Nincs extrémebb: Canon EF 11-24mm F4L USM

Hirdetés

Ergonómia

Az időjárásálló objektív építési minősége nem okoz csalódást, hozza L-es testvérei megszokott robusztusságát. Közel 1,2 kg-os tömege is tekintélyt parancsoló, a méreteiről már nem is beszélve. Még egy Canon 5D Mark III is szinte eltörpül mellette!

A két gyűrűn és a távolságskálán kívül már csak egyetlen AF/MF kapcsolót találunk, azaz kezelőfelület szempontjából egyszerű és nagyszerű.

Az élességállító gyűrű nagyon rövid úton és finoman jár. A zoomgyűrűről ugyancsak elmondható, hogy rövid úton jár, itt viszont már jó értelemben érezni, hogy ezt tekerve nem kis tömeget mozgatunk...

...és valóban, zoomolás közben a komplett lencserendszert megmozgatjuk. Míg hátulról nézve szimplán ki-be, addig elölről nézve a hatalmas félgömb frontlencse a két végállás között fel-le pumpáló mozgást végez. Azaz zoomolás közben elég rendesen átrendezi a lencséket.

Az ilyen klasszikus, szűrőmenet nélküli hatalmas félgömb frontlencsével rendelkező objektívek szűrőzése jellemzően igen körülményes és nehezen megoldható. Ez esetünkben nem áll fenn, mert a gyártó szerencsére gondolt erre is, és az objektív hátsó végén elhelyezett egy kis szűrőtartót. Nagy pirospont jár ezért a Canonnak!

Az ehhez hasonló objektívekhez jellemzően belül bélelt, a beépített napellenzőre húzható első sapkát szoktak adni, amit csak a természetes súrlódás tart a helyén. Első ránézésre a hatalmas frontlencsevédő itt is hasonló kialakítású, kivéve hogy itt nincs belső bélés, ehelyett a hagyományos kupakokhoz hasonlóan két kis retesszel látták el. Itt ezek tartják a helyén a sapkát, méghozzá meglepő masszivitással, minimális kotyogása sem volt, esély meg egy szál se, hogy leessen. Anyagát tekintve egyszerű műanyag, ami talán itt nem is baj, így legalább hanyagul a fotóstáskába hajítva sem fog ott minden mást összekarcolni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés