Nincs extrémebb: Canon EF 11-24mm F4L USM

Képminőség I.

Az objektívet Canon 5D Mark III vázon teszteltük. A tesztben szereplő összes kép szoftveres lencsekorrekciótól mentes LightRoom5 (LR5) RAW konverzió.

Hirdetés

Torzítás

Az ilyen jellegű objektíveknél a torzítás mindig nagy kérdés, egy ennyire összetett és bonyolult zoomot többnyire képtelenség pusztán optikai úton tökéletesre korrigálni. Nincs ez másképp jelen esetben sem.

A szélesebbik végén (11 mm) erőteljes bajusztorzítással találkozunk, azaz itt hordótorzítást produkál a szélek felé egy kicsit visszacsapva. Ez a jelenség az extrém nagylátó zoomobjektívek között teljesen megszokott, ebben a kategóriában nincs is nagyon optikailag ennél jobban korrigált zoom extrém nagylátó! Hosszabbig vége felé haladva gyorsan mérséklődik, 16 és 24 mm-en nézve már alig érzékelhető a torzítás.

Vignettálás

Az erőteljes peremsötétedés is többnyire az ilyen jellegű objektívek sajátja, különösen full frame rendszerekben.

Ahogy az a fenti tesztünkből kiderül, nincs ez másképp itt sem. Különösen 11 mm-en igen erős a peremsötétedés, amiről elmondható, hogy szerencsére nagyon finom átmenetű, így bizonyos helyzetekben akár még jól is mutathat. Ahol nem, ott ezt elég egyszerűen korrigálhatjuk szoftveresen, utólag, vagy ha körülmények engedik, akkor szoftveres korrekció nélkül egy kis rekeszeléssel is gyorsan megszabadulhatunk a nem kívánt vignettálástól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés