Hirdetés

Nehéz napok az AMD-nél, iMac pixeldömping, gigatévék

Vízhűtéses notebook, VR-őrület, nagyon drága tévék

Lassan két hete már, hogy nem láttuk a napot az égen, ráadásul ehhez nem elenyésző mennyiségű csapadék is társult eső formájában, ezek után mégis ki gondol arra, hogy a notebookjába vízhűtést tegyen? Az Asusnak történetesen eszébe jutott, és meg is mutatta, hogy a GX700-as monstrum laptopban ezt miként sikerült megvalósítaniuk úgy, hogy legalább a felhasználók ne legyenek vizesek.

Hirdetés

Ha az időjárás nem okozna rossz kedvet, akkor majd egy kis pereskedés biztosan megoldja ezt a "problémát", legalábbis annak biztosan fájni fog a feje, aki vesztésre áll. Márpedig úgy tűnik, hogy az NVIDIA-nak nem sikerült ráhúznia a vizes lepedőt a Samsungra és a Qualcommra a régóta tartó szabadalmi perben, de a háborúnak még koránt sincs vége. Ahogy abban a perben sincs végleges döntés, ami az új iMac masinákat bemutató Apple ellen folyik, de nagyon úgy tűnik, hogy az almás cég egyes SoC-jaival szabadalmat sértett.

Új Apple iMacek
Új Apple iMacek

Kisebb, memóriagyártással és SSD-kkel kapcsolatos friss bejelentések is jutottak az esős napokra. A mostanság nem sokat szereplő Nanya kissé elcsúszott a fejlesztésekkel, de már készen állnak a 30 nm-es átállásra, sőt a 20 nm-es váltás is közel van, amihez egy ismert gyártó és egy titokzatos tajvani cég is segítséget nyújt. A Hynix esetében viszont a napokban sikeresen megtörtént a 20 nm-es átállás, de sokkal izgalmasabb, hogy némi csúszással ugyan, de sikerül végre felfuttatni a V-NAND termelésüket, jövőre pedig ezen a téren szintet lépnek. Ami az SSD-ket illeti, az OCZ bemutatott egy új eljárást, amivel gyorsíthatóak az SSD-k nagyvállalati környezetben.

OCZ Saber 1000 HMS támogatással
OCZ Saber 1000 HMS támogatással

Nem pihent a VGA-piac sem. Az AMD új mobil Radeonokkal bővítette felhozatalát, illetve számos friss információ szivárgott ki a nagy gyártók portájáról új generációs VGA-ikkal kapcsolatban. Emellett kalandoztunk kicsit a DirectX 12 implementálása körüli problémákban, illetve az új Frostbite videojáték-motor új verziójában, amibe minden jót belepréseltek.

Nem telik el hét virtuális valóság nélkül, ami nem csoda, hiszen lassan 2016-ot írunk, amikor a jóslatok szerint megtörténhet a beígért áttörés. Az Oculus például ötmilliós eladással számol, de ez még sok mindentől függ. Például attól is, hogy mennyire sikerül a PC-s piacon megvetniük a lábukat, amivel kapcsolatban körvonalazódnak a specifikációk az AMD és az NVIDIA részéről is.

A házimozis, hifis, sőt a fotós világ újdonságaiból is szemezgettünk a héten. Utóbbi kapcsán a Canon EOS M10-et emelnénk ki, amely a híres gyártó tükör nélküli M sorozatának legújabb és egyben legolcsóbb, mondhatni belépőszintű tagja lesz, ennek megfelelő tudással felvértezve.

Canon EOS M10
Canon EOS M10

Míg a fotós oldalon viszonylag olcsó gépről tudtunk beszámolni, addig a házimozis, hifis vonalon jobbára drága – magyar mércével legalábbis biztosan – újdonságokba futottunk bele. Bár jó hír, hogy az LG megint csökkentette OLED tévéjének árát, nem is kevéssel, de vélhetően most sem fogunk fejvesztve rohanni érte a boltokba. Valószínűleg a Vizio tévéjének megvásárlására sem érzünk ellenállhatatlan kényszert, bár kétségkívül jó lenne egy 120"-es, 4K felbontású, HDR-kompatibilis készüléket otthonunkban tudni. Pedig hamarosan a tartalomra sem lesz gondunk, ugyanis úgy tűnik, az Ultra HD Blu-ray esetében megszabadulunk a régiókorlátozástól is.

BOE 10K
BOE 10K

Akinek viszont a 4K kevés, az ne adja alább a BOE 10K-s tévéjénél, igaz, az csak 82 hüvelykes képátlóval bír, de most se feledjük otthon a hitelkártyánkat. Ha pedig már nálunk a csodaplasztik, akkor ugorjunk be a Sonorus X prémium fejhallgatóért, ami nem csak remek hangzást ígér, de külsőre is egy mesterműnek tűnik, ami a mienk lehet, amint kicsengettük érte a laza másfél millió forintot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés