Négyesfogat Coffee Lake-hez: Z370-es alaplapok tesztje

Ezúttal a 60 000 forintos kategóriában vizsgáltuk meg, hogy mit kínálnak a gyártók.

Hirdetés

ASRock Fatal1ty Z370 Gaming K6

Az ASRocktól két alaplapot is kipróbáltunk, és mindkettő a Fatal1ty sorozat része, vagyis a játékosok számára lehet alternatíva. Elsőként a nagyobb méretű modellt vizsgáljuk meg.


[+]

A nyomtatott áramköri lap a változatosság kedvéért fekete színt kapott, és a szokásos helyeken találhatóak a hűtőbordák. A gyártó azonban az M.2-es aljzatoknál lehagyta a fémlapot, és ennek egyébként még magyarázata is van, mert független tesztek azt mutatják, hogy itt a hűtésnek nincs mindig előnye, van, hogy inkább csak beszorul alá a meleg levegő. A három x16-os PCI Express bővítőhelynél először látjuk azt, hogy mindegyik tartalmaz merevítést, de ettől függetlenül a funkcionalítás nem változik, így csak a legfelsőben van 16 sáv kivezetve. Ha az összeset igénybe veszi a felhasználó, akkor szokás szerint a két felső nyolc, míg a vezérlőhídhoz kötött alsó négy csatornát biztosít.

A lap processzorfoglalatának a környéke
A lap processzorfoglalatának a környéke [+]

Az ASRock RGB LED-eket alkalmaz az I/O panelt eltakaró borításon, illetve a vezérlőhidat hűtő borda alsó szélein. Maga a név nélküli megoldás elég egyszerű, de pár effektet azért erre is be lehet állítani, viszont valós funkcióval nem lehet ellátni, gondolva itt a processzor hőmérsékletéhez kötött színre.


[+]


[+]

A CPU-ventilátor csatlakozója nem került valami szerencsés helyre
A CPU-ventilátor csatlakozója nem került valami szerencsés helyre [+]

A hangrészleg a Creative Sound Blaster Cinema3 nevet viseli, de a hardveres alap ezúttal is a Realtek ALC1220, viszont a körítés miatt itt is átlagosnál jobb hangminőségre lehet számítani.


[+]

A dobozban az alaplap, a kézikönyv, valamint a meghajtókat és egyéb szoftvereket biztosító DVD triója mellett fellelhető a hátlaphoz igazított I/O Shield, a kétutas SLI HB híd, továbbá még négy darab SATA kábelre is lehet számítani, M.2 SSD-k rögzítésére való csavarok társaságában.


[+]

Az UEFI BIOS kellemesen átlátható kialakítású, bár időnként azért nem mindig egyértelmű, de a kézikönyv segít, ha bárki elakadna. A gyors beállításokat lehetővé tevő EZ mode is nagy hasznot tehet, hiszen egy lapba sűrítve érhetők el vele a legfontosabb konfigurálási lehetőségek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés