Hirdetés

Olcsóbb AMD X570-es alaplapok tesztje

Kicsit közelebbről is megnéztünk négy, 60 000 forint alatt kapható, X570-es deszkát.

Hirdetés

Gigabyte X570 Gaming X


[+]

Utolsó gladiátorunk a Gigabyte futószalagjáról érkezett, és az X570 Gaming X megnevezést aggatták rá. A doboz rejtekéből újból csak két SATA kábel, illetve a megszokott kézikönyv, DVD és szerelési útmutató kecmereg elő, de ezt nem rójuk fel negatívumként. Maga a lap kicsit felemás képet mutat, hiszen egyértelmű, hogy nem egy prémium szegmensbe tartozó termékről van szó, viszont a VRM-ek tájéka biztatóan fest, kiegészülve azzal a fixált hátlapi panellel. A 12 fázisból 10 a központi egységé, és bár a bordák első blikkre viszonylag termetesnek látszanak, a lamellázást nem vitték túlzásba rajtuk, és persze hővezető csöveket sem alkalmaztak a hőmérséklet megregulázását megkönnyítendő.


[+]

A négy DIMM slot 128 GB DDR4-es RAM-ot tud kezelni 4000 MHz-es felső határig. A primér x16-os PCI Express 4.0/3.0 aljzat itt is fémpáncélt visel, és az x4-es módban tevékenykedő, másodlagos x16-os sínnek hála támogatott státuszt kapott az AMD Quad-GPU CrossFire és 2-Way CrossFire technológiája, míg az egyéb bővítőkártyáknak be kell érniük a tripla, x1-es PCI Express 4.0/3.0-s foglalattal.

[+]

A felső M.2-es aljzat közvetlenül a CPU-hoz kapcsolódik, és a 4.0/3.0-s PCI Express protokollon túl a SATA-val is barátságban van, mi több, még hűtőbordát is hord. A második M.2 portot a chipsethez vezetékezték, és pontosan olyan paraméterekkel rendelkezik, mint a tokozás közvetlen tőszomszédságában tanyázó testvére, csak nem bújtatták lamellák alá. SATA3-ból hat darab található a NYÁK-on, az audiokodek pedig egy szerényebb besorolást élvező, Realtek ALC887-es chip. A gigabites Realtek LAN most sem hiányzik, miközben APU-nk egy 2.0-s HDMI kimeneten keresztül adhat képet.


[+]

Az integrált I/O pajzson négy USB 3.2 Gen1 Type-A, valamint két USB 2.0 konnektor és három audio jack leledzik a korábbiak folyamán már említett kimeneteken kívül. Az elmaradhatatlan RGB Fusion emeli kalapját, és összesen öt darab RGB header (két RGB, két A-RGB és egy processzrhűtő LED/RGB LED-szalag) van elszórva a lapon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés