Hirdetés

Mire kell figyelni tévé vásárlásakor, és mire nem?

4K és okostévé

4K, Ultra HD

Az Ultra High Definition valódi és látványos fejlődést jelent, ezt mindenki megerősítheti, aki látott már UHD (nevezik 4K-nak, illetve UHD 4K-nak is) tévét vagy projektort működés közben. A korábban etalonnak számító Full HD tartalmakhoz és megjelenítőkkel összehasonlítva szembeötlő az előrelépés, és ma már ott tartunk, hogy jó pár gyártó kínálatában az UHD készülékek aránya a nagyobb. Ez egyben azt jelenti, hogy mostanra a HD Ready gyakorlatilag eltűnt, csak a kisméretű tévék között akad egy-két ilyen darab, a Full HD felbontás pedig leszorult a belépő- és középkategóriára.

Egyébként már ebben a szegmensben is fel-felbukkannak az Ultra HD, azaz 4K modellek, így akár azok is, amelyekből hiányzik az okostévérendszer és a különféle kényelmi szolgáltatások, vagy a 3D támogatás. Bár az óriási felbontású tartalmak megjelenítését támogató Ultra High Definition televíziók már lassan három éve megvásárolhatóak, sőt már megjelentek a belépő kategóriában is, de továbbra is probléma a tartalomkínálat soványsága; ám a helyzet rengeteget javult az elmúlt időszakban, és sokkal jobb, mint a HDR esetében.


[+]

Az igaz, hogy az UHD Blu-ray szabvány késlekedése, lassú elterjedése gondokat okozhat, viszont az is tény, hogy egyes gyártóknak már van olyan 4K videotékája, amelynek segítségével közvetlenül elérhető legálisan néhány film, vagy rövidebb videó egy felhőalapú rendszeren keresztül. Ezen kívül ott a YouTube, ahova egyre többen, például a sportkamerák gyártói vagy Ultra HD kamerával rendelkező felhasználók töltenek fel különféle 4K tartalmakat, promóciós anyagokat, összefoglalókat, videoklipeket. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy torrenten keresztül is letölthető már egyre több UHD film vagy sorozat. Nem szabad megfeledkezni a felskálázásról sem, azaz azokról a fejlett algoritmusokról, amelyek képesek az alacsonyabb felbontású tartalmak "felhúzására". Igaz, hogy ilyenkor a végeredmény nem lesz olyan, mint ha eredetileg is 4K kamerákkal készült volna a felvétel, de a legalább meg tudja közelíteni azokat, legalábbis akkor, ha az eredeti forrás Full HD volt.


[+]

Korábban hatalmas problémát jelentett, hogy ha voltak is 4K fájlok, azokat nem nagyon lehetett lejátszani semmivel. Mára ezen a téren is nagy előrelépés figyelhető meg, hiszen akár 50-60 000 forintért megvásárolhatóak azok az asztali eszközök, amelyek módot adnak erre, ráadásul egyre több az olyan tévé is, amelynek integrált médialejátszója támogatja ezt a funkciót. Azzal nehéz vitatkozni, hogy az Ultra HD a jövő, és az is igaz, hogy folyamatosan bővül az elérhető tartalmak köre, tehát az egyértelmű, hogy van értelme ilyen televíziót vásárolni. Az persze kérdés, hogy ezt most kell-e megejteni, vagy lehet-e még várni ezzel pár évet, amíg tovább csökkenhetnek az árak.

Smart tv, Miracast

Nincs általánosan elfogadott szabvány azzal kapcsolatban, hogy mit nevezünk okostévérendszernek, de ma általában egy olyan komplex redszert értünk ez alatt, ami érinti a televíziók kezelését, a menürendszereket, a vezérlőeszközöket épp úgy, mint az elérhető netes alkalmazások körét, illetve a böngészést. Ebben a versenyszámban továbbra is az LG webOS 2.0 a legjobb, köszönhetően stabilitásának, átláthatóságának, személyre szabhatóságának és a mozgásérzékelős Magic Remote távirányítónak, valamint a nagyon jól működő hangalapú keresésnek.


[+]

A Panasonic tévékben 2015-ben debütált Firefox-alapú megoldás sem rossz, viszont a Samsung szintén idei, Tizen rendszere egyelőre még nem az igazi, és a Sony, Philips és Sharp készülékeibe bekerült Android TV-vel is vannak még problémák. Elsősorban a stabilitással és a sebességgel akadnak gondok e két utóbbi platformnál, amivel viszont tisztában vannak a gyártók háza táján is, és folyamatos frissítésekkel igyekeznek javítani a hibákat. Az elérhető és futtatható alkalmazások kínálata egyébként mindegyik rendszerben folyamatosan nő, de a tapasztalataink szerint ezek közül a legtöbben csak a YouTube-ot használják, az pedig az összesben megtalálható.


[+]

A játékok jelenthetnének még nagy vonzerőt, azonban a készülékekbe épített hardver egyszerűen nem elég erős ahhoz, hogy a komplexebb grafikával, játékmenettel bíró játékokkal elbírjon, így e téren jóval elmaradnak például a telefonoktól, tabletektől. Épp emiatt fontos, hogy jól működjön a Miracast funkció, ha valaki szeretne appokat látni a tévéjén. Ennek segítségével ugyanis a mobil eszköz képe vezeték nélküli úton tükrözhető a tv kijelzőjére, azaz azt látjuk, amit a telefonon vagy tableten, csak nagyban. Fontos, hogy a késleltetés mértéke a lehető legkisebb legyen, mert egyébként e funkció használata meglehetősen hamar válhat idegesítővé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés