Hirdetés

NVISION 08 összefoglaló

Hirdetés

San Jose

Közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban ért véget az NVISION 08 vizuális számítástechnikai konferencia. Az NVIDIA mert nagy lenni, belevágott egy olyan rendezvény megszervezésébe, amelyről maguk sem gondolták, hogy ilyen nagy, sokrétű és jövőbe mutató lesz. Összesen majd százezer ember vett részt a háromnapos seregszemlén: játékosok (profik és amatőrök), fejlesztők szinte minden iparágból, programozók, mérnökök, kutatók, művészek és nem utolsósorban hétköznapi érdeklődők. Az esemény idejére zöldbe öltözött San Jose, mert hol máshol, mint a Szilícium-völgyben, a számítástechnika bölcsőjében lehet egy ilyen eseményt megtartani, ott, ahol a házigazdák és a mostani kiállítók, előadók is kezdték valamikor.

Kissé viszontagságos utazással, de én is kilátogattam a rendezvényre. Első amerikai utamat San Jose megismerésével kezdtem. Érdekesek voltak a kontrasztok: az ötcsillagos hoteltornyoktól egy utcányira már emberi léptékű a város, még eggyel távolabb pedig ismét más világ látszik falfirkákkal, távol-keleti szupermarkettel (ahol minden kínaiul is ki van írva), s dolgait bevásárlókocsiban tologató hajléktalannal.

San Joséról tudni kell, hogy Los Angeles és San Diego után Kalifornia harmadik legnagyobb városa. Meglepődtem, amikor kiderült, hogy ezt a helyezést picivel egymillió alatti lakossal tartja. Spanyolok alapították 1777-ben, 1850-ban Kalifornia első fővárosa lett, de virágkorát értelemszerűen a számítástechnika hajnalán, 1960 és 1990 között élte, lakosok számában ekkor előzte le San Franciscót.

San Jose drága hely. Az öbölvidék – Bay Area, ahogy itt hívják – az IT iparág miatt New York után az USA második legdrágább környéke. A konferenciát a helyi kiállítási területen és a környező hotelekben tartották. A legérdekesebb 3D előadások és a nyitó-, valamint záróesemény a művészeti központban folyt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés