express 4.0/3.0-s M.2 port áll rendelkezésre (melyek közül a felsőt egy hűtőborda fedi, az alsó meg tud SATA protokollt is) a nyolc darab SATA3 aljzat társaságában, továbbá egy E key Type 2230-as bővítőhely szintén szolgálatunkra áll, ha Wi-Fi vagy Bluetooth modullal egészítenénk ki repertoárunkat. A hálózati kapcsolódás egy gigabites Intel I211AT Ethernet chip segítségével történik, míg a hangkeltésről egy ELNA audió kondenzátorokkal és némi izolációval megtámogatott, nyolccsatornás Realtek ALC1200-as CODEC gondoskodik.

[+]

Ha APU-val operálunk, egy HDMI és egy DisplayPort kimenet is található az I/O pajzson, ami dícséretes dolog, de a legnagyobb megelégedést talán a meglévő USB Type-C megléte okozta, ami kényelmesen megfért a 6 darab USB 3.2 Gen1 Type-A és a magányos USB 3.2 Gen2 Type-A portok szomszédságában. Kis adalék még a történethez, hogy delikvensünk 256 Mbites BIOS-a (tesztünk résztvevői közt egyedüliként) 1920x1080-as felbontással büszkélkedhet, és a szinkronizálható Polychrome RGB is a csomag részét képezi.

ASUS Prime X570-P


[+]

A második ATX-es deszka a 8+4 tűs EPS dugasszal felszerelt, 6 rétegű nyomtatott áramköri lapot használó, AURA Sync-es ASUS Prime X570-P, ami fekete-fehér színkombinációval és korrektnek látszó VRM bordázatokkal érkezik a porondra. Dobozában két SATA kábel, egy M.2-es csavarkészlet, egy ARGB-s toldókábel, egy I/O pajzs és egy DVD hever a kézikönyvecske mellett.


[+]

A szóban forgó, 8+4 DrMOS power stage-dzsel operáló VRM 4 valós fázisból áll, melyeket párokba rendeztek, így 8 power stage processzorcentrikus, és összesen 8x50, azaz 400 amper leadására képes, s bár nem egy ultra high-end megoldás, Ryzen 7-ig bezárólag nem valószínű, hogy problémákba ütközünk, ha az órajelekkel játszadoznánk, de Ryzen 9 tuning esetén már jóval magasabbra szökhetnek a hőmérsékleti mutatók. A négy DIMM slotba itt is 128 GB DDR4 RAM-ot pakolhatunk, ám a modulok órajele egészen 4400 MHz-es magasságig kúszhat fel.


[+]

Az elsődleges, x16-os PCI Express 4.0 aljzat újfent meg lett erősítve némi fémmel, és a másodlagos x16-os slotnak (x4-es sebesség) köszönhetően a 2-way CrossFireX látképe is ott figyel a lehetőségek között. Az ASUS fiókája eggyel megtoldja az ASRock által szervírozott, dupla x1-es PCI Express 4.0-s sínt, s így lesz három a magyar igazság. Mindkét M.2 port tudja fogadni a SATA-s, illetve PCI Express 4.0/3.0-s egységeket, ám ha nem zavarnak bennünket a kábelek, hat darab SATA3 csatlakozó is található a lapon. Wi-Fi nincs, a Gigabit Ethernet csatlakozót egy Realtek RTL8111H lapka kommandírozza.

[+]

A hangok ismét egy dedikált NYÁK-réteggel és japán kondenzátorokkal megfejelt Realtek S1200A CODEC segítségével szólalnak meg, de a hátlapi kivezetéseknél kisebb csalódást éltünk át, mert bár a négy USB 3.2 Gen1 Type-A, a két-két USB 3.2 Gen1 Type-A és USB 2.0 port (egy HDMI-vel kiegészítve) nem rossz felhozatal, az USB Type-C hiánya 2020 hajnalán már nem díjazandó.


[+]

Biostar Racing X570GT


[+]

Tesztünk harmadik résztvevője a Biostar Racing X570GT, ami microATX formátumával tűnik ki a mezőnyből, és nem mellesleg 52 000 forintos árával a legolcsóbb köztük. A kisméretű doboz bendőjében az alaplapon és a használati utasításon (plusz DVD-n) kívül csak az I/O pajzsot és két SATA kábelt lelhetünk fel; a spártai tartalom érthető, de ha mást nem, azért legalább egy M.2-es csavarkészletet szívesen láttunk volna még pluszban, mivel ilyet nem minden SSD-hez kapunk gyárilag.


[+]

A deszka határozottan semleges színsémát követ, de ami rögtön feltűnik a fürkésző szemeknek, az a VRM bordázat hiánya: az Intersil ISL97712-es PWM kontrollert használó tápellátó áramkörök fedetlen fővel várják a házhűtő ventilátoraink keltette, hűsítő fuvallatokat. Az olcsóbbfajta, 4+3 fázisos, SOC VRM-re hangsúlyt fektető VRM-konfiguráció gyakran előfordul az APU-knak szánt modelleken, de mivel jelen esetben X570-es chipsetről van szó (Zen 2-es APU-k pedig még nincsenek), kissé érdekesnek tartjuk a Biostar mérnökeinek döntését (a 4 Vcore fázishoz is csak MOSFET-ek vannak); a 12 és 16 magos processzorokat inkább nem erőltetnénk vele, hacsak nem teljesen alapórajeleken szeretnénk őket járatni.

[+]

A négy DIMM slotba legfeljebb 128 GB DDR4 memóriát installálhatunk, 4000 MHz-ig nyújtózkodva. A fém merevítésű, x16-os PCI Express 4.0/3.0-s és a két, x1-es PCI Express 3.0 sín között egy szingli M.2-es port állomásozik, mely nem csupán a PCI Express 4.0/3.0-s, de a SATA protokollt is ismeri. Ezen felül négy SATA3 aljzat biztosít kapcsolati pontot konvencionálisabb meghajtóinknak, és egy Realtek ALC887-es, nyolccsatornás hangkodek vezényletével kelnek életre hangszóróink. Vezeték nélküli egység nincs integrálva a nyomtatott áramköri lapra, csak egy Realtek RTL8111H lapka hajtotta, gigabites Ethernet port várja az UTP kábelt.


[+]

Az I/O részlegen is érezni a spórolást; egy HDMI és egy (kissé molyrágta, de barátságos mosolyt keltő) D-Sub csatoló terpeszkedik a négy USB 3.1 Gen1 Type-A és a két USB 2.0 port közelében. Type-C és S/PDIF nincs, csak három audio jack, valamint egy PS/2 kombó konnektor teszi teljessé a képet (utóbbi amúgy a másik három alaplapon is megtalálható, igaz, a Gigabyte-on old school módra ketté van választva). A beépített RGB LED-ek most eltávon vannak, ellenben RGB headerből kettőt is kapunk pénzünkért cserébe. A BIOS sincs túlbonyolítva, és inkább csak a legszükségesebbekre koncentrál, de feladatát ellátja; vélhetően úgysem fogjuk fél életünket benne tölteni, már csak az alsóbb kategóriás VRM miatt sem.

Gigabyte X570 Gaming X


[+]

Utolsó gladiátorunk a Gigabyte futószalagjáról érkezett, és az X570 Gaming X megnevezést aggatták rá. A doboz rejtekéből újból csak két SATA kábel, illetve a megszokott kézikönyv, DVD és szerelési útmutató kecmereg elő, de ezt nem rójuk fel negatívumként. Maga a lap kicsit felemás képet mutat, hiszen egyértelmű, hogy nem egy prémium szegmensbe tartozó termékről van szó, viszont a VRM-ek tájéka biztatóan fest, kiegészülve azzal a fixált hátlapi panellel. A 12 fázisból 10 a központi egységé, és bár a bordák első blikkre viszonylag termetesnek látszanak, a lamellázást nem vitték túlzásba rajtuk, és persze hővezető csöveket sem alkalmaztak a hőmérséklet megregulázását megkönnyítendő.


[+]

A négy DIMM slot 128 GB DDR4-es RAM-ot tud kezelni 4000 MHz-es felső határig. A primér x16-os PCI Express 4.0/3.0 aljzat itt is fémpáncélt visel, és az x4-es módban tevékenykedő, másodlagos x16-os sínnek hála támogatott státuszt kapott az AMD Quad-GPU CrossFire és 2-Way CrossFire technológiája, míg az egyéb bővítőkártyáknak be kell érniük a tripla, x1-es PCI Express 4.0/3.0-s foglalattal.

[+]

A felső M.2-es aljzat közvetlenül a CPU-hoz kapcsolódik, és a 4.0/3.0-s PCI Express protokollon túl a SATA-val is barátságban van, mi több, még hűtőbordát is hord. A második M.2 portot a chipsethez vezetékezték, és pontosan olyan paraméterekkel rendelkezik, mint a tokozás közvetlen tőszomszédságában tanyázó testvére, csak nem bújtatták lamellák alá. SATA3-ból hat darab található a NYÁK-on, az audiokodek pedig egy szerényebb besorolást élvező, Realtek ALC887-es chip. A gigabites Realtek LAN most sem hiányzik, miközben APU-nk egy 2.0-s HDMI kimeneten keresztül adhat képet.


[+]

Az integrált I/O pajzson négy USB 3.2 Gen1 Type-A, valamint két USB 2.0 konnektor és három audio jack leledzik a korábbiak folyamán már említett kimeneteken kívül. Az elmaradhatatlan RGB Fusion emeli kalapját, és összesen öt darab RGB header (két RGB, két A-RGB és egy processzrhűtő LED/RGB LED-szalag) van elszórva a lapon.

Specifikációk, tesztkörnyezet

Specifikációk
ASRock
X570 Pro4
ASUS
Prime X570-P
Biostar
Racing X570GT
Gigabyte
X570 Gaming X
Foglalat Socket AM4
Támogatott processzorok lista lista lista lista
Chipset AMD X570
Támogatott memória Ryzen 3xxx: 2133/2400/2667/2993/3200/3466 (OC)/3600 (OC)/3733 (OC)/3800 (OC)/3866 (OC)/4000 (OC)/4066 MHz (OC) DDR4

Ryzen 2xxx, Ryzen 3xxx Vega grafikával: 2133/2400/2667/2933/3200 (OC)/3466 MHz (OC) DDR4

max. 128 GB, 4 DIMM foglalat, kétcsatornás mód (dual channel), az ECC támogatása processzortól függ, XMP
Ryzen 3xxx: 2133/2400/2666/2800/2933/3000/3200/3400 (OC)/3466 (OC)/3600 (OC)/3733 (OC)/3866 (OC)/4000 (OC)/4133 (OC)/4266 (OC)/4400 MHz (OC) DDR4

Ryzen 2xxx: 2133/2400/2666/2800/2933/3000 (OC)/3200 (OC)/3400 (OC)/3466 (OC)/3600 MHz (OC) DDR4

Ryzen 2xxx/1xxx Vega grafikával: 2133/2400/2666/2800/2933/3000 (OC)/3200 MHz (OC) DDR4

max. 128 GB, 4 DIMM foglalat, kétcsatornás mód (dual channel), az ECC támogatása processzortól függ, DOCP
1866/2133/2400/2667/2933 (OC)/3200 (OC)/3600 (OC)/4000 MHz (OC) DDR4

max. 128 GB, 4 DIMM foglalat, kétcsatornás mód (dual channel), az ECC támogatása processzortól függ, XMP
Ryzen 3xxx: 2133/2400/2667/2933/3200/3300 (OC)/3333 (OC)/3400 (OC)/3466 (OC)/3600 (OC)/3733 (OC)/3800(OC)/3866 (OC)/4000 MHz (OC) DDR4

Ryzen 2xxx, Ryzen 2xxx/1xxx Vega grafikával: 2133/2400/2667/2933/3200 MHz (OC) DDR4

max. 128 GB, 4 DIMM foglalat, kétcsatornás mód (dual channel), az ECC támogatása processzortól függ, XMP
PCIe 1 db PCIe 4.0/3.0 x16
1 db PCIe 4.0/3.0 x16 (x4)
2 db PCIe 4.0/3.0 x1

AMF Quad CrossFireX és CrossFireX támogatás
1 db PCIe 4.0/3.0 x16
1 db PCIe 4.0/3.0 x16 (x4)
3 db PCIe 4.0/3.0 x1

2-Way AMD CrossFireX támogatás
1 db PCIe 4.0/3.0 x16
2 db PCIe 3.0 x1
1 db PCIe 4.0/3.0 x16
1 db PCIe 4.0/3.0 x 16 (x4)
3db PCIe 4.0/3.0 x1

AMD Quad-GPU CrossFire és 2-Way AMD CrossFire támogatás
SATA3 8 db 6 db 4 db 6 db
M.2 1 db M key, Type 2230/2242/2260/2280/22110 PCIe 4.0/3.0 x4/x2 mód

1 db M key, Type 2230/2242/2260/2280/22110 SATA és PCIe 4.0/3.0 x4/x2 mód

1 db E key, Type 2230 WiFi/BT modul számára
1 db M key, Type 2242/2260/2280 SATA és PCIe 4.0/3.0 x4/x2 mód

1 db M key, Type 2242/2260/2280/22110 SATA és PCIe 4.0/3.0 x4/x2 mód
1 db M key, Type 2242/2260/2280 SATA és PCIe 4.0/3.0 x4/x2 mód 1 db M key, Type 2242/2260/2280/22110, SATA és PCIe 4.0/3.0 x4/x2 mód
1 db M key, Type 2242/2260/2280/22110, SATA és PCIe 4.0/3.0 x4/x2 mód
RAID 0/1/10
LAN Intel I211AT GbE LAN Realtek RTL8111H GbE LAN
ASUS LANGuard
Realtek RTL8111H GbE LAN
Super LAN surge protection
Realtek GbE LAN
Egyéb kimenetek 1 db HDMI
1 db DisplayPort
1 db HDMI 1 db HDMI
1 db D-Sub
1 db HDMI
USB előlapi:
4 db USB 3.2 Gen1 Type-A
2 db USB 2.0

hátul:
6 db USB 3.2 Gen1 Type-A
1 db USB 3.2 Gen2 Type-A
1 db USB 3.2 Gen2 Type-C
előlapi:
4 db USB 3.2 Gen1 Type-A
3 db USB 2.0

hátul:
4 db USB 3,2 Gen2 Type-A
2 db USB 3.2 Gen1 Type-A
2 db USB 2.0
előlapi:
2 db USB 3.1 Gen1 Type-A
4 db USB 2.0

hátul:
4 db USB 3.1 Gen1 Type-A
2 db USB 2.0
előlapi:
4 db USB 3.2 Gen1 Type-A
4 db USB 2.0

hátul:
4 db USB 3.2 Gen1 Type-A
2 db USB 2.0
Audio Realtek ALC1200 CODEC Realtek S1200A CODEC Realtek ALC887 CODEC
RGB header 2 db RGB LED strip
1 db ARGB LED strip
1 db AMD Fan USB
2 db Aura RGB strip
1 db ARGB Gen 2
2 db RGB LED 1 db CPU cooler LED/RGB LED strip
2 db ARGB LED strip
2 db RGB LED strip
BIOS 256 Mbit Flash ROM, Full HD UEFI AMI BIOS, PnP, SM BIOS 2,3, ACPI 5.1 256 Mbit Flash ROM, UEFI AMI BIOS, PnP, SM BIOS 3.2, ACPI 6.2, CrashFree BIOS 3, ASUS EZ Flash 3 UEFI AMI BIOS 128 Mbit Flash ROM, UEFI AMI BIOS, PnP 1.0a, DMI 2.7, WfM2.0, SM BIOS 2.7, ACPI 5.0
Formátum
(méret)
ATX
(30,5 x 22,9 cm)
microATX
(24,3 x 23,5 cm)
ATX
(30,5 x 24,4 cm)
Támogatott op. rendszer Microsoft Windows 10 64 bit
Gyártó honlapja ASRock ASUS Biostar Gigabyte
Termék honlapja X570 Pro4 Prime X570-P Racing X570GT X570 Gaming X
Ár kb. 57 000 forint kb. 56 000 forint kb. 52 000 forint kb. 58 000 forint

Legutóbbi írásunk óta nem variáltunk a hardveres és szoftveres körülményekkel, csupán az alaplapok BIOS-át frissítettük a lehető legújabb verzióra, mert mindegyikük kifejezetten régi firmware-t használt, és egy ennyire új platformnál különösen fontos a naprakészség.

Tesztkörnyezet
Alaplap ASRock X570 Pro4 (BIOS:1.70)
ASUS Prime X570-P (BIOS:1405)
Biostar Racing X570GT (BIOS: X57AS911)
Gigabyte X570 Gaming X (BIOS: F10)
Processzor AMD Ryzen 7 3700X @PBO Enabled
Processzorhűtő Fractal Design Celsius S36
Memória 2 x 8 GB ADATA XPG Spectrix D40 DDR4-3000 (2 modul a AX4U300038G16-QRS kitből)
@DDR4-2933/3000, CL16, 1T
Videokártya Gigabyte AORUS GeForce RTX 2080 Ti Extreme 11 GB GDDR6 (driver 436.30)
SSD 480 GB Kingson A1000 (SA1000M8/480G)
Ház Cooler Master Test Bench V1.0
Tápegység FSP Aurum PT 1200
Operációs rendszer Microsoft Windows 10 Professional x64 (ver. 1903)
Felhasznált segédprogramok AIDA64 Engineer 6.00.5100
AMD Ryzen Master 2.0
Blackmagic RAW Speed Test v1.5
Cinebench R20
Corona 1.3 Benchmark
CPU-Z 1.91.0 x64
HWBOT x265 v2.0.0
MPC-HC 1.7.13 x64
SPECwpc v2.1 (7-Zip, Blender, Handbrake)
V-Ray Benchmark 4.10.07 (4.10.03?)
VeraCrypt Portable 1.23-Hotfix-2
Ashes of the Singularity: Escalation (Vulkan)
Deus Ex: Mankind Divided (DX12)
Shadow of the Tomb Raider (DX12)
Strange Brigade (Vulkan)

Alapvetően problémáktól mentes volt a frissítés, ám az ASUS deszka minden második POST-ba belefagyott, mert nem akarta megenni a beállított D.O.C.P (az ASUS XMP-je) profilt. Ezt végül úgy orvosoltuk, hogy manuálisan lőttük be a fő időzítéseket, ám úgy véljük, a másodlagos és harmadlagos paramétereket illetően jobb lett volna egy optimalizált, előre kikísérletezett konfigurációval dolgozni. Elképzelhető, hogy egy elkövetkező BIOS frissítés során kikupálódik ez a dolog.

[+]

Ettől a fiaskótól eltekintve problémamentesen tudtunk haladni. Mind a négy esetben aktiváltuk a processzor Precision Boost Overdrive-ját (PBO), és a 2933/3000 MHz-es XMP profilt, majd bootolt is a Windows.

[+]

UEFI

ASRock X570 Pro4 UEFI

[+]

ASUS Prime X570-P UEFI

[+]

Biostar Racing X570GT UEFI

[+]

Gigabyte X570 Gaming X UEFI

[+]

Alkalmazástesztek

Blackmagic RAW Speed Test v1.5
OpenCL ASRock
X570 Pro4
ASUS
Prime X570-P
Biostar
Racing X570GT
Gigabyte
X570 Gaming X
Braw 12:1 HD 550 fps 555 fps 545 fps 559 fps
Braw 12:1 4K 137 fps 138 fps 136 fps 139 fps
Braw 12:1 6K 53 fps 54 fps 53 fps 54 fps
Braw 12:1 8K 34 fps 34 fps 34 fps 34 fps
Braw 8:1 HD 539 fps 572 fps 534 fps 547 fps
Braw 8:1 4K 134 fps 143 fps 133 fps 136 fps
Braw 8:1 6K 52 fps 55 fps 52 fps 53 fps
Braw 8:1 8K 33 fps 35 fps 33 fps 34 fps
Braw 5:1 HD 519 fps 518 fps 513 fps 522 fps
Braw 5:1 4K 129 fps 129 fps 128 fps 130 fps
Braw 5:1 6K 50 fps 50 fps 50 fps 51 fps
Braw 5:1 8K 32 fps 32 fps 32 fps 32 fps
Braw 3:1 HD 480 fps 479 fps 476 fps 482 fps
Braw 3:1 4K 120 fps 119 fps 119 fps 120 fps
Braw 3:1 6K 46 fps 46 fps 46 fps 47 fps
Braw 3:1 8K 30 fps 29 fps 29 fps 30 fps

Elsőnek a PCI Express 4.0-s interfészt nyúzó BlackMagic RAW Speed Testet indítottuk el (RAW videó dekódolást mér), ám nem találkoztunk kiugró fps értékekkel, a CPU-részben az alaplapok kis szórással operáltak (a 8:1 bitráta HD és 4K felbontásának kivételével, ahol az ASUS – pozitív irányban – kicsit jobban elszakadt a bolytól), hol az egyik kerekedett egy hangyányit felül, hol a másik. Még ha csak egy nyúlfarknyival is, de a Prime és a Gaming X lett a favorit, ám ebből nem célszerű előre levonni bármiféle következtetést.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Cinebench R20-ban nem volt túlságosan nagy eltérés a négy versenyző között, hiszen egy magon effektíve azonos, hibaszázalékon belüli eredményeket kaptunk, míg több magon is abszolút egy bolyban mozogtak az alaplapok. Egyedül a kis Biostar maradt le valamennyivel a többiektől, de még így is 1 százalék alatt volt a különbség az első helyezett ASRockhoz képest, illetve ott van az is, hogy ha többször ismételjük meg a mérést, egy bizonyos (nem túl tág) értékhalmazon belül tapasztalhatunk némi szórást.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Tömörítés Kicsomagolás Összesített idő
ASRock X570 Pro4 172,14 s 47,36 s 219,5 s
ASUS Prime X570-P 189,03 s 49,59 s 238,62 s
Biostar Racing X570GT 179,23 s 50,36 s 229,59 s
Gigabyte X570 Gaming X 177,56 s 47 s 224,56 s

A SPECwpc programcsomag be- és kitömörítést vizsgáló, 7-Zip nevezetű szakaszában már egy picivel jobban szegmentálódtak tesztünk tárgyai, hiszen az első és utolsó helyen végzett modellek közt nagyjából 9 százalék volt a különbség. Az X570 Pro4 ezúttal kitett magáért, és különösen a tömörítési fázisban tudott elhúzni a mezőnytől, miközben az ASUS e téren megesett, gyengébb szereplésének talán a memóriákhoz lehet köze (korábban már említettük, hogy akadtak gondjaink a D.O.C.P profilokkal).


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A Handbrake HQ részén 1 képkocka/másodpercen belül maradt a kvartett, ám Normalban már kicsivel nagyobb volt az eltérés. Az X570 Pro4 és az X570 Gaming X bizonyult favoritnak, míg a Biostar deszka zárta a sort, aminél az ASRock 7,65 százalékkal szerepelt jobban.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Blenderben az összes lap 1 másodpercen belül maradt, ergo a programnak teljesen mindegy volt, hogy miben hajszoljuk a processzort. Ez a fej-fej melletti felállás ugyanúgy igaz a Corona 1.3 benchre, HWBOT-ra, VeraCryptre és V-Rayre is. Utóbbinál joggal hozhatjuk fel, hogy a leggyengébb és a legjobb eredmény között 199 pont a differencia, de az igazság az, hogy több futtatás során (rossz esetben) akár 100-200 pontnyi különbözet is lehet ugyanazon a vason – bár az is igaz, hogy ugyan több alkalommal is újra elővettük az alkalmazást, a Biostar és ASUS deszkákon soha nem sikerült 14 000 ksamples fölé jutnunk, így ebben a versenyszámban a Gigabyte üdvöskéjét nyilvánítjuk győztesnek, melyet karnyújtásnyi távból követett az ASRock megoldása.

Játékok

Az első játék az Oxide Games/Stardock Entertainment valósidejű stratégiája, az Ashes of the Singularity: Escalation volt, melyben – a másik három címmel megegyező módon – 1920x1080-as felbontást és High grafikai presetet állítottunk be, kikapcsolt vertikális szinkronizáció (és Vulkan API) mellett.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A minimumokban csak 4 fps különbség volt, de az átlagok sem álltak túlságosan távol egymástól. Az X570 Pro4 és a Racing X570GT 7,5 és 5,3 százalékkal szerepelt jobban a Prime X570-P-nél és az X570 Gaming X-nél.


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Deus Exben, illetve Ms. Croft legújabb kalandjában a processzor/videokártya párosának mindegy volt, hogy melyik alaplapban serénykedik, az Ashes of the Singularity mintájára gyakorlatilag végig a mérési hiba határain belül mozogtunk. Ez a megállapítás alapvetően a Strange Brigade-re is igaznak bizonyult, egyedül a Gigabyte lap minimumait kísértette valamiféle anomália, melyet több újramérés (illetve szétszedés-összerakás) levezénylésével sem tudtunk konkretizálni. Azért is furcsa volt ez, mert más játékban nem tapasztaltunk még hasonlót sem (meg aztán az átlag fps teljesen rendben volt), de akármit csináltunk, az ominózus minimum frame rate-ben hatalmas kilengések követték egymást, de ezek a határértékek sosem értek fel a másik három versenyző által produkált minimumokhoz, és rendszerességet sem mutattak.

Tuning

Október végén publikált írásunkban már boncolgattuk kicsit az új Ryzenek (illetve a 65 wattos processzor) tuninghoz való viszonyát, így ezt most nem ismételnénk meg, a linken megtalálhatóak az említett információk. Lényegében az automatikus funkciók jól működnek; nem szedtük atomjaira a BIOS-t, és a folyékony nitrogént sem hoztuk fel a pincéből, csupán a Precision Boost Overdrive-ot, illetve a Ryzen Masterben inicializált Auto Overclock módot eresztettük össze, megnézve, hogy 3700X-ünk milyen órajelekre boostol AIDA stress test alatt.

ASRock X570 Pro4 PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben ASRock X570 Pro4 PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben ASRock X570 Pro4 PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben [+]

ASUS Prime X570-P PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben ASUS Prime X570-P PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben ASUS Prime X570-P PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben [+]

Biostar Racing X570GT PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben Biostar Racing X570GT PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben Biostar Racing X570GT PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben [+]

Gigabyte X570 Gaming X PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben Gigabyte X570 Gaming X PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben Gigabyte X570 Gaming X PBO és Auto OC órajelek AIDA stress testben [+]

AIDA stress test PBO Auto OC
ASRock X570 Pro4 ~3,9 GHz ~4,19 GHz
ASUS Prime X570-P ~4,114 GHz ~4,11 GHz
Biostar Racing X570GT ~3,9 GHz ~3,67 GHz
Gigabyte X570 Gaming X ~4,09 GHz ~4,11 GHz


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Az alkalmazástesztekben szinte semmi különbség nem tapasztalható a két mód között, minden adódott eltérésre rá lehet húzni a mérési hiba skatulyáját; a Strange Brigade átlagait tekintve (egy kivétellel) ugyanez a helyzet.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Játék közben mindegyik lap 4,22 és 4,34 GHz közé boostolt (itt az ASUS és a Gigabyte emelte meg kicsit jobban a frekvenciákat, de a legjobb esetben is csak pár tucat MHz-ről van szó), hol a PBO volt egy picivel magasabb értéken, hol pedig az Auto Overclock.

A minimumokat nézve az ASRock lap vonatkozásában a PBO volt a jobb 12,8 százalékkal, míg a Biostar Auto OC-vel javult 9,5 százalékot. Meglepetéssel a Gigabyte modellje szolgált, mert bár nála az átlag 15 fps-sel lett magasabb Auto OC-vel (ez azért már kívül is eshet azon az ominózus mérési hibaszázalékon), viszont a minimumok komoly mélyrepülésbe kezdtek. Többször is megismételtük a benchmarkot, s bár a középérték konzisztensnek mutatkozott, a minimumokban jelentős mértékű szórás volt, de ahhoz nem fért kétség, hogy meg sem közelítették a PBO-val elért minimumokat vagy a versenytársak hasonszőrű eredményeit – és az is gondolkodásra ad okot, hogy csak a Strange Brigade-del viselkedett ilyen furcsán az X570 Gaming X.

A boostok alatt megnéztük a tápellátó áramkörök hőmérsékletét, melyek a következőképpen alakultak:

AIDA stress test PBO, infrás hőmérő Auto OC, infrás hőmérő
ASRock X570 Pro4 41,7 - 46,6 °C 42,5 - 47,1 °C
ASUS Prime X570-P 42,3 - 47,2 °C 44,5 - 49 °C
Biostar Racing X570GT 63,5 - 80 °C 63,2 - 74,6 °C
Gigabyte X570 Gaming X 57,8 - 65,4 °C 52,9 - 62,8 °C

Összegezve a dolgot azt mondanánk (a Giga-Strange Brigade anomáliától elvonatkoztatva), hogy a legtöbb felhasználó számára az a legegyszerűbb/legkényelmesebb, ha BIOS-ban bekapcsolja a Precision Boost Overdrive-ot (és aktivál egy XMP profilt), majd a többit a gépre bízza, aki pedig komolyabban, manuálisan tuningolna, az úgyis egy magasabb árszegmensben fog nézelődni (elsősorban a komolyabb VRM-ek miatt).

Fogyasztás, konklúzió

Fogyasztás

A teszt végének közeledtével elővettük Voltcraft Energy Logger 4000-esünket, és megnéztük, hogy a különböző alaplapokkal hogyan alakulnak a fogyasztási mutatók asztali üresjárat, Media Player Classic Home Cinemával (1.7.13) történő filmezés ([DESS]Nichijou Blu-ray első epizód, MKV konténer, H.264, 1080p, 3387-7029 kbps bitráta, 2.0-s FLAC hangsáv), AIDA stress test, illetve játék közben. A monitor által felvett energia a kapottakon felül számolandó.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Azt tudjuk, hogy az X570-es chipset éhsége egy kicsivel (körülbelül 10 wattal) nőtt az X470-hez képest, ám azt örömmel konstatáltuk, hogy idle-ben, a Biostar kivételével, minden lap 2-4 wattra megközelítette az X470-es ASUS ROG Crosshair VII HERO (WI-FI)-vel mérteket. Videózás során az ASUS és ASRock párosa szerepelt jobban, 6-12 wattal kevesebbel érték be, mint a Biostar és a Gigabyte modelljei. AIDA stress testben a csak a Biostar lógott ki a sorból, a többiek hozták az előző generációs Crosshair VII-es szintjét, de komoly terhelés (modern, 3D-s játék) alatt már kiegyenlítettebb volt a verseny.

Konklúzió

Összességében elmondható, hogy a négy alaplap között nem voltak égbekiáltó különbségek, bár előfordulhattak kisebb problémák, mint például az ASUS D.O.C.P profilokhoz való viszonya. A döntő tényezőnek igazából az árnak kell lennie, hacsak nem ragaszkodunk az USB Type-C csatlakozó meglétéhez, mert ebben az esetben csak az ASRock X570 Pro4 tudja kiszolgálni igényeinket ebből a négyesből.

A kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, a következő: miért van szükségem az X570-es lapkakészletre? Persze ott van a hosszabb távú támogatottság, a picit magasabb boost órajelek és a még jobb memóriakompatibilitás a magasabb üzemi frekvenciákon, de ha nem kell mindenáron a PCI Express 4.0-s interfész (amiből jelenleg még inkább csak az übergyors SSD-k frontján profitálhatunk, de ez minden bizonnyal változik a jövőben), egy kicsivel nehezebb helyzetben vagyunk, ugyanis egy belépőszintű/fapados X570-es lap áráért már egy komolyabb B450-es, netán X470-es megoldást is választhatunk jobb VRM-ekkel és kibővített szolgáltatásokkal, és még némi pénz is maradhat a zsebünkben (B450-nel nem is kevés, de azért Ryzen 9-hez inkább ne ilyet vegyünk), csak figyelni kell arra, hogy a BIOS megfelelően támogassa a Matisse CPU-kat. Ha nincs olyan out-of-the-box kompatibilitás, mint amilyen mondjuk az MSI MAX lapoknál van, akkor sem kell kétségbe esni, mert ha nincs is otthon procink az első vagy második Ryzen nemzedékből, a legtöbb üzlet egy minimális összegért (2-3000 forint) cserébe frissít nekünk.

Értekezésünk négy vendégéből mi legszívesebben az ASRock X570 Pro4-re tennénk a voksunkat, mert nála semmilyen furcsaság nem jött elő, kiegyensúlyozottan/teljesen kiszámíthatóan viselkedett, a fogyasztási értékei is szimpatikusak, és az M.2-es hűtőborda mellé még USB Type-C-t is kapott (amit mi amúgy sztenderddé tennénk ebben az árkategóriában).


[+]

Az ASUS RAM-os kalandja, a Gigabyte vicceskedő Strange Brigade minimumjai némi izgalmat csempésztek az unalmas hétköznapokba, de igazából mi másféle adrenalinlöketre vágynánk. Ezek nem világrengető dolgok, úgyhogy ha határozottan jó áron akadunk rá valamelyikükre az online árlistákat böngészve, bezsákolhatjuk őket is, és még a chipsetet hűtő légkavarótól sem kell tartanunk (ez mind a négy deszkán szinte némán dolgozott). A VRM-ek meg fognak felelni Ryzen 7-ig, de a 12 és 16 magos CPU-khoz már talán komolyabb hátország felé néznék, ha nem csak az alapórajelek mezsgyéjén kívánunk járni.

A Biostar Racing X570GT kicsit más történet; itt leginkább a kompakt méret lehet a döntő tényező, hiszen ha erre a formátumra vagyunk rákényszerítve, még nincs túl sok választásunk. Az ára is vonzó, ugyanis körülbelül 5000 forinttal kerül kevesebbe, mint három ellenfele, de ennek jól körvonalazható okai vannak, elég csak a low-end, bárminemű hűtést mellőző VRM-re (vagy a kevés portra, headerre) gondolni.

Könnyebb lenne jó szívvel ajánlani ezeket az "budget" X570-eket, ha még egy 8-10 000 forinttal lejjebb menne az árcéduláikon szereplő összeg, mert úgy már kisebb lenne a kísértés, hogy inkább az azonos árszinten mozgó, előző generációs, de jóval magasabb kategóriás megoldások közül válogassunk. Már ha nem kell mindenáron az a natív PCI Express 4.0, mert akkor kísértés ide vagy oda, egyelőre nincs más opció, mint az X570. Akárhogy is, vásárlás előtt alaposan nyálazzuk át a kiszemeltünk által támogatott processzorok listáját, hogy semmiképp ne érhessen bennünket meglepetés (ez hatványozottan igaz, ha nem nulláról építkezünk, hanem egy meglévő konfiguráció agyát ültetnénk át új testbe)!


ASRock X570 Pro4 alaplap

Synthwave

Az alaplapokat az ASRock, az ASUS, a Biostar, illetve a Gigabyte bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés