Hirdetés

Új szereplő a piacon: nJoy Rogue tápok

Külső

Néhány hete írtunk róla, hogy nJoy néven új tápmárka bukkant fel, melynek érdekessége, hogy a szomszédos Romániából származik. Persze nem arra kell itt gondolni, hogy felhúztak egy tápgyártó üzemet, hanem csak a kínai OEM-mel dolgozó márka bázisa van a határ túloldalán, Temesváron. Tesztlaborunkban a komolyabb Rogue termékcsalád két nagyobb, 500 és 600 wattos változata landolt, mellettük van még 450 wattos, vagyis az nJoy-nál végre nem szálltak el a méretezéssel. A tápok kellemesen igényes dobozban érkeztek...

...és amit benne találtunk, az szintén jó benyomást tett ránk. A Rogue tápokat a nagy konkurensekhez hasonlóan sötétre, de nem feketére, hanem sötét grafitszürkére fényezték, felületük a kor divatja szerint matt, oldalukba pedig belenyomták a gyártó emblémáját. Külsőre teljesen egyforma a két modell, csak specifikációjukban térnek el. Jól azonosítja őket a 120 milliméteres, narancssárga ventilátor és a kábelek atipikus, „kendermagos” harisnyázása, bár ilyet láthatunk az Enermaxnál is. Csak nem (OEM) rokonságról van szó a két márka között?

Kábelezésben is azonos az 500-as és 600-as, minden köteg harisnyába bújt, hosszukra sem lehet panasz. Az alaplapra vezető 24 és 4+4 tűs ág is 50 centiméteres, akárcsak a két PCI Expressz kábel, melyek végén egy-egy 6+2 tűs csatlakozó csücsül, így egy csúcskategóriás vagy két közepes VGA átalakító nélkül táplálható vele. Két kötegre vegyesen rakták fel a perifériacsatlakozókat, mindkettőre négy-négy konnektor került a táptól 55, 70, 85, illetve 100 centiméterre. Az egyik kötegen két IDE, majd két SATA csatlakozó sorakozik, a másikra egy IDE és három SATA került.

Az adatlapokról több hasznos információ is leolvasható. Először is a tápok 12 voltos ágát egyben hagyták, és a névleges teljesítmény egészen nagy hányada (kb. 90%-a) ráirányítható. Másodszor a termékek nevében szereplő 500, illetve 600 wattos érték a valódi, kombinált teljesítmény jelenti, amit huzamosabb ideig le tud adni a táp, illetve egy perc erejéig további 50 wattot szolgáltathat. Az ilyen löketszerű csúcsfogyasztás a játékok terhelésére jellemző. A harmadik lényeges információ, hogy az nJoy Rogue tápoknak nincs 80 Plus minősítése. Ez nem jelenti automatikusan a 80% alatti hatásfokot, hanem így önmagában csak arra utal, hogy nem végeztették el a minősítést.

Belső

Mindkét táp belsejében hétlapátos, Kiss Quiet márkanevű ventilátort találtunk, azonban modellszámukból arra következtetünk, hogy a közkedvelt Yate Loontól származnak. Motorerejük mindössze 0,15 amper, ami tápos viszonylatban nagyon kevés, így valószínűleg halk üzemet eredményez. A ventilátorok táp hátulja felé lévő negyedét egy átlátszó lemezzel leárnyékolták; ez a felület csökkentése mellett is hatékonyabb szellőzést eredményezhet, mert a friss levegő nem szökik el egyből a tápból, hanem előbb végig kell járnia a hűtendő alkatrészek között.

Teljesen azonos kapcsolásra épül az 500 és 600 wattos nJoy Rogue táp, olyanra, ami megfelel a kategória szintjének. Nem csúcstechnikás, de feladatát minden bizonnyal jól ellátja majd. Azért a főtrafót vehették volna nagyobbra, mert 5-600 wattos csúcs leadásához kevés lehet. Ahogy a külsőnél, a belsőnél is felfedeztünk pár Enermaxra utaló jelet, de némi keresgélés után az derült, ki hogy a Rouge tápok belseje szinte teljesen azonos a Cooler Master GX-Lite modelljeivel, azaz az OEM minden bizonnyal a kevéssé ismert ATNG.


Balra 500, jobbra 600 wattos nJoy Rogue táp belseje

A PWM szabályozást egy Champion CM6805BSX áramkör végzi, amit a bemeneti oldal 85 °C-ra hitelesített kondenzátora mellé forrasztottak. A kimeneti oldalt is TEAPO kondenzátorokkal szerelték fel, de ott a várhatóan nagyobb hőterhelés miatt már 105 °C-ra hitelesítetteket alkalmaztak, vagyis erről a részletről is el lehet mondani, hogy ha nem is csúcskategóriás, de a kategóriának megfelelő választás.

Próba, értékelés

Az nJoy Rogue tápokat szokásos referenciánkhoz, a Cooler Master Silent Pro M600-hoz mértük, mely 80 Plus bronz minősítéssel bír. Ezúttal is viszonylag elavult, de meglehetősen komoly fogyasztást generáló, Core 2 alapú platformunkkal terheltünk, amiben három energiaigényes GPU és egy alaposan tuningolt CPU dolgozik, így még ma is a legéhesebb vasak közé tartozik.

  • Intel Core 2 Extreme QX6700 @ 3,33 GHz, 1,45 V
  • Asus P5E3 Deluxe alaplap
  • 2 x 1024 MB Samsung DDR3-1333 RAM
  • Asus Radeon HD 4890
  • Asus Radeon HD 4870 X2
  • 400 GB-os Samsung SATA merevlemez

Táblázatunkban a konnektorból felvett fogyasztási értékek szerepelnek; azok a mennyiségek, amit a táp felvesz az elektromos hálózatból, majd megfelelő egyenárammá alakít, és a számítógépnek továbbít. Ez a folyamat veszteséggel jár, mely a modern tápoknál 10-20%-ot tesz ki, és hőenergia formájában manifesztálódik. Tehát tesztgépünk fogyasztása – vagyis a táp leadott teljesítménye – ennek megfelelő mértékben kisebb a táblázat adatainál. Kicsit kibővítettük tesztelési módszerünket, és megnéztük azt is, milyen hatásfokkal dolgoznak a tápok egy átlagos, nyugalomban lévő rendszer fogyasztási szintjén, tehát 60 watt környékén.

Alacsony terhelésen megmutatkozott, hogy az nJoy modellek korosodó kapcsolása nem éppen a leghatékonyabb: az 500 wattos 74, a 600 wattos pedig 70%-os hatásfokot mutatott, igaz, hogy itt a referencia Cooler Master táp sem éri el a 80%-ot. Kemény tesztgépünk nyugalomban körülbelül 240 wattot fogyaszt, ami egy átlagos játékos gép (egy CPU és egy felső középkategóriás VGA) csúcsteljesítményének felek meg, és az 500-as nJoy-t félig kihajtja. Ekkor már 83%-os hatásfokot mértünk, és 600 wattos társa is éppen átlendült a 80%-os határon. Jó hír, hogy mindkét táp nagyon halkan dolgozott, hozták a Silent Pro szintjét, ami egy kimondottan csendesnek számító modell.

Termék megnevezése nJoy Rogue 500 nJoy Rogue 600 Cooler Master Silent Pro M600
Névleges teljesítmény 500 W 600 W 600 W
PFC típusa aktív aktív aktív
Fogyasztás 60 W terhelésen 81 W 85 W 76 W
Fogyasztás üresjáratban 289 W 299 W 280 W
Fogyasztás terhelve 515 W 524 W 504 W

Teljes terhelésen, játék közben a tuningolt CPU és a három GPU egy-egy pillanatra akár 420 wattos fogyasztásra is képes. Ekkor sem jöttek zavarba az nJoy-ok, de ismét az 500 wattos volt a jobb, amely közel 82%-os hatásfokkal dolgozott, a 600-asnál ezúttal is csak picivel sikerült átlendülni a 80%-os szinten. Annak ellenére, hogy 100 watt körüli hővel kellett megküzdenie a tápoknak, egyik Rogue modell sem hangosodott fel, ismét hozták a Silent Pro nem éppen magas zajszintjét, ami több mint jó.

Termék megnevezése nJoy Rogue 500 nJoy Rogue 600
3,3 V 3,30-3,35 V 3,30-3,40 V
5 V 5,09-5,17 V 5,04-5,10 V
12 V 12,13-12,26 V 12,06-12,23 V

A feszültségek figyelése közben arra jutottunk, hogy a 3,3 voltos ág elég stabil, a terhelés növekedésével csak egy hajszálnyit emelkedett a referenciához képest. Hasonlóan viselkedett az 5 volt is, de az 500 wattosnál 420 watt terhelésnél 5,17 voltig emelkedett, és teljes gázon lehet, hogy az ATX12V szabványban megengedett 5,25 voltos maximumot is elérte volna. Persze ehhez a mi tesztkonfigurációnknál is vadabb hardver kell, vagy egy szintetikus műterhelés. A leglényegesebb 12 voltos ág mindkét modellnél bőven a szabvány keretein belül maradt, ráadásul a terhelés növekedésével a referencia felé csökkent.

Értékelés

Hogy teljes képet kapjunk a táptémában újonc nJoy Rogue modelljeiről, tudnunk kell, hogy két év garancia mellett kb. 11 500 forint a legkisebb, 450-es modell, az 500-asért nem sokkal többet, 13 000 forintot kérnek, a 600-as pedig 17 000 forintba kerül. Hasonló árban kapható a velük azonos felépítésű Cooler Master GX-Lite széria, illetve az FSP és a Chieftec szolid, sok éve bizonyító modelljei, egy picivel feljebb pedig ott vannak az FSP modern elektronikával szerelt Raiderjei. Vagyis a múlt nélküli nJoy az ATNG belsővel elég nehéz helyzetben lesz Rouge termékeivel, melyekből nekünk az 500 wattos modell elsősorban halksága, jó hatásfoka és harisnyázott kábelei miatt tetszett. A 600-as kicsit halványabban szerepelt, és szükségtelennek érezzük az általa kínált további 100 wattot.


nJoy Rogue 500 táp

rudi

Az nJoy Rogue tápokat az nJoy bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • nJoy

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés