Hirdetés

Olcsóbb AMD X570-es alaplapok tesztje

Kicsit közelebbről is megnéztünk négy, 60 000 forint alatt kapható, X570-es deszkát.

Hirdetés

ASUS Prime X570-P


[+]

A második ATX-es deszka a 8+4 tűs EPS dugasszal felszerelt, 6 rétegű nyomtatott áramköri lapot használó, AURA Sync-es ASUS Prime X570-P, ami fekete-fehér színkombinációval és korrektnek látszó VRM bordázatokkal érkezik a porondra. Dobozában két SATA kábel, egy M.2-es csavarkészlet, egy ARGB-s toldókábel, egy I/O pajzs és egy DVD hever a kézikönyvecske mellett.


[+]

A szóban forgó, 8+4 DrMOS power stage-dzsel operáló VRM 4 valós fázisból áll, melyeket párokba rendeztek, így 8 power stage processzorcentrikus, és összesen 8x50, azaz 400 amper leadására képes, s bár nem egy ultra high-end megoldás, Ryzen 7-ig bezárólag nem valószínű, hogy problémákba ütközünk, ha az órajelekkel játszadoznánk, de Ryzen 9 tuning esetén már jóval magasabbra szökhetnek a hőmérsékleti mutatók. A négy DIMM slotba itt is 128 GB DDR4 RAM-ot pakolhatunk, ám a modulok órajele egészen 4400 MHz-es magasságig kúszhat fel.


[+]

Az elsődleges, x16-os PCI Express 4.0 aljzat újfent meg lett erősítve némi fémmel, és a másodlagos x16-os slotnak (x4-es sebesség) köszönhetően a 2-way CrossFireX látképe is ott figyel a lehetőségek között. Az ASUS fiókája eggyel megtoldja az ASRock által szervírozott, dupla x1-es PCI Express 4.0-s sínt, s így lesz három a magyar igazság. Mindkét M.2 port tudja fogadni a SATA-s, illetve PCI Express 4.0/3.0-s egységeket, ám ha nem zavarnak bennünket a kábelek, hat darab SATA3 csatlakozó is található a lapon. Wi-Fi nincs, a Gigabit Ethernet csatlakozót egy Realtek RTL8111H lapka kommandírozza.

[+]

A hangok ismét egy dedikált NYÁK-réteggel és japán kondenzátorokkal megfejelt Realtek S1200A CODEC segítségével szólalnak meg, de a hátlapi kivezetéseknél kisebb csalódást éltünk át, mert bár a négy USB 3.2 Gen1 Type-A, a két-két USB 3.2 Gen1 Type-A és USB 2.0 port (egy HDMI-vel kiegészítve) nem rossz felhozatal, az USB Type-C hiánya 2020 hajnalán már nem díjazandó.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés