Hirdetés

Mire kell figyelni tévé vásárlásakor, és mire nem?

Ívelt vs. lapos, 3D, "bombajó" hangrendszer

Ívelt vagy lapos?

Azzal nem nagyon lehet vitatkozni, hogy egy ívelt kialakítás sokkal inkább figyelemfelkeltőbb, mint egy lapos tévé. Biztosan vannak, akiknek fontos a dizájn, hogy televízó egyben státusszimbólum is legyen, amit lehet büszkén mutogatni, és e szempontból igaz, hogy a hajlított készülékek a hagyományosak fölé emelkednek.


[+]

Ám a kép minőség tekintetében már más a helyzet. A gyártók általában kihangsúlyozzák, hogy ilyenkor a kép körülöleli a nézőt, ami azért a valóságban nem igazán érezhető, bár tény, hogy a látómező nagyobb részét foglalja el. Viszont az is igaz, hogy a hajlításnak köszönhetően torzul a látott kép, főleg akkor, ha valaki nem a képernyő középvonalából nézi a tévét, márpdig ha nem egymagunk ülünk elé, akkor ez biztosan fennáll majd. A filmeknél ez még különösebben nem is gond, viszonylag hamar megszokja ugyanis a szem, viszont sportközvetítéseknél, ahol vonalak jelzik a pályát, tehát például egy teniszmeccs vagy snookerösszecsapás során borzasztóan zavaró lehet. Ráadásul az LED LCD készülékeknél a betekintési szög sem az igazi, ami miatt, ha valaki oldalról nézi a képernyőt, akkor azt fogja tapasztalni, hogy fakulnak, torzulnak a tónusok.

3D

Egyre inkáb megfigyelhető, hogy a gyártók egy része a kezdeti nekibuzdulás után most már kezdi elengedni a 3D megjelenítést, azaz kínálatukban egyre több az olyan készülék, amelyik nem támogatja ezt a szolgáltatást. Tény, hogy ez a funkció nem váltotta be a hozzáfűzött nagy reményeket, de ebben elsősorban a piaci résztvevők kommunikációja a hibás. Egy stúdióban készült, profi 3D film (például az Avatar) ugyanis tényleg olyan élményt jelent, amely kitágítja az otthoni szórakoztatás határait, viszont az is igaz, hogy 2D->3D konverzió kapufa, egyszerűen ilyenkor túl sok a hiba, a szellemképesedés, akadozás, és a tévéadások, pláne a sportközvetítések sem az igaziak.


[+]

De ha valaki veszi a fáradtságot, hogy nyugodtan leüljön, és rászánjon másfél-két órát arra, hogy megnézzen egy 3D filmet anélkül, hogy felugrálna, ide-oda mászkálna a szobában, akkor van értelme ennek a szolgáltatásnak. Arra érdemes odafigyelni, hogy az aktív megoldásnál fontos a filmezéshez besötétíteni a szobát, mert ellenkező esetben vibrálás tapasztalható majd. Tehát ahol ez nem megoldható vagy aki amúgy is érzékenyebb a vibrálásra, az jobban teszi, ha inkább egy passzív polarizációs eljárást használó modell mellett teszi le a voksát, ha fontos neki a 3D. E technológiának további előnye, hogy módot ad a Dual Play funkció használatára, ami egy speciális szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a kijelzőn egy időben két, egymástól tökéletesen eltérő képtartalom fusson, és a felhasználók ezek közül az egyiket teljes képernyőn láthassák (jellemzően egymás ellen játszott játék esetén).

Integrált hangrendszer

A gyártók szívesen kérkednek azzal, hogy milyen fenomenális, nagy teljesítményű, olykor mélysugárzóval kiegészített audiorendszert építenek televízióikba, amelyek hátborzongatóan gyönyörű moziélmény megteremtésére képesek. A keserű valóság ezzel szemben viszont az, hogy az esetek 99%-ában bármilyen szimpla hangprojektor vagy hangállvány jobb hangminőséget produkál, mint akármelyik integrált rendszer, hogy a sztereó vagy házimoziszettekről ne is beszéljünk.


[+]

Ez persze nem meglepő, hiszen a televízióknál alkalmazott vékony, rejtett hangsugárzók csak akkor vehetnék fel a versenyt ezekkel, ha képesek lennének felrúgni, áthágni a fizika törvényeit. Az mondjuk igaz, hogy van néhány hangzáshoz kapcsolódó funkció, amelyik tényleg működik, így például a dinamikaszabályozás vagy a hang-kép szinkronizáció, de a virtuális térhatású hangzás nem tartozik ezek közé, bármennyire is szeretnék ezt a gyártók. Tehát aki surround megszólalást szeretne, az nem fogja megúszni egy több komponensből álló szett beszerzését, ígérjenek neki bármilyen csodatévét. Néhány gyártó hangprojektora vagy multiroom hangszórója csatlakoztatható vezeték nélküli úton egy kompatibilis televízióval, ami igen kényelmes megoldás, viszont ez a kapcsolat sok esetben csak az ugyanolyan márkájú eszközök között működik, úgy hogy ha valakinél ez szempont lehet, akkor érdemes erre is odafigyelnie.

elefant

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés