Hirdetés

Olcsóbb AMD X570-es alaplapok tesztje

Kicsit közelebbről is megnéztünk négy, 60 000 forint alatt kapható, X570-es deszkát.

Hirdetés

Biostar Racing X570GT


[+]

Tesztünk harmadik résztvevője a Biostar Racing X570GT, ami microATX formátumával tűnik ki a mezőnyből, és nem mellesleg 52 000 forintos árával a legolcsóbb köztük. A kisméretű doboz bendőjében az alaplapon és a használati utasításon (plusz DVD-n) kívül csak az I/O pajzsot és két SATA kábelt lelhetünk fel; a spártai tartalom érthető, de ha mást nem, azért legalább egy M.2-es csavarkészletet szívesen láttunk volna még pluszban, mivel ilyet nem minden SSD-hez kapunk gyárilag.


[+]

A deszka határozottan semleges színsémát követ, de ami rögtön feltűnik a fürkésző szemeknek, az a VRM bordázat hiánya: az Intersil ISL97712-es PWM kontrollert használó tápellátó áramkörök fedetlen fővel várják a házhűtő ventilátoraink keltette, hűsítő fuvallatokat. Az olcsóbbfajta, 4+3 fázisos, SOC VRM-re hangsúlyt fektető VRM-konfiguráció gyakran előfordul az APU-knak szánt modelleken, de mivel jelen esetben X570-es chipsetről van szó (Zen 2-es APU-k pedig még nincsenek), kissé érdekesnek tartjuk a Biostar mérnökeinek döntését (a 4 Vcore fázishoz is csak MOSFET-ek vannak); a 12 és 16 magos processzorokat inkább nem erőltetnénk vele, hacsak nem teljesen alapórajeleken szeretnénk őket járatni.

[+]

A négy DIMM slotba legfeljebb 128 GB DDR4 memóriát installálhatunk, 4000 MHz-ig nyújtózkodva. A fém merevítésű, x16-os PCI Express 4.0/3.0-s és a két, x1-es PCI Express 3.0 sín között egy szingli M.2-es port állomásozik, mely nem csupán a PCI Express 4.0/3.0-s, de a SATA protokollt is ismeri. Ezen felül négy SATA3 aljzat biztosít kapcsolati pontot konvencionálisabb meghajtóinknak, és egy Realtek ALC887-es, nyolccsatornás hangkodek vezényletével kelnek életre hangszóróink. Vezeték nélküli egység nincs integrálva a nyomtatott áramköri lapra, csak egy Realtek RTL8111H lapka hajtotta, gigabites Ethernet port várja az UTP kábelt.


[+]

Az I/O részlegen is érezni a spórolást; egy HDMI és egy (kissé molyrágta, de barátságos mosolyt keltő) D-Sub csatoló terpeszkedik a négy USB 3.1 Gen1 Type-A és a két USB 2.0 port közelében. Type-C és S/PDIF nincs, csak három audio jack, valamint egy PS/2 kombó konnektor teszi teljessé a képet (utóbbi amúgy a másik három alaplapon is megtalálható, igaz, a Gigabyte-on old school módra ketté van választva). A beépített RGB LED-ek most eltávon vannak, ellenben RGB headerből kettőt is kapunk pénzünkért cserébe. A BIOS sincs túlbonyolítva, és inkább csak a legszükségesebbekre koncentrál, de feladatát ellátja; vélhetően úgysem fogjuk fél életünket benne tölteni, már csak az alsóbb kategóriás VRM miatt sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés