Notebook és netbook azonos méretben

Asus UL20A és Eee PC 1201N

Már a netbook-éra kezdetén felmerült a kérdés, mikor találkozik majd a két kategória. Ez a pillanat az Asusnál nagyjából most jött el – legalábbis ami a méretet illeti. Itt van előttünk az Asus Eee PC 1201N és az Asus UL20A, melyek – szinte – milliméterre és grammra egyformák. Mindkettőnek 12,1 hüvelykes kijelzője van, alapterületük 30 x 21 centiméter, vastagságuk pedig három centiméter körül mozog. Ezen felül viszont nem is különbözhetnének jobban. Az előbbi egy netbook (igaz, elég komoly belsővel), az utóbbi viszont CULV platformmal szerelt, könnyű és vékony notebook. Hogy az UL20A a komolyabb masina, az kabátján is látszik. Felső borítása fémből készült, míg az Eee PC-nél a netbookokra jellemző, ujjlenyomatmágnes fényes műanyagot alkalmazták.

Vonalvezetésben is az UL20A a nyerő. Felső éle enyhén szögletes, zsanér körüli részéről egyből felismerhető, és szerintünk a szürke-fekete színkombináció sokkal mutatósabb az Eee PC komor feketéjénél. Az 1201N viszont a sötét mellett kapható kék és vörös színben is.

Elölről és hátulról egyaránt egyhangú a két Asus notebook. A homlokzaton csak a hangszórók nyílása látható, a hátsó traktusokat pedig a méretes, hatcellás akkumulátor tölti ki, ami enyhén megemeli a gépek fenekét. Az UL20A adatlapján találtunk utalást kisebb, háromcellás verzióra.

Oldalt már sokkal érdekesebb a felhozatal. Csatlakozóban a netbook, vagyis az Eee PC 1201N a nyerő, ugyanis van rajta HDMI a standard három USB, D-Sub monitorkimenet, két hangaljzat, Ethernet csatlakozó és a kártyaolvasó mellett. Apró szépséghiba, hogy a digitális monitorkimenetet elég sután majdnem a gép elejére tették.

Annak ellenére, hogy az Intel CULV platform támogatja és az eggyel nagyobb UL30A-nak van, az UL20A-ról lehagyták a HDMI-t. Egyébként csatlakozóit szerintünk kicsivel jobban rendezték el, ugyanis balra került két USB, és jobbra is tettek egyet, ahol esetleg egérrel tevékenykednénk.

Kinyitva a két gépet az UL20A felnőttesebb érzetet keltett bennünk. Ebben szerepe volt a kevésbé tükröződő, finoman mintázott és kellemesebb tapintású csuklótámasznak, továbbá szerintünk a szigetes billentyűzet sokkal jobban mutat szürke háttérrel, mint feketével. Egyébként a két klaviatúra teljesen azonos. Némi eltérés van még a monitor alatti extra gombok kialakításában, és a netbookra Eee PC, nem pedig Asus felirat került.

Maximális nyílásszögben azonos a két kis Asus. Minőségérzetben a fémfedél és a kellemesebb tapintású anyagok miatt az UL20A-t jobbnak találtuk. A felső burok nyitás és hordozás közben is kellemesebb érzést keltett. Tudni kell még azt is, hogy a két gép majdnem azonos árban – 140 000 forint körül – kapható. Szerintünk a bolt polcán egymás mellett látva a többség az UL20A-ra voksolna.

Alulról szemlélve is az UL20A tűnt jobbnak, legalábbis bővíthetőség terén. Nagyobb ajtó van rajta, mely mögött a memóriamodulokon kívül a fémmel védett merevlemezhez is hozzáférünk. Az ilyen vékony gépekre jellemző, hogy a winchester mögött már a billentyűzet vékony alapja következik, szóval nem igazán célszerű erősen püfölni rajtuk mondjuk az Entert.



Balra Asus UL20A, jobbra Eee PC 1201N

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés