Hirdetés

Négyesfogat Coffee Lake-hez: Z370-es alaplapok tesztje

Ezúttal a 60 000 forintos kategóriában vizsgáltuk meg, hogy mit kínálnak a gyártók.

Z370: a kötelező kakukktojás

Az Intel Z370-es vezérlőhídja még az előző év őszén debütált a Coffee Lake kódnevű lapkákkal párhuzamosan. Ez a fejlesztés nagyon érdekes lett, ugyanis furcsamód csak az új processzorokkal kompatibilis, vagyis a régebbi Kaby Lake vagy Skylake generációt már nem kezeli, ráadásul a képességek tekintetében sem tud igazi újítást felmutatni a Z270-hez képest, amelyről szintén készítettünk anno egy alaplaptesztet.

Számos információ jelent már meg arra vonatkozóan, hogy a Z370 a 300-as sorozatú lapkakészletek között egyfajta kakukktojás, ugyanis nem támogatja natívan az USB 3.1-et, míg a érkező többi 300-as sorozatú lapka esetében ez már megoldott lesz.

A Z370-es chipset az ASRock Fata1ity Z370 Gaming K6 alaplapon
A Z370-es chipset az ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6 alaplapon [+]

A fentiektől függetlenül elérhetőek az Z370-es chipsetre épülő alaplapok, elvégre a vezérlő nélkül a Coffee Lake processzorok nem is működnek (az egy más kérdés, hogy az Asus szóvivője szerint ez csak egy mesterséges limitáció). Az alaplapok LGA1151v2-es foglalatot alkalmaznak, aminek lábszáma és -elrendezése fizikailag megegyik az LGA1151-gyel, viszont a bekötésük más, ezért nem kompatibilisek a régebbi processzorok a Z370-es alaplapokkal.


[+]

A tesztre szánt platform vázlata a fenti képen megtekinthető, amiből kiderül, hogy képességek tekintetében a Z270 és a Z370 rendkívül hasonló. Annyit emelnénk ki az új vezérlőhíd esetében, hogy az Intel sok esetben csomagban szállít egy Thunderbolt 3-as vezérlőt is, ami igényektől függően hasznos lehet.

Egyébként rengeteg Z370-es alaplap van a piacon, nehéz lenne mindegyiket letesztelni, de erre igazából nincs is szükség, mivel a vezérlőhídnak ma már igen kevés szerepe van a teljesítmény alakulásában. Hogy ezt igazoljuk, kiválasztottunk négy modellt: ASUS ROG Strix Z370-F Gaming, MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC, ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6 és ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac. Ezek közül három ATX-es formátumú, míg egy Mini-ITX-es, ha valaki aprócska rendszert szeretne magának.

Z370 chipkészletes alaplapok (Klikkelésre nagyítható!)
Típus ASUS ROG Strix Z370-F Gaming MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6 ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac
Alaplapszabvány ATX ATX ATX Mini-ITX
Chipset Z370 Z370 Z370 Z370
DDR4 DIMM csatoló 4 db (max. 64 GB, max 4000 MHz (OC)) 4 db (max. 64 GB, max 4000 MHz (OC)) 4 db (max. 64 GB, max 4333 MHz (OC)) 2 db (max. 32 GB, max 4333 MHz (OC))
PCI Express portok 1 x PCIe 3.0 x16
1 x PCIe 3.0 x16 (x8 mód)
1 x PCIe 3.0 x16 (x4 mód)
4 x PCIe 3.0 x1
1 x PCIe 3.0 x16
1 x PCIe 3.0 x16 (x8 mód)
1 x PCIe 3.0 x16 (x4 mód)
3 x PCIe 3.0 x1
1 x PCIe 3.0 x16
1 x PCIe 3.0 x16 (x8 mód)
1 x PCIe 3.0 x16 (x4 mód)
3 x PCIe 3.0 x1
1 x PCIe 3.0 x16
Több VGA támogatása 3 utas CrossFireX
2 utas SLI
3 utas CrossFireX
2 utas SLI
3 utas CrossFireX
2 utas SLI
-
Integrált HD hangkodek ROG SupremeFX S1220A Realtek ALC1220 Realtek ALC1220 Realtek ALC1220
Képkimemet HDMI, DisplayPort HDMI, DisplayPort HDMI, DVI-D, D-Sub HDMI, DisplayPort
USB 3.1 Gen2 portok 1 db Type-A és 1 db Type-C 1 db Type-A és 1 db Type-C 1 db Type-A és 1 db Type-C 1 db Type-C (Thunderbolt 3)
USB 3.1 Gen1/USB 3.0 portok 6 db 8 db 9 db 9 db
USB 2.0 6 db 6 db 6 db 2 db
SATA 6 Gbps portok 6 db 6 db 8 db 6 db
S/PDIF van van van van
M.2 portok száma 2 darab Key M 2 darab Key M 2 darab Key M 1 darab Key M
Wi-Fi/Bluetooth vezérlő
- Intel Wireless-AC 8265 - Intel Wireless-AC 8265
Ethernet vezérlő(k) Intel I219V GbE Intel I219V GbE Intel I219V és I211AT GbE Intel I219V
RGB támogatás Aura Sync Mystic Light szimpla RGB LED -
Gyártó honlapja ASUS MSI ASRock ASRock
Termék weboldala ASUS ROG Strix Z370-F Gaming MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6 ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac
Ár 67 000 forint 67 000 forint 60 000 forint 55 000 forint

ASUS ROG Strix Z370-F Gaming

Az ASUS alaplapja a ROG Strix termékcsalád része, ezen belül szimplán Gaming megjelölést kapott, vagyis nem titkolja a cég, hogy a játékosokat célozzák meg.


[+]

A ROG-os jellemvonások jól láthatók a fekete nyomtatott áramköri lapon, és a Digi+ VRM-re is egy méretesebb passzív hűtés került, ahogy ez nem hiányzik a Z370-es vezérlőhídról sem, bár ezek a lapkák már nem fogyasztanak annyira sokat, hogy komoly probléma legyen a hőelvezetés. Az alsó borda leginkább a lenti M.2 aljzatba kerülő SSD-hez kell, ugyanis a felső fémlap kihajtható, és alá beépíthető a kívánt adattároló. A három x16-os PCI Express bővítőhelyből csak kettő tartalmaz merevítést, illetve csak egyben van tényleg 16 sáv beépítve. Ha mindhármat igénybe veszi a felhasználó, akkor a két felső nyolc, míg a vezérlőhídhoz kötött legalsó négy csatornát kínál.

A lap processzorfoglalatának a környéke
A lap processzorfoglalatának a környéke [+]

Az alaplap természetesen Aura Sync kompatibilis, így a jutott rá pár RGB LED, amivel a hátsó I/O panelt eltakaró borítás egy része világíthat, szokás szerint különféle effektekkel megspékelve. Erre vonatkozóan talán a leghasznosabb funkció, hogy az RGB LED-ek színét a processzor hőmérsékletéhez lehet kötni, így a mért értékeknek megfelelően a zöldtől a sárgán át el lehet jutni a vörös árnyalatig, amikor a rendszer jelzi, hogy közelít a hőmérséklet a felső határhoz.


[+]

Az alsó részen látható a SupremeFX nevű hangrészleg, aminek az alapja egy S1220A jelzésű lapka. Ez valójában egy Realtek ALC1220, amihez az ASUS egyedi firmware-t használ. A konfiguráció része az alacsony torzítású Texas Instruments RC4580 és OPA1688 műveleti erősítő, amelyek közül az egyik feszültségerősítőként, míg a másik pufferként működik.


[+]

Az dobozon belül az alaplap, a szokásos kézikönyv és a meghajtókat, illetve egyéb szoftvereket biztosító DVD mellett megtalálható a Q-Shieldnek nevezett hátlapi takarólemez, egy Fan Holder nevű kiegészítő, amivel el lehet helyezni egy ventilátort a ház közepén belül, de elérhető a kábelszorító is, ami nevének megfelelően ízlésesen próbálja elvezetni a fő tápcsatlakozó kábeleit. Nem hiányzik az M.2-es eszközökhöz való csavarkészlet, a kétutas SLI HB híd, illetve a processzor behelyezését segítő eszköz sem.

Hirdetés

Az ASUS gyárilag négy darab SATA kábelt csomagol a lap mellé, illetve van még ROG Strix matrica, Strix ajtóakasztó, 80 cm-es hosszabbítókábel az RGB-szalagokhoz, termisztorkábel, valamint bővítőkábel a megcímezhető LED-megvilágításhoz. Mindezek mellett a 3D nyomtatással készíthető extrák felszereléséhez is biztosítja a cég a szükséges kiegészítőket.


[+]

Az UEFI BIOS a ROG sorozatra jellemző vörös-fekete dizájnt kapta, és a megszokott aprólékos beállítási lehetőségek lelhetők fel, ugyanakkor jó hír, hogy az egész átlátható, a kézikönyv tanulmányozása után még egyszerűnek is mondható.

MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC

Az MSI fekete NYÁK-ra épülő alaplapja a Gaming Pro Carbon szériát erősíti, vagyis ez is egy elsődlegesen játékosoknak szánt megoldás.


[+]

A processzor számára kialakított tápáramkört méretesebb passzív borda hűti, ahogy a Z370-es vezérlőhídon is van egy kisebb hűtés, ráadásul egy fémlap a felső M.2-es aljzatba kerülő, nagyobb teljesítményű SSD-ket is megfelelő hőmérsékleten tudja tartani. A három x16-os PCI Express bővítőhelyből ezúttal is csak kettő tartalmaz merevítést, illetve csak a legfelsőben van tényleg 16 sáv beépítve. Most is elmondható, hogy ha mindhármat igénybe veszi a felhasználó, akkor a két felső nyolc, míg a vezérlőhídhoz kötött legalsó négy csatornát kínál.

A lap processzorfoglalatának a környéke
A lap processzorfoglalatának a környéke [+]

Az alaplapra RGB LED-ek is jutottak bőven, ezek megtalálhatók az I/O panelt eltakaró borításon, a vezérlőhidat hűtő bordán, illetve az alaplap oldalán is, közel a memóriafoglalatokhoz. Az MSI a saját Mystic Light nevű konstrukcióját vetette be, így a különféle effektek sem hiányoznak, ráadásul az ASUS-hoz hasonlóan itt is hozzáköthető a fényár a processzor hőmérsékletéhez.


[+]


[+]

Alul fellelhető az AUDIO BOOST 4 hangrészleg, ami a Realtek ALC1220-ra épít, és az MSI bevallása szerint valódi Hi-Fi minőség elállítására képes.


[+]

A csomag része az alaplap, a kézikönyv, a meghajtókat és egyéb szoftvereket biztosító DVD, továbbá található még itt hátlapi kivezetésekhez igazított I/O Shield, kétutas SLI HB híd, két darab SATA kábel (külön SATA matricákkal), 80 cm-es hosszabbítókábel az RGB-szalagokhoz, egy külön 50 cm-es hosszabbító a Corsair RGB eszközeihez, valamint egy 80 cm-es RGB elosztókábel. Szintén a doboz tartalma az x1-es PCI Express csatolóba helyezhető Wi-Fi bővítőkártya, és ennek összes kiegészítője.


[+]

Az UEFI BIOS roppant jól kialakított és véglegekig leegyszerűsített. Talán a tesztelt alaplapok közül a legjobban átlátható, a kézikönyv forgatásával pedig szinte minden kérdésre választ lehet találni.

ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6

Az ASRocktól két alaplapot is kipróbáltunk, és mindkettő a Fatal1ty sorozat része, vagyis a játékosok számára lehet alternatíva. Elsőként a nagyobb méretű modellt vizsgáljuk meg.


[+]

A nyomtatott áramköri lap a változatosság kedvéért fekete színt kapott, és a szokásos helyeken találhatóak a hűtőbordák. A gyártó azonban az M.2-es aljzatoknál lehagyta a fémlapot, és ennek egyébként még magyarázata is van, mert független tesztek azt mutatják, hogy itt a hűtésnek nincs mindig előnye, van, hogy inkább csak beszorul alá a meleg levegő. A három x16-os PCI Express bővítőhelynél először látjuk azt, hogy mindegyik tartalmaz merevítést, de ettől függetlenül a funkcionalítás nem változik, így csak a legfelsőben van 16 sáv kivezetve. Ha az összeset igénybe veszi a felhasználó, akkor szokás szerint a két felső nyolc, míg a vezérlőhídhoz kötött alsó négy csatornát biztosít.

A lap processzorfoglalatának a környéke
A lap processzorfoglalatának a környéke [+]

Az ASRock RGB LED-eket alkalmaz az I/O panelt eltakaró borításon, illetve a vezérlőhidat hűtő borda alsó szélein. Maga a név nélküli megoldás elég egyszerű, de pár effektet azért erre is be lehet állítani, viszont valós funkcióval nem lehet ellátni, gondolva itt a processzor hőmérsékletéhez kötött színre.


[+]


[+]

A CPU-ventilátor csatlakozója nem került valami szerencsés helyre
A CPU-ventilátor csatlakozója nem került valami szerencsés helyre [+]

A hangrészleg a Creative Sound Blaster Cinema3 nevet viseli, de a hardveres alap ezúttal is a Realtek ALC1220, viszont a körítés miatt itt is átlagosnál jobb hangminőségre lehet számítani.


[+]

A dobozban az alaplap, a kézikönyv, valamint a meghajtókat és egyéb szoftvereket biztosító DVD triója mellett fellelhető a hátlaphoz igazított I/O Shield, a kétutas SLI HB híd, továbbá még négy darab SATA kábelre is lehet számítani, M.2 SSD-k rögzítésére való csavarok társaságában.


[+]

Az UEFI BIOS kellemesen átlátható kialakítású, bár időnként azért nem mindig egyértelmű, de a kézikönyv segít, ha bárki elakadna. A gyors beállításokat lehetővé tevő EZ mode is nagy hasznot tehet, hiszen egy lapba sűrítve érhetők el vele a legfontosabb konfigurálási lehetőségek.

ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac

Az ASRock méretben kisebb Fatal1ty alaplapja a hűtés tekintetében is szerényebb megoldás, de ettől még stabilan teszi majd a dolgát, ahogy a tesztben is látható lesz. Ráadásul az x16-os PCI Express csatoló rendelkezik merevítéssel.

Az ASRock Fatal1ity Z370 Gaming ITX/ac szemből és hátulról Az ASRock Fatal1ity Z370 Gaming ITX/ac szemből és hátulról
Az ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac szemből és hátulról [+]

A Realtek ALC1220-ra alapozó hangrendszer pusztán a méretbeli korlátok miatt nem tekinthető olyan kidolgozottnak, mint az előbbi három alaplapon, de a Creative Sound Blaster Cinema3 szoftver azért elérhető lesz. Sokkal rosszabb hangzásvilágra egyébként nem feltétlenül érdemes számítani, ahhoz ugyanis, hogy a nagyobb alaplapokon található megoldás kihasználható legyen, megfelelő hangeszközökre is szükség van.

Az RGB LED-ek ezúttal hiányoznak, de kárpótlásul a PCI Express foglalathoz közel található három darab vörösen világító LED.


[+]

A dobozban az alaplap, kézikönyv, valamint a meghajtókat és egyéb szoftvereket biztosító DVD hármast az I/O Shield névre keresztelt hátlapi takarólemez egészíti ki, ami mellett két darab SATA kábel, egy M.2 SSD-k rögzítésére való csavar, illetve két Wi-Fi antenna található, ami az integrált Wi-Fi modulhoz kapcsolható.

[+]

Az UEFI BIOS lényegében megegyezik a nagyobbik Fatal1ty alaplapnál látottakkal, így ugyanaz mondható el róla.

Tesztkonfig, tuning, fogyasztás

Tesztkörnyezet
Alaplapok

ASUS ROG STRIX Z370-F Gaming (Z370 chipset, BIOS: 0606)
MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC (Z370 chipset, BIOS: A.30)
ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6 (Z370 chipset, BIOS: P1.30)
ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac (Z370 chipset, BIOS: P1.40)

Processzor Intel Core i5-8600K
Memória HyperX Fury 32 GB (4 x 8 GB) DDR4-2666 (HX426C15FBK4/32)
HyperX Fury 16 GB (2 x 8 GB) DDR4-2666 (HX426C15FBK4/32) az ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac alaplapban
Videokártya NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB – Founders Edition (GeForce Driver 390.65)
Gigabyte GeForce GTX 1070 Mini ITX OC 8G – (GeForce Game Ready Driver 390.65)
Háttértárak Kingston UV400 480 GB
Processzorhűtő Noctua NH-D14 SE2011
Tápegység FSP Aurum PT 1200M – 1200 watt
Monitor Acer BX320HK FreeSync 4K (32")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

A négy alaplaphoz értelemszerűen ugyanazokat, a táblázatban is látható komponenseket használtuk fel. Videokártyából két modellt is bevetettünk: a teljesítményre vonatkozó méréseket egy GeForce GTX 1070 mellett végeztük el, míg a fogyasztás kiértékelésénél már egy NVIDIA GeForce GTX 1060 dolgozott a tesztkonfigurációban.

A tuning nélküli és melletti beállításokról a CPU-Z tanúskodik. Előbbi esetben látható, hogy a turbó szépen dolgozik mindegyik alaplapban, néha felkapcsolt 4,3 GHz-re, de nem minden képlopásnál csíptük el ezt a pillanatot.

CPU-Z-ben a processzor a lapjainkban, a sorrendet a táblázatban látott módon tartjuk be CPU-Z-ben a processzor a lapjainkban, a sorrendet a táblázatban látott módon tartjuk be CPU-Z-ben a processzor a lapjainkban, a sorrendet a táblázatban látott módon tartjuk be CPU-Z-ben a processzor a lapjainkban, a sorrendet a táblázatban látott módon tartjuk be
CPU-Z-ben a processzor az alaplapokban, a sorrend: Asus, MSI, Asrock ATX, Asrock Mini-ITX [+]

A tuning esetében az ASUS és az MSI nem volt túl pontos a buszórajel beállításánál, kicsit alálőtték azt, míg az ATX-es ASRock egy hangyányit 100 MHz fölé ment, de a Mini-ITX-es modell pont eltalálta a kívánt paramétert. Maga a processzor egyébként 48-as szorzó felett nem volt stabil egyik alaplapban sem, tehát ez volt az a határ, aminél lehetett tesztelni.

Túlhajtás után a processzoraink, 4,8 GHz-en volt maximum mindenhol stabil Túlhajtás után a processzoraink, 4,8 GHz-en volt maximum mindenhol stabil Túlhajtás után a processzoraink, 4,8 GHz-en volt maximum mindenhol stabil Túlhajtás után a processzoraink, 4,8 GHz-en volt maximum mindenhol stabil
Túlhajtás után, maximum 4,8 GHz-en volt a CPU mindenhol stabil [+]

Fogyasztás

A fogyasztás méréséhez most is konnektorba dugható, digitális VOLTCRAFT Energy Logger 4000 készüléket használtunk, és minden esetben a teljes konfiguráció értékeit vizsgáltuk, monitor nélkül. A méréseket az alaplapok gyári alapbeállításai, illetve tuning mellett végeztük el. A platformokon engedélyezve voltak az egyes energiagazdálkodási funkciók.

Az aprócska ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac kiemelten jól teljesített alapbeállítás és tuning mellett is, míg az ATX-es alaplapok fogyasztása tuning során elszállt. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az ASRock Mini-ITX-es alaplapja túlhajtás esetén sem állít be túl magas TDP-keretet, így hamarabb eléri azt a határt, amikor a rendszer már nem engedi a processzort teljes erőbedobással működni, és ez hatással van az energiaigényre is. A tesztjeinkből azonban látható lesz, hogy ennek túl sok jelentősége nincs.

Felhasználói programok

A tesztcsomag alapját az iparágban elismert és széles körben használt SPECwpc V2.1 workstation mérőprogram adta, melyben rengeteg ismert, népszerű program teljesítménymérésére van lehetőség. Ezek közül a 7-Zip, a Blender és a Handbrake benchmarkjára esett a választásunk, és ezt egészítettük ki további szoftverekkel: a VeraCrypttel, a Cinebench R15-tel és a HWBot x265-tel, amely egyben a tuningolt rendszerek stabilitását is teszteli.

A tesztek nem szolgáltak nagy meglepetéssel, gyakorlatilag akármilyen alaplapba tettük a Core i5-8600K-s processzort, az eredmények nagyon közel kerültek egymáshoz. Tuning mellett is erősen befolyásolta a helyzetet, hogy mindegyik alaplapnál 4,8 GHz-et tudtunk beállítani, tehát minden a papírforma szerint alakult.

Azt azért bátorkodunk megjegyezni, hogy alapórajelen hat tesztből ötöt az ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac nyert. Erre mondják, hogy kicsi a bors, de erős.

Játéktesztek

Játékok tekintetében a Doomot, a Dota 2-t, a Preyt, a Rise of the Tomb Raidert, illetve az Ashes of the Singularity: Escalationt vetettük be. Amikor elérhető volt a DirectX 12 vagy a Vulkan API, akkor azt választottuk, de bónuszként megnéztük a Dota 2-t DirectX 11-ben is.

Az eredményeken látszik, hogy ezúttal is nagyjából ugyanott teljesítenek az alaplapok, egészen apró eltérések vannak, így a vásárlók nyugodtan nézhetik a deszkák felszereltségét és árát, mert ezek tekinthetőek igazán döntő tényezőknek.

Tapasztalatok, értékelés

A tesztünk alapján egy dologban vagyunk biztosak: mindegyik alaplap megfelelő teljesítményt kínál, tuningban is lényegében ugyanazt tudják, tehát az értékelésnél nem igazán lehet figyelembe venni olyan objektív tényezőket, mint a sebesség. A tempókülönbségek szinte minden esetben mérési hibahatáron belül vannak, aminek persze örülünk, ez mutatja, hogy a gyártók jó munkát végeztek. Bár hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy másra számítottunk.

ASRock Fatality Z370 Gaming ITX/ac
ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac [+]

Az értékelést a fentiek miatt két tényezőre bontanánk. Az ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac alaplapot külön kiemelnénk, mert ez volt az egyetlen Mini-ITX-es versenyzőnk. Akinek fontos a kis méret, bátran megveheti ezt a modellt, a fogyasztástesztnél még az is látható, hogy relatíve takarékos is. Külön előnyös, hogy van rajta ac-s Wi-Fi, illetve Bluetooth is, továbbá USB Type-C portja a Thunderbolt 3-mal is kompatibilis. A képességei és a Mini-ITX-es mérethez viszonyított felszereltsége miatt az ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac mindenképp egy ajánlott megoldás.

ASUS ROG Strix Z370-F Gaming
ASUS ROG Strix Z370-F Gaming [+]

Az ASUS ROG Strix Z370-F Gaming a megszokott ROG színvonalat hozza, se többet, se kevesebbet. Ennek megfelelően sokan már tudhatják, hogy mire számíthatnak. Amin elsőként megakad az ember szeme, az az Aura Sync RGB LED világítás, illetve a dizájn is kifejezetten szépen kidolgozott. A játékosok számára fontos lehet a LANGuard és a GameFirst, míg az ASUS oldaláról letölthető mintákat 3D nyomtatóval megalkotva az egyes elemek lecserélhetők a deszkán. Ezek miatt is tetszett az ASUS Z370-es ROG alaplapja.

MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC
MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC [+]

Az MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC a Mystic Lightnak köszönhetően világít, mint egy karácsonyfa, a 3D nyomtatóhoz való minták elkészítésével pedig ugyanúgy kiegészíthető, ahogy az ASUS alaplapja. Ezek mellett az ac-s Wi-Fi, illetve Bluetooth is hasznos lehet, amelyek miatt tetszett a termék.

ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6
ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6 [+]

Az ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6 már nem fókuszál annyira a dizájnra, mint az ASUS és az MSI, de van rajta például 8 darab 6 Gbps-os SATA port, amit manapság ki is lehet használni, emellett ez az egyetlen alaplap, amire került Post80-as debug kijelző, ami a hibaelhárításban rendkívül hasznos tud lenni. Ezeket ésa konkurensekénél valamivel alacsonyabb, 60 000 forintos árat is figyelembe véve az ASRock ATX-es megoldása ajánlott alaplap kategóriáján belül.

ASRock Fatal1ty Z370 Gaming ITX/ac
ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6
ASUS ROG Strix Z370-F Gaming
MSI Z370 Gaming Pro Carbon AC

icon, Abu85

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés