Hirdetés

NVIDIA GeForce GTX TITAN: egy GPU-s góliát

Hirdetés

Az ASUS GeForce GTX TITAN

Szerkesztőségünkbe az ASUS által csomagolt GeForce GTX TITAN érkezett, mely a közelmúltban megszokott formájú és színvilágú dobozban landolt az asztalunkon.


[+]

Az ASUS csomagolása most sem rejtett túl sok mindent a kártyán kívül, így a szokásos driverlemezen és leíráson túl csak egy tápátalakító kábelt és egy DVI->VGA adaptert találtunk.


[+]

A GTX TITAN külsőre a GTX 690-re hajaz, de az egyetlen GPU okán a légkavaró visszakerült a szokásos helyre, a kártya hátuljába. A kártya minden részletében minőségi hatást kelt, ami a jó anyagválasztásnak és a remek összeszerelésnek köszönhető. A burkolat nagy része fémből készült, amiből még a ventilátor közepére is jutott egy szelettel. A bordát egy kis plexiablakon keresztül szemlélhetjük, ami már csak a porosodás ellenőrzése miatt is hasznos lehet. A TITAN teljes hossza körülbelül 27 centiméter, ami ugyan alapvetően már hosszúnak számít, de ebben a kategóriában még inkább csak átlagosnak nevezhető.


[+]

A kártya oldala szintén a GTX 690-re hajaz, ugyanis itt is feltűnik a világító, zöld színben pompázó GEFORCE GTX felirat, melyet egy kis segédprogrammal akár ki is kapcsolhatunk. A felirattól jobbra húzódik a két PCI Express szabványú tápcsatlakozó, melyek közül az egyik 8, míg a másik 6 tűs, így a PCI Express slot segítségével összesen 300 watt maximális áramfelvétel biztosítható a TITAN-nak.


[+]

A burkolat eltávolítása után elénk tárul a hűtés, amely egy PWM-es légkavaróból és egy méretes alumíniumbordából áll. A bevett gyakorlat szerint egy fekete fémlap fedi le a NYÁK nagyobb részét, ami a memóriák és a tápellátás hűtéséért felel. A borda két részből áll össze: a sok függőleges lamellákat tartalmazó felső szekció alatt egy rézbetétes rész kapott helyet, melyben hőkamra lapul.


[+]

A különböző fémek eltávolítása után megpillanthatjuk a csupasz NYÁK-ot, ahol elsőként, mint mindig, most is a GPU felé vettük az irányt.

Ahogy az előző oldalakon már leírtuk, a GK110 kódjelű egység 551 mm² területű, ami meglehetősen nagynak számít még a GPU-k között is. Viszonyításképpen a GF110 520 mm², míg a konkurens AMD Tahiti csupán 365 mm². Mindezen tulajdonságok a fogyasztás mellett a gyártási költségekre is hatással vannak. Ahogy már említettük, a grafikus processzor alapórajele 837 MHz, melyet a GPU Boost 876 MHz-ig képes feltolni.

A GPU körül szokás szerint a memóriák kaptak helyet, melyek 384 bites buszon keresztül csatlakoznak a központi egységhez. A GDDR5-ös chipek immáron a Samsung műhelyéből származnak. A K4G20325F0-FC03 típusjelzésű chipek papíron 6 GHz-es effektív sebességre képesek. Az egyenként 2 gigabit (256 MB) kapacitású egységekből huszonnégy darab került a NYÁK-ra, amely így összesen nem kevesebb mint 6 GB memóriát jelent az egyetlen szál GPU-ra.

A GPU tápellátása összesen 6 fázisból áll, melyek meglehetősen minőségi komponensekből épülnek fel. Ez a szekció az MSI felsőkategóriás alaplapjain manapság előszeretettel használt, tantálmagos kondenzátorokból és DrMOS FET-ekből épül fel. A rendszer vezérléséről OnSemi NCP4206 chip gondoskodik.

A GTX TITAN egy normál méretű DisplayPort 1.2 HBR2 csatolóval nyit, mellé került a 3 GHz-es HDMI 1.4a. Ezután a dual-link DVI-I port jön, mely felett egy szintén dual-link DVI-D helyezkedik el. Ezen négy kimenet segítségével hajthatunk meg akár négy megjelenítőt is (Surround technológia) egyazon időben. A bordáról leváló meleg levegő nagy része az itt található rácson keresztül távozik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés