Hirdetés

Nyári újdonságok

Alaplapok
Továbbra sem akarnak nyári pihenőre vonulni a hazai hardverpiac szereplői, sőt, a Core 2 bemutatásával további élénkülés várható. Megérkezett hazánkba számos Zalman újdonság is. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20 % áfa hozzászámításával.

Hirdetés

Minden héten bővül az MSI AM2 foglalatos alaplapjainak kínálata. Ezen a héten egy nagyon jó árú SLI újdonság mutatkozott be. Az MSI K9N SLI ugyanúgy nForce 570 SLI chipre épül, mint a K9N SLI Platinum, de 8000 forinttal olcsóbb nála; vételára 31 200 Ft. A két alaplap csak a nyomtatott áramkör színében, a processzorfoglalat melletti FET-ek hűtésében és a FireWire-támogatásban különbözik. Az egyszerűbb, piros nyákos SLI-nek is négy memóriafoglalata, két hosszú, két rövid PCI Express és három hagyományos PCI csatlakozója van. Az alaplapvezérlőn termetes passzív hűtés feszít, de a FET-ekre itt már nem jutott borda. Merevlemezből hat SATA és két IDE köthető rá, ahogyan a Platinumra, és a dupla gigabites hálózati vezérlőben, valamint a nyolccsatornás Realtek ALC883 hangkodekben is megegyeznek.

Az Abit AM2-es alaplapja is bemutatkozott a hazai piacon. A KN9 SLI szintén az nForce 570 SLI chipre épül; úgy tűnik, ez a lapka lesz a legkedveltebb az AM2 foglalathoz. Elrendezésben az Abit megoldása nagyon hasonlít az MSI-khez. Az AM2 processzorfoglalat mellett négy DDR2-es memóriaaljzat van, melyekbe összesen 8 GB RAM szerelhető. A bővítőkártyákat két hosszú és köztük két rövid PCI Express, valamint két hagyományos PCI foglalat várja. Az alaplapi chipet és a processzorfoglalat mögötti FET-eket a KN8 SLI-hez hasonlóan két, hőcsővel összekötött borda hűti. Merevlemezből erre a deszkára is legfeljebb hat SATA és két IDE köthető. A két gigabites hálózati vezérlő és a nyolccsatornás Realtek hangkodek is egyenfelszerelés. Az Abit lapról a FireWire csatlakozó sem maradt le, így árban a két MSI közé került, 36 600 forintot kérnek érte.

Tegnap mutatkozott be az Intel legújabb, Core 2 processzorcsaládja, máris kapható hozzájuk alaplap. Az Asus kínálatában elsőként egy Intel 945G chipkészletes microATX alaplap jelent meg az új processzorokhoz. A P5LD2-VM SE egy költséghatékony megoldás, de Intel-vonalon ez is 28 000 forintos árat jelent. Az LGA775-ös processzorfoglalat mellett csupán két aljzat várja a DDR2 memóriát. A chipkészletben Intel GMA 950 grafikus lapka dolgozik, de videokártyát PCI Express x16 foglalatba is tehetünk, ami mellett két hagyományos PCI és egy rövid PCI Express sorakozik. Merevlemezből négy SATA-t és két IDE-t kezel az ICH7 déli híd. A hálózati vezérlő gigabites, a hangról nyolccsatornás Realtek ALC882 kodek gondoskodik. Sajnos a grafikus maghoz nem jár digitális kimenet, és FireWire csatlakozók sincsenek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés