Hirdetés

Nyári szünet elhalasztva!

Hirdetés

AM2
Úgy tűnik, az idei év hardverek szempontjából más lesz, mint a többi. Ahelyett, hogy a hardverpiacon érdekeltek visszavonulnának szokásos nyári pihenőjükre, inkább még erősítenek. Az Intel két héttel előbbre hozta új, várhatóan korszakalkotó processzorcsaládjának bemutatóját, ami alaplapok sorozatos megjelenését és AMD-s árcsökkentéseket hoz majd magával. Mivel most már mind a két meghatározó processzorgyártó DDR2 memóriára támaszkodik, újabb lendület várható a gyorsabb modulok kínálatában is. A piaci újdonságok mellett megnézzük, milyen lehetőségei vannak azoknak, akik még nem akarnak lemondani az AGP foglalatról, és beszámolunk találkozásunkról a Razer új, Krait egerével. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20 % áfa hozzászámításával.

Ugyan nemzeti valutánk még mindig gyengélkedik, egyes AM2 processzorok ára továbbra is töretlen ütemben csökken. Öt héttel ezelőtt jelent meg az AMD új processzorfoglalata, akkor közel 54 000 forintért mérték a 3500+ típusjelzésű, 2,2 GHz-es, egymagos Athlon 64 processzort, amit ma már jó húszezer forinttal olcsóbban is meg lehet vásárolni. Még keményebben zuhant az egymagos csúcsmodell, a 2,4 GHz-es Athlon 64 3800+ ára. A legerősebb egymagos AM2-es processzor indulóára 82 000 forint volt, ami három hét alatt 68 000 forintra esett vissza, most pedig már csak 43 500 forintot kérnek érte. Ez az ár nagyjából az egymagos Pentium 4 630 és a kétmagos Pentium D 820 szintjén van.

Az MSI egy újabb alaplappal bővítette háromtagú, AM2 foglalatos alaplapjainak kínálatát. A K9N Ultra a középkategória aljára sorolható, így az átlagfelhasználók kedvence lehet. Az nForce 570-es chipkészletre épít, mely csak egyetlen, PCI Express x16 csatlakozós videokártyát tud kezelni, de ez többnyire elég is szokott lenni. Tapasztalataink szerint még az SLI-s alaplapok tulajdonosainak is csak elenyésző hányada használ két videokártyát. A hosszú VGA csatlakozó mellett három darab egyszeres PCI Express és ugyanennyi hagyományos, PCI hely várja még a bővítőkártyákat. Természetesen a processzorfoglalat AM2-es, a támogatott memóriatípus pedig a DDR2. Az új divat szerint csak két IDE adattárat köthetünk a lapra, de SATA-ból hat van. A felszereléshez tartozik még két gigabites hálózati csatlakozó, nyolccsatornás hangkodek, de a FireWire csatlakozó sajnos kimaradt. Az MSI K9N Ultra vételára kedvező, 26 100 Ft.

Az AM2 rendszerek megjelenésével egy időben kibővült a Corsair DDR2 800 memóriák hazai kínálata is. A csúcsminőségű moduljairól ismert gyártó egyéniben az XMS2, párosban a TwinX termékeket kínálja. Egy 800 MHz-es 512 MB-os XMS2 modul vételára 18 000 forint, a gigabájtosért pedig 40 000 forintot kell fizetni. Párban, vagyis két 512 MB-os egység formájában 34 600 Ft ellenében lehetünk Corsair DDR2 800 memória tulajdonosai, és a két gigabájtos modulból álló készlet költsége 60 500 Ft. A fajlagos árakat figyelembe véve érdemesebb a TwinX párokat választani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Előzmények

Hirdetés