Mire kell figyelni tévé vásárlásakor, és mire nem?

Hirdetés

Mennyire fontos a HDR?

A tévégyártók mindegyike próbálja jól hangzó funkciókkal, elnevezésekkel kívánatosabbá tenni termékeit, emiatt az ember sokszor csak kapkodja a fejét, hallva-olvasva a különféle szakkifejezéseket. Tapasztalataink szerint ennek köszönhetően a fejekben sokszor nagy káosz alakul ki azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi mit is jelent; a könnyebb eligazodásban szeretnnék cikkünkkel segíteni, tisztázni, hogy mi az, ami tényleg fontos, és mi az, amivel kevésbé érdemes foglalkozni.


[+]

Rengeteg levelet, kérdést kapunk, melyekben olvasóink tévévásárlással kapcsolatos tanácsokat kérnek, kikérik a véleményünket egy-egy funkcióval, szolgáltatással kapcsolatban. Ezek közül szedtünk össze most egy párat, konkrétan azokat, amelyek a legtöbbször felmerülnek, illetve amiket mi vélünk fontosnak. Sok szubjektív állítás jelenik meg a cikkben, ezekkel nyugodtan lehet vitatkozni a fórumban, sőt erre biztatunk is mindenkit!

HDR

2015-ben a HDR, azaz High Dynamic Range az a kulcsszó, amivel a gyártók egy része meg akarja mutatni, hogy milyen innovatív is, és értelemszerűen ez az a funkció, amely egyelőre csak a drágább modellekben található meg. A HDR anyagok sajátossága, hogy a fényes részeknél a fényerő magas, a sötéteknél pedig alacsony, aminek köszönhetően óriási kontrasztarány érhető el úgy, hogy még a legfinomabb átmenetek, képrészletek is tűélesen látszódnak a képernyőn, de ehhez értelemszerűen olyan megjelenítőeszközök szükségesek, amelyek támogatják ezt a szolgáltatást.


[+]

Ez kétségkívül jól hangzik, és a valóságban is működik tapasztalataink szerint, viszont egyelőre még egész egyszerűen nemigen érhetőek el ilyen filmek, magyarul HDR tévék léteznek, de nem nagyon lehet rajtuk mit nézni. A nagy hollywoodi stúdiók szerint idén ősszel már be kellett volna futniuk az első ilyen alkotásoknak, de erre még egyelőre várni kell, és az is jó kérdés, hogy mégis hogy fognak ezek a tartalmak eljutni a nézőkhöz. Amit az IFA-n közöltek a jónéppel, annak alapján Ultra HD Blu-ray korongokon terjesztik majd a HDR alkotásokat, de egyelőre egyetlen olyan asztali lejátszó létezik, ami ezek kezelésére képes, és ennek is halálos ára van. Ráadásul egyelőre még az ilyen lemezek is hiányoznak a boltok polcairól, és sok stúdió csak 2016 elejére ígéri az első példányok leszállítását.

Az online streaming elvileg megoldott, de sokan kételkednek abban, hogy ezen az úton lehet-e vajon megfelelő minőséget produkálni. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek a szolgáltatások a világ jó részén, így hazánkban is elérhetetlenek egyelőre, és az is tény, hogy a kínálat is kicsi. Természetesen lehet, hogy idővel változik majd a helyzet, és olcsón lehet majd hozzájutni ipari mennyiségű HDR tartalomhoz, ám ettől most még messze vagyunk, legalábbis Magyarországon mindenképp. A HDR egyébként tényleg előrelépést jelent a képminőségben, de korántsem akkorát, mint a nagyobb felbontás, tehát amit a HD, a Full HD majd az UHD jelentett. Összegezve hasznos és látványos dolog a HDR funkció, de azért különösebben fontosnak túlzás lenne nevezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés