Nincs extrémebb: Canon EF 11-24mm F4L USM

Terepen

És hogy milyen az élet a terepen egy ilyen objektívvel? Nos, kisfilmen ez a 11 mm valami brutális! Elsőre szinte megszédül az ember a keresőbe pillantva, no meg nem is könnyű uralni ezt a hatalmas teret és a szokatlanul nagy perspektívatorzulást. Már csak ezért is nagyszerű, hogy jelen esetben egy zoomobjektívről beszélhetünk. Sokan persze legyintenek majd erre, hogy ugyan, mire jó ez az alig több mint kétszeres zoomátfogás, no meg ha 24 mm-t akarna valaki, azt sokkal olcsóbban is lehet, de nincs teljesen igazuk. A 11mm annyira speciális, hogy nem minden helyzetben használható, és ilyenkor remek, hogy ott az a 24 mm is. Ebben a tartományban minden milliméter számít, és emiatt a 11 és a 24 mm gyakorlatilag két külön világ!

Ahogy az a fenti, két végálláson egy pontból készített képen is jól látszik, már csak a perspektíva miatt is teljesen más hangulatú a két kép. Éppen ezért az ilyen jellegű extra nagylátó objektíveknél ez a pici kis zoom is rettentően hasznos tud lenni!

Hirdetés

Belső tereket fotózva végképp kidomborodik, hogy egy ennyire nagylátónál minden egyes mínusz milliméter mennyire sokat jelenthet. Az alábbi három, azonos pontból készült képen jól látszik, hogy a 24 mm még egy relatíve nyugodt nagylátónak mondható, utána a 16mm már maga az extrémitás, de hogy a 11 mm még ehhez képest is gyakorlatilag egy új világ, az egész egyszerűen döbbenetes!

Természetesen nem csak zárt, hanem nyílt terepen is nagy hasznát vehetjük egy ilyen objektívnek, extrém látószögével és a hátulján elhelyezett szűrőtartójával könnyedén válhat majd a tájfotósok nagy kedvencévé. Sajnos a tesztidőszak alatt nem sikerült kiszakadnunk valami igazán szép helyre vele, de minden rosszban van valami jó: így legalább azt be tudjuk mutatni, hogy egy teljesen átlagos budapesti parkot is mennyire fel tud dobni a 11 mm-rel járó extrém perspektíva.

Az eddigieken felül a csillagfotózás még egy olyan terület, ahol nem igazán létezik olyan fogalom, hogy egy objektív túl széles. Persze ahhoz, hogy a csillagos ég alatt is jól tudjon teljesíteni egy optika, nem elég a puszta látószög, elengedhetetlen az is (különösen F4 mellett), hogy maximális fényerőn is jól teljesítsen.

Csak egy rövid próba erejéig vittük ki éjszaka, de már ez is elég volt ahhoz, hogy kiderüljön, az objektív kiválóan teljesít 11 mm-en, már nyitott rekeszen is. A remek élesség és kontraszt mellett ráadásul a kómára is szinte teljesen érzéketlen, ami azért nem akármi ebben a kategóriában.

Még egy érdekes jelenséget tapasztaltunk: városi fények mellett extrém esetben a félgömb frontlencse néha nagyon érdekes becsillanást tud produkálni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés