Hirdetés

Olcsóbb AMD X570-es alaplapok tesztje

Kicsit közelebbről is megnéztünk négy, 60 000 forint alatt kapható, X570-es deszkát.

Fogyasztás, konklúzió

Fogyasztás

A teszt végének közeledtével elővettük Voltcraft Energy Logger 4000-esünket, és megnéztük, hogy a különböző alaplapokkal hogyan alakulnak a fogyasztási mutatók asztali üresjárat, Media Player Classic Home Cinemával (1.7.13) történő filmezés ([DESS]Nichijou Blu-ray első epizód, MKV konténer, H.264, 1080p, 3387-7029 kbps bitráta, 2.0-s FLAC hangsáv), AIDA stress test, illetve játék közben. A monitor által felvett energia a kapottakon felül számolandó.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Azt tudjuk, hogy az X570-es chipset éhsége egy kicsivel (körülbelül 10 wattal) nőtt az X470-hez képest, ám azt örömmel konstatáltuk, hogy idle-ben, a Biostar kivételével, minden lap 2-4 wattra megközelítette az X470-es ASUS ROG Crosshair VII HERO (WI-FI)-vel mérteket. Videózás során az ASUS és ASRock párosa szerepelt jobban, 6-12 wattal kevesebbel érték be, mint a Biostar és a Gigabyte modelljei. AIDA stress testben a csak a Biostar lógott ki a sorból, a többiek hozták az előző generációs Crosshair VII-es szintjét, de komoly terhelés (modern, 3D-s játék) alatt már kiegyenlítettebb volt a verseny.

Hirdetés

Konklúzió

Összességében elmondható, hogy a négy alaplap között nem voltak égbekiáltó különbségek, bár előfordulhattak kisebb problémák, mint például az ASUS D.O.C.P profilokhoz való viszonya. A döntő tényezőnek igazából az árnak kell lennie, hacsak nem ragaszkodunk az USB Type-C csatlakozó meglétéhez, mert ebben az esetben csak az ASRock X570 Pro4 tudja kiszolgálni igényeinket ebből a négyesből.

A kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, a következő: miért van szükségem az X570-es lapkakészletre? Persze ott van a hosszabb távú támogatottság, a picit magasabb boost órajelek és a még jobb memóriakompatibilitás a magasabb üzemi frekvenciákon, de ha nem kell mindenáron a PCI Express 4.0-s interfész (amiből jelenleg még inkább csak az übergyors SSD-k frontján profitálhatunk, de ez minden bizonnyal változik a jövőben), egy kicsivel nehezebb helyzetben vagyunk, ugyanis egy belépőszintű/fapados X570-es lap áráért már egy komolyabb B450-es, netán X470-es megoldást is választhatunk jobb VRM-ekkel és kibővített szolgáltatásokkal, és még némi pénz is maradhat a zsebünkben (B450-nel nem is kevés, de azért Ryzen 9-hez inkább ne ilyet vegyünk), csak figyelni kell arra, hogy a BIOS megfelelően támogassa a Matisse CPU-kat. Ha nincs olyan out-of-the-box kompatibilitás, mint amilyen mondjuk az MSI MAX lapoknál van, akkor sem kell kétségbe esni, mert ha nincs is otthon procink az első vagy második Ryzen nemzedékből, a legtöbb üzlet egy minimális összegért (2-3000 forint) cserébe frissít nekünk.

Értekezésünk négy vendégéből mi legszívesebben az ASRock X570 Pro4-re tennénk a voksunkat, mert nála semmilyen furcsaság nem jött elő, kiegyensúlyozottan/teljesen kiszámíthatóan viselkedett, a fogyasztási értékei is szimpatikusak, és az M.2-es hűtőborda mellé még USB Type-C-t is kapott (amit mi amúgy sztenderddé tennénk ebben az árkategóriában).


[+]

Az ASUS RAM-os kalandja, a Gigabyte vicceskedő Strange Brigade minimumjai némi izgalmat csempésztek az unalmas hétköznapokba, de igazából mi másféle adrenalinlöketre vágynánk. Ezek nem világrengető dolgok, úgyhogy ha határozottan jó áron akadunk rá valamelyikükre az online árlistákat böngészve, bezsákolhatjuk őket is, és még a chipsetet hűtő légkavarótól sem kell tartanunk (ez mind a négy deszkán szinte némán dolgozott). A VRM-ek meg fognak felelni Ryzen 7-ig, de a 12 és 16 magos CPU-khoz már talán komolyabb hátország felé néznék, ha nem csak az alapórajelek mezsgyéjén kívánunk járni.

A Biostar Racing X570GT kicsit más történet; itt leginkább a kompakt méret lehet a döntő tényező, hiszen ha erre a formátumra vagyunk rákényszerítve, még nincs túl sok választásunk. Az ára is vonzó, ugyanis körülbelül 5000 forinttal kerül kevesebbe, mint három ellenfele, de ennek jól körvonalazható okai vannak, elég csak a low-end, bárminemű hűtést mellőző VRM-re (vagy a kevés portra, headerre) gondolni.

Könnyebb lenne jó szívvel ajánlani ezeket az "budget" X570-eket, ha még egy 8-10 000 forinttal lejjebb menne az árcéduláikon szereplő összeg, mert úgy már kisebb lenne a kísértés, hogy inkább az azonos árszinten mozgó, előző generációs, de jóval magasabb kategóriás megoldások közül válogassunk. Már ha nem kell mindenáron az a natív PCI Express 4.0, mert akkor kísértés ide vagy oda, egyelőre nincs más opció, mint az X570. Akárhogy is, vásárlás előtt alaposan nyálazzuk át a kiszemeltünk által támogatott processzorok listáját, hogy semmiképp ne érhessen bennünket meglepetés (ez hatványozottan igaz, ha nem nulláról építkezünk, hanem egy meglévő konfiguráció agyát ültetnénk át új testbe)!


ASRock X570 Pro4 alaplap

Synthwave

Az alaplapokat az ASRock, az ASUS, a Biostar, illetve a Gigabyte bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés