Hirdetés

Nikon Coolpix S70 - wow-effektus

Külső és ergonómia

A Nikon Coolpix S70 letisztult, egyszerű formavilága az ízlésesen összeválogatott dizájn-elemekkel már első ránézésre is sugallja, hogy itt bizony felső (ár)kategóriás ultrakompakt fényképezőgépről lesz szó. Hiába az objektivitás, a semlegesség, mi magunk is "elismerő hanghatásokat" (wow) hallattunk, amikor kihámoztuk a masinát dobozából. A kézbesimuló váz kellemes tömegével, s bőrhatású markolati részével, a gépen majdnem teljesen körbefutó, fémes hatású díszcsík, a nagyon jó minőségű alkotóelemek mind magas kivitelezési minőségre utalnak.

Az egész vázon egyetlen egy darab kapcsoló, azaz nyomógomb található, ez pedig maga az exponáló.
Az előlapon a markolati rész külön nem emelkedik ki a váz síkjából, egyedül a bőrhatású bevonat segít a készülék fogásán. Ennek optikailag nagyon pöpec a hatása, a gépet kikapcsolt állapotban nem is rossz fogni, de amint bekapcsoljuk, nem fogjuk tudni hova tenni a hüvelykujjunkat, s így bizony némileg instabillá válhat a kézbentartás. Ezért örültünk volna egy kis dudornak az előlapon, amibe középső és gyűrűs ujjaink megkapaszkodhattak volna.

Az optikát, a villanót és az AF segédfényt egy lecsúsztatható lemez védi. Ha ezt a lemezt lefelé húzzuk, a nevezett részek előbukkannak, a gép bekapcsol. A művelet határozottan zajlik, s annak ellenére, hogy nincs bordázat a lemezen, egyszer sem csúszott el rajta ujjunk (különben meg a Coolpix feliratba lehet csimpaszkodni).

A hátlap teljes egésze szinte csak az OLED kijelzőből áll, melynek igen szép, s erős napsütésben is jól látható képe van (ráadásul a rálátási szögei is igen szélesek). Ha jobban megfigyeljük, a kijelző mellett a jobb oldalon valamivel szélesebb holtteret hagyott a gyártó. Elvileg itt tudjuk hüvelykujjunkat megtámasztani, ám közepestől nagyobb kezűeknek túl keskeny lesz ez a rész, s elég gyakran rá fognak véletlenül fogni a zoom állító csúszkára (lásd később).

A váz alján a műanyag állványmenet és az akku/memóriakártya helye közé került a mikró USB aljzat is, amit egy igen filigrán fedél választ el a külvilágtól.

Felül a mikrofonon és az exponálón kívül egy kis zöld LED is található, amely bekapcsolást követően röviden felvillan.

Röviden: Az S70 nagyon szép és minőségi felépítését némileg beárnyékolja, hogy a fogása nem túl kényelmes. Ezen egy egyszerű dudorral a markolati részen, vagy a hátlap jobbszélének szélesebbre hagyásával lehetett volna javítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés