Hirdetés

Nem kispályásoknak: GeForce GTX 285 és 295

Hirdetés

Értékelés

A GeForce GTX 285 nem tűnik nagy durranásnak, hiszen a GTX 280-hoz képest nem történt túl nagy előrelépés, de ha anno az AMD-t megdicsértük a HD 2900/3870 váltásért, akkor az NVIDIA-nak is jár egy kis elismerés. Végül is bármilyen szemszögből nézzük, a GTX 285 jelenleg a leggyorsabb egychipes videokártya, teljesítményéhez képest alacsony fogyasztással, igazán tűrhető melegedéssel és csendes hűtéssel rendelkezik. Hardveres videólejátszó képességei vetekednek az AMD megoldásaival, PhysX-támogatással rendelkezik, nincs gond a driverekkel (az SLI-támogatásra gondolunk) és jól tuningolható, de nem támogatja a DirectX 10.1-et. Mindezt összegezve a megcélzott árszegmensben megfontolandó vétel, ha a GTX 280-nál nem drágább 10%-kal (ennyivel gyorsabb nála, de vegyük figyelembe a fogyasztást és a melegedést is).

A GeForce GTX 295 igazán nagy durranás, de ezt is vártuk tőle. Hasonlókat mondhatunk róla, mint a GTX 285-ről: napjaink leggyorsabb videokártyája (a HD 4870 X2-t elverte a legtöbb játékban), teljesítményét figyelembe véve alacsony a fogyasztása, nem egy hősugárzó, bár terhelve azért ez sem semmi; hűtése csendes és jól tuningolható (legalábbis a nálunk járt példány). Támogatja a PhysX-et (ki tudja, lehet, hogy 2009-ben már lesznek játékok, amik ki is fogják használni), videólejátszó képességeivel sincs probléma, de nem támogatja a DirectX 10.1-et. Nem túl megnyerő a videokártya súlya, habár ez már nem is olyan feltűnő a HD 4870 X2 után. A GTX 295-nek a driveres gondokon kívül (az SLI-nél sosem lehet tudni) és a DirectX 10.1 hiányát leszámítva nincs is igazán gyenge pontja, hacsak a GPU-nként számolt 896 MB-nyi memóriát és a 448 bites memóriabuszt annak nem vesszük (a 9800 GX2 magas felbontásoknál szenvedett a kevés memória miatt). Azonban ahhoz, hogy ez problémát okozzon, igazán nagy felbontásra és a legdurvább beállításokra van szükség, ez valószínűleg sosem lesz szűk keresztmetszet (vagy ha igen, addigra már nem ez lesz a csúcs).

Összegezve a látottakat, a GTX 285 a leggyorsabb egychipes videokártya, de cserébe a legdrágább, a GTX 295 pedig a leggyorsabb kétchipes VGA, és cserébe szintén a legdrágább. Nekünk mindkettő tetszett, de egy 1680x1050-es felbontású monitorhoz nem ezek közül választanánk (a 3DMarkozásból pedig már kinőttünk)... Ebben a kategóriában nem sokat számít pár ezer forint, ezért nyilván nem ez fogja eldönteni a vásárlás kimenetelét, de ha HD 4870 X2-t látnánk GTX 285 árban, akkor biztosan a Radeont választanánk. Ha GTX 295-öt látnánk a Radeonhoz közeli áron, nos, akkor nehéz a döntés, de a vásárló valószínűleg úgyis a szívéhez közelebb álló cég videokártyáját fogja megvenni...

GeForce GTX 285/295

fLeSs

A videokártyákat Expert Computer Kft., a Zotac és az Asus hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés