Hirdetés

Nikon Coolpix L110 - automata távcső

Hirdetés

Ergonómia, külvilág

Annak, aki manapság kedvező árú ultrazoom fényképezőgépet keres, egyre könnyebb a dolga, hiszen szaporodnak az alaptudású, de legalább tíz- tizenötszörös (vagy még nagyobb) optikai nagyítással rendelkező masinák (például az újabbak közül itt van az Olympus SP-600UZ). A Nikon Coolpix L110 a Coolpix L100 utódja, mely szintén járt nálunk.

A fényképezőgép elődjéhez képest formájában nem sokat változott, megmaradt a markáns, jó fogást biztosító markolat, amely érdes gumiborítást is kapott. Maradt a 15-szörös nagyítású objektív is, mely elődjéhez hasonlóan nem rendelkezik valódi rekesszel, csupán egyfajta ND szűrővel; így már érthető, hogy miért olyan korlátolt a „rekeszelése” a gépnek, hiszen wide és tele állásokban is csak két-két érték áll rendelkezésre.

Az előlapon egyeduralkodó elem az optika tubusa; a markolat és az objektív között látható még az AF segédfénye, amely erős, narancsszínű csóvával világítja meg a témát, ha szükség van rá.

A viszonylag nagytestű optika ellensúlyozása a gép markolatában elhelyezkedő négy darab (AA) ceruzaelemmel (vagy -akkuval) nagyszerűen sikerült, hosszabb fotózásnál sem válik kényelmetlenné a fényképezőgép kézbentartása.

A hátoldalon a szép képet nyújtó 3”-os, 460 000 képpontos LCD mellett megfelelő méretű, de kissé bizonytalan nyomáspontú kezelőszervek teljesítik rájuk rótt feladatukat. Ellenben az L100-zal, az L110 már dedikált filmfelvételi gombbal is büszkélkedik, amely a kör alakú hüvelyktámasz mellett található.

A gép alján a nagy és nehézkesen nyitható (egyszerre kell a kis reteszt és a fedelet különböző irányokba elhúzni) akkufedél mellett már csak a fémből készült állványmenet található, amely nem az optika középvonala alá, hanem a gép közepére lett elhelyezve.

A masina bal oldalán gumifedél alatt található az USB és a HDMI aljzat, a váz jobb oldalán pedig a külső tápellátás csatlakozója.

Az objektív két végállása közt nem sok, csupán egy centiméternyi utat tesz meg a frontlencse. Érdemes megjegyezni, hogy az optika tubusa nem rendelkezik semmiféle menettel, így nem szerelhető fel rá (könnyen) előtétlencse.

Végül a gép tetején, a vaku tövében sztereó mikrofon látható. Mellette a beépített hangszóró, a bekapcsológomb, majd a kioldó az őt körbeölelő zoomgyűrűvel. A vakut egyébként manuálisan kell felnyitni, s körülbelül 7,5 centire emelkedik az optika középtengelye fölé.

Kényelmes, biztos fogás, megfelelő méretű, de „ingoványos” nyomásponttal rendelkező kezelőszervek jellemzik a masina kezelhetőségét. A hüvelyktámasz pluszban kedvez a biztos fogásnak, azonban kissé nehézkes miatta megnyomni a filmfelvételt indító gombot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés