Hirdetés

Oculus Rift – második felvonás

Hirdetés

Változások a hardverben

Egy évvel ezelőtt látogattunk el a SimHouse szimulátoros csapathoz, ahol kipróbáltuk az Oculus Rift első, fejlesztői változatát. Néhány hete jött egy üzenet, hogy befutott a második generációs, de továbbra is fejlesztői változat, a DK2, és mehetünk kipróbálni. Mentünk is! A rendszer minden téren óriásit fejlődött, most még látványosabb, mint azelőtt, de ne rohanjunk ennyire előre. Aki véletlenül nem tudná, miről van szó, fussa át az IT Café tavalyi írását. Dióhéjban a Rift annyit tud, hogy az eredendően monitorra szánt képet egy kisebb kijelző és lencserendszer segítségével az orrunk elé hozza, kitöltve majdnem az egész látómezőnket. A valóság virtuális látszatát kelti, mintha szemüvegen keresztül egy teljesen más világba néznénk.


Balra az első, jobbra a második fejlesztői változat

Az első fejlesztői változat legnagyobb gyengéje a mindössze 1280x800 pixeles (szemenként 640x800 pixeles), héthüvelykes képernyő volt, ami a képességek kipróbálására és kezdeti kísérletezéshez elegendő volt, de játék közben már nagyon kevésnek bizonyult. Ezen a téren a DK2 komoly előrelépést jelent, mert ebben már 5,7 hüvelykes, Super AMOLED kijelző van 1920x1080 képponttal, amit egyenesen a Samsung Galaxy Note 3-ból emeltek át, lényegében érintetlenül hagyva. Vízszintesen 50%-kal, függőlegesen 35%-kal nőtt a pixelek száma, de a konkrét, látható pixelsűrűség változásáról nem lehet pontos adatot mondani, ugyanis a képátló és némileg a felhasznált lencserendszer is változott, amivel a látótér 110 fokról 100 fokra csökkent. A kisebb kijelző használatával a VR szemüveg mérete csökkent, súlya viszont kicsit nőtt, és továbbra sem egy sikkes divatcucc.


Szétszerelve az Oculus Rift DK2 - forrás: iFixit

Nem ennyire látványos, de legalább ilyen fontos fejlesztés a fejmozgás követésének teljes átdolgozása és bővítése. Az első modellben gyorsulásérzékelőkre hagyatkoztak, a DK2-nél viszont a késleltetés javítása érdekében áttértek egy kamerás, infra LED-es megoldásra, olyasmire, mint amilyen például a Wii vezérlője (a sensor bar nem más, mint két infra LED, amit a távirányító kamerája figyel) vagy mint amilyen az elsősorban szimulátorosok által ismert Trackir rendszer. Az a lényege, hogy egy külső kamera figyeli a Riften elhelyezett infra LED-ek mozgását, ez gyorsabban reagál, és a korábbi giroszkópos megoldás három szabadsági foka (3DOF) helyett hat szabadsági fokot (6DOF) kezel, így sokkal precízebben érzékeli a mozgást. Az utolsó lényeges hardveres változás a Rift vezérlődobozát érinti, ami korábban egy tenyérnyi valami volt, most viszont már kisebb egy gyufásdoboznál.


Kisebb lett a külső kezelődoboz

Végül, de nem utolsósorban a fejlesztői környezet (SDK) is változott, de olyan mértékben, hogy az előző modellhez készített szoftverek nem működnek az új verzióval. Ennek oka, hogy a késleltetés javítása miatt teljesen átdolgozták a megjelenítési folyamatot, ami programozói téren is alapos újratervezést igényelt. Szerencsére a fejlesztők elég gyorsan reagáltak erre, a SimHouse számára fontos autószimulátorok szinte napokkal a DK2 megjelenése után már támogatták az új verziót. Viszont elveszett egy számukra fontos funkció: az új megjelenítési mód miatt már nem látni külső monitoron, hogy merre néz, mit lát a szemüveg viselője, ami a bemutatókat így kevésbé látványossá teszi.


Immár kamera végzi a mozgáskövetést

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés