Hirdetés

2019. február 23., szombat

Útvonal

Tesztek » Hazai Pálya rovat

Nyári hardverözön

Friss alaplapokkal, digitális tévétunerekkel, rengeteg notebookkal és egyéb érdekességgel szolgálunk piaci bemutatónkban.

Alaplapok és merevlemez USB 3.0-val


Hivatalos AcerShop

A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Eltekintve a tavalyi évtől, általánosan nem jellemző, hogy nyáron túlságosan pezsegne a hardveres élet. A gyártók ilyenkor elvonulnak feltöltődni a hagyományosan erős iskolakezdési szezonra, hogy aztán hosszú hajrát indítva felpörögjenek az év végi – karácsonyi – őrületre. Mivel egy hétig szünetelt rovatunk, sikerült tetemes mennyiségű érdekességet, újdonságot összelapátolnunk. Először is itt vannak az utóbbi időben futószalagon érkező AMD chipkészletes alaplapok, szám szerint három darab. Az Asus M4A88T-M és USB3 utótagú testvérmodellje majdnem teljesen egyformák. Nem nehéz kitalálni, hogy a különbség köztük az USB 3.0 vezérlőben rejlik. Mivel szépen lassan már szállingónak a legfrissebb szabványt támogató adattárak, érdemes lehet megfontolni a fejlettebb modell választását. Jó hír, hogy a felár csupán kétezer forint. Az alapverzió 25 000, az USB 3.0-s 27 000 forintba kerül.

Adatlapjukról – már ha éppen nem rakoncátlankodik az Asus honlapja – azt olvashatjuk le, hogy microATX méretűek, és a legújabb, 800-as széria kisebbik grafikus maggal ellátott északi hídját, a 880G-t, illetve az egyszerűbb, SB710 déli hidat használják, így az USB mellett a SATA is csak 3-as. Kár, hogy a hat aljzatból egyet sem vezettek ki (eSATA formájában) a hátlapra. Ott hat USB és három monitorkimenet (D-Sub, DVI, HDMI), hat analóg és egy digitális hang, továbbá egy Ethernet csatlakozó található.

Mindig is szerettük a Gigabyte UD3 utótagú alaplapjait. Ezek a modellek rendszerint tartalmaztak minden lényeges funkciót, de árukat nem emelték olyan fölöslegességek, amelyekkel a legfelső kategóriában próbálnak vásárlót szerezni maguknak a gyártók. Az AMD friss chipkészleteivel szerelt Gigabyte alaplapok közül a 870A-UD3-at érdemes kiemelni. Ennek a teljes ATX méretű deszkának a szíve a grafikus mag nélküli AMD 870 északi híd, aminek a modern, SATA 6 Gbps-ot támogató SB850 déli híd a párja. A kék-fehérbe öltöztetett alaplapon az AM3 processzorfoglalat és a négy DDR3 memóriaaljzat mellett két hosszú PCI Express csatolót találunk, melyekben a megfelelő Radeonok 16-4 sávelosztásban CrossFire-ben működhetnek. Igaz, monitorkimenet nincs a hátsó panelen, az mégis jó zsúfolt. Található rajta nyolc 2.0-s és két 3.0 USB, kicsi és nagy FireWire, kétféle digitális és hat analóg hang, illetve Ethernet és egy PS/2 csatlakozó. Természetesen a tuningos funkciók listája is bősége, az áramellátásról pedig 8+2 fázisú, szilárdelektrolitos kondenzátorokat használó elektronika gondoskodik. A Gigabyte 870A-UD3 vételára – az Asus alaplapjaihoz hasonlóan három év garanciával – megközelítőleg 30 000 forint.

Ha már szóba került az USB 3.0, meg kell említenünk, hogy újabb, gyors USB szabványt támogató külső merevlemez érkezett a hazai piacra. A Silicon Power Armor A80-ról van szó, melyet külsőre csak kék színe különböztet meg a fekete vagy vörös A70-től. Hozzá hasonlóan bírja a 122 centiméteres eséseket, és fél óráig kibírja egy méter mély vízbe merítve. Örvendetes, hogy az alaplapokhoz hasonlóan a gyors csatoló felára itt is csak egy-kétezer forint. A 320 GB-os Silicon Power Armor A80 vételára 19 000 Ft, az 500 gigabájtosért 23 500 forintot, a legnagyobb, 640 gigabájtosért 29 000 forintot kell fizetni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.