Az NVIDIA bemutatta a GP104-es GPU-ra épülő GeForce-okat

Új SLI és egy új program

Az NVIDIA az SLI-n is javít, ugyanis bevezetik az SLI HB-t, azaz a High Bandwidth rendszert, amely azért fontos, mert az eredeti SLI híd 500 MB/s-os adatátviteli tempója 4K-s felbontáson már kevés. Ez főleg akkor látszik, amikor az NVIDIA több GPU-s megoldását az AMD XDMA-s CrossFire opciójával vetik össze, ami még olyan extrém felbontás mellett is skálázódik, ahol az SLI már feladta. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az AMD a GPU-k összeköttetésére az XDMA rendszeren belül – PCI Express 3.0 mellett – maximum 16 GB/s-os adatátviteli tempót biztosít, ami nyilván jóval több, mint az eredeti SLI 500 MB/s-ja. Az SLI HB viszont az adatátviteli tempót 1 GB/s-ra növeli, ami már elég lehet ahhoz, hogy az SLI 4K-s felbontásban is jobban skálázódjon. A jövő szempontjából persze ez nem annyira lényeges, mert az új API-k a több GPU működéséhez már nem a dedikált buszokat, hanem a PCI Express csatornát használják.

SLI HB hidak
SLI HB hidak

A kijelzőkezelés szempontjából az NVIDIA a dual-link DVI, a HDMI 2.0b és a DisplayPort 1.2 interfészekre szavaz, ugyanakkor a vállalat szerint valószínűleg megkapják a DisplayPort 1.3-as hitelesítést is. Itt arról lehet szó, hogy a cég az utóbbit célozta meg a tervezésnél, de még nem tudták le a VESA hitelesítési tesztjét, így specifikációkba nem írhatják bele az 1.3-as jelölést. Van esély még az 1.4-es verzióra is, de erre a szabványra még nincs véglegesített hitelesítési teszt, tehát még házon belül is csak tippelni lehet, hogy megfelel-e az adott VGA-ra került aljzat. Az NVIDIA szerint igen.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy a DisplayPort interfészből nem az "a" jelölésű verzió került fel, vagyis a szabványos, VESA Adaptive-Sync technológiát támogató, variálható frissítési frekvenciát használó monitorokkal a rendszer továbbra sem lesz kompatibilis. Ez minden bizonnyal egy nagyobb terv része, mivel az NVIDIA a variálható frissítési frekvenciára prémium funkcióként tekint, amit a 380 és 1300 dollár közötti áron elérhető G-Sync kijelzőkkel ki is szolgálnak. Ugyanakkor nem akarják, hogy a tömegek is hozzájussanak ehhez az élményhez, legalábbis GeForce-szal semmiképp. Nyilván itt elsődlegesen az a cél, hogy a variálható frissítési frekvenciára vágyó, amúgy átlagos vásárlók úgymond prémium felhasználóvá váljanak.

NVIDIA Ansel
NVIDIA Ansel [+]

A vállalat újítása lesz még az Ansel, amely igazából egy szoftver. Ezt be lehet építeni a játékokba és a segítségével tetszőleges képek készíthetők egy-egy jelenetről. A rendszer szabad kamerát tesz lehetővé, számos szűrést enged meg, akár a natív felbontásnál jobb minőségben is elkészíthető a fotó, sőt még 360 fokos panorámakép is lőhető. Az NVIDIA szerint az Ansel biztosan érkezik a Tom Clancy's The Division, a The Witness, a Lawbreakers, a The Witcher 3: Wild Hunt, a Paragon, a No Man's Sky és az Unreal Tournament című játékokhoz.

NVIDIA GeForce GTX 1080
NVIDIA GeForce GTX 1080

A tényleges VGA-k szempontjából a GeForce GTX 1080 érkezik a leghamarabb, mégpedig május 27-én. Ez a termék 1607 MHz-es mag és 1733 MHz-es GPU boost órajelet kap, 10 GHz-es effektív órajelen üzemelő GDDR5X memóriák mellett. Ez egy teljes értékű GP104, vagyis az összes részegység aktív benne, míg a fedélzeti tár kapacitása 8 GB, továbbá az energiát egy 8 tűs PCI Express konnektor biztosítja. Ebből egyébként két verzió lesz: 599 dollárba kerül majd az alapmodell, 699 dollárért pedig érkezik egy Founder Edition verzió, amely külsőre hasonlítani fog az alapmodellre, de belül jobb, hőkamrás bordát, illetve jobb tápellátást kap. Június 10-én jön egy GeForce GTX 1070 is 379 dollárért, de ennek a képességeiről még nincs adat azt leszámítva, hogy 8 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti tárat kap. Ebből is lesz egyébként Founder Edition verzió, méghozzá 449 dollárért.

Fontos kiemelni, hogy mindkét esetben az NVIDIA által gyártott Founder Edition modellek startolnak elsőként, vagyis a fenti dátumok csak ezekre a kártyákra vonatkoznak, azt viszont még nem lehet tudni, hogy az olcsóbb alapmodellek konkrétan mikor lesznek elérhetők.

Az NVIDIA állítása szerint a GeForce GTX 1080 a saját tesztjeikben gyorsabb két GeForce GTX 980-nál és a GeForce GTX Titan X-nél is, de a konkrét tesztkörülményeket nem részletezték. Ugyanakkor az kiderült, hogy a vállalat elsődlegesen a GeForce 700 sorozattal rendelkező felhasználókat szeretné váltásra bírni.

Abu85

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés