Hirdetés

Játék szoros nadrágszíjjal: MSI Vigor GK30 Gaming Combo

A tajvani cég billentyűzet-egér párosa a kispénzű játékosokat célozza.

Hirdetés

MSI Vigor GK30 billentyűzet

Ha játékra keresünk épkézláb perifériákat, gyakran igencsak mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk: szükséges egy legalább 4-5KRO-s billentyűzet (ideális esetben NKRO-s, mechanikus példány), egy használható szenzorral szerelt, nem túlságosan nehéz egér (ki-ki helyettesítse be itt a saját igényeit), egérpad, fejhallgató, magas képfrissítésű monitor – csak hogy a legfontosabbakat említsük.


[+]

Ezen írásunk a felsorolás első két eleméről, egy megfizethető klaviatúra és egy egér párosáról szól, az MSI zászlaját lobogtatva: bemutatkozik a Vigor GK30 Gaming Combo, ami magába foglalja a Vigor GK30 névre hallgató tasztatúrát és a Clutch GM11 nevezetű rágcsálót.


[+]

Ezen termékek tervezésekor, úgy tűnik, fontos volt a költséghatékonyság (elvileg 65 eurós árra számíthatunk, hozzácsapva még a ránk vonatkozó adóterheket) és ez már a dobozt felnyitva is nyilvánavalóvá válik: nincs semmilyen fölösleges sallang, csak a két, nejlonba csomagolt eszközt találjuk a karton belsejében, természetesen a hozzájuk tartozó információs füzetek (pontosabban egy füzet és egy nagyméretű, összehajtogatott lap) társaságában.


[+]

A GK30-as egy 1,042 kilogramm tömegű, 105 gombos, lebegőgombos kialakítású, OEM profilos, RGB világítással megfűszerezett, műanyag házban tetszelgő billentyűzet, ami némileg ellenáll a ráfröccsentett folyadékoknak és többféle kiosztásban is elérhető, melyek között sokak örömére szerepel a magyar is (egy ilyen járt szerkesztőségünkben). Talán nem is a hosszú "i" karakter megléte az igazán üdvözítő, hanem a jó öreg ISO enteré.


[+]

A GK30-asban a középső kialakítás található
A GK30-asban a középső kialakítás található (forrás: msi.com) [+]

Kapcsolók tekintetében egyfajta öszvérrel van dolgunk: a Cherry MX-kompatibilis, nagyjából 0,5 mm falvastagságú, lézerezett ABS kupakok alatt mechanikus switcheket imitáló, membrános (hibrid) megoldás pihen (úgynevezett plunger switchek).


[+]

Mellékesen jegyezzük meg, hogy a kupakok tetején lévő karakterek betűtípusa elég olcsó benyomást kelt. NKRO most nincs, de azért van helyette 6KRO (ami a legtöbb földi halandónak bőven elég lesz) és 20 gombos anti-ghosting. Dedikált médiavezérlők sincsenek (ahogy extra billentyűk sem), az ilyesfajta funkciókat a sárkány logós Fn gomb + [gomb] kombinációkkal érhetjük el.


[+]

A hatzónás RGB világítás sem egy túlspilázott valami, több esztétikai értéke van, mint valós haszna, tekintve, hogy a gombok alól átszűrődő, karaktereket alulról, nem túl homogén módon megvilágító LED-ek fénye (a kurzorgombok és a numerikus pad tőszomszédságában lévő, jobb alsó fénycsík kivételével) meglehetősen halovány, még a harmadik, legmagasabb fényerőfokozaton is. Nézzük mindennek a jó oldalát: legalább nem fog minket megvakítani a késő esti órákban, lekapcsolt villany mellett. Az MSI Dragon Center szoftverben mindenesetre eljátszadozhatunk a beállításokkal, de erre nem vagyunk rákényszerítve, mivel a szinkronizációt kivéve minden MSI Mystic Lighttal kapcsolatos dologhoz hozzáférünk plug and play.


[+]

A billencs "alfelének" alsó szekciójában három darab nagyméretű, csúszásgátló gumitalp terpeszkedik, melyek tisztességgel ellátják a rájuk bízott feladatot. Az apparátus dőlésszöge (magassága) állítható, ám az ezt lehetővé tévő lábacskák oldalirányban nyílnak. A vezeték sztenderd 1,8 méter hosszúságú és nem kapott harisnyázást (valószínűleg költségcsökkentési okokból), de ezt őszintén szólva nem sajnáljuk, mert így kevésbé merev. Egy kábelvezető csatornának örültünk volna, de sajnos az kimaradt a receptből.

Specifikációk
Típus MSI Vigor GK30
Kapcsolók membrános plunger (hibrid) kapcsolók
Gombok száma 105
Érzékelés 6KRO, 20 gombos anti-ghosting
Háttérvilágítás 6 zónás, 6 effekt (plusz további effektek szoftverben)
Kábel 1,8 méteres, nem harisnyázott; aranyozott USB csatlakozó
Multimédia-vezérlő Sárkány logós (Fn) gomb + [gomb] kombinációjával
Extrák valamennyire ellenáll a fröccsenő folyadékoknak
Méret 438 x 157 x 38 mm (sz x mé x ma)
Tömeg 1,042 g
Gyártó honlapja www.msi.com
Termék honlapja MSI Vigor GK30
Termék adatlapja MSI Vigor GK30

MSI Clutch GM11 egér


[+]

A Clutch GM11 típusjelű, hatgombos, szimmetrikus formavilágú egér 118 mm hosszú, 62 mm széles, 37 mm magas, és kábel nélkül 89 grammot nyom a mérlegen. Bendőjében egy PixArt PWM 3325-ös optikai szenzor serénykedik, ami 5000 cpi-ig skálázódik. A gyárilag eltárolt felbontások 400, 800, 1600, 3200, illetve 5000 cpi-ben határoztattak meg, mely lépcsők közt a könnyen járó (bár egyesek szerint túl könnyen járó), jól elkülöníthető fokozatokkal rendelkező görgő alatt található kapcsolóval válthatunk. Említettük már, hogy szimmetrikus kurzorkergetővel van dolgunk, ellenben a balkezes felhasználóknak le kell mondaniuk a hüvelykujj alatt található gombduett komfortos eléréséről, mivel ezeket csak a gyűrűs- és kisujjaikkal tudják szükség esetén elérni.


[+]

A burkolat anyaga teljes mértékben műanyag, s bár az anyaghasználat nem éppen csúcskategóriás, az összeszerelés minősége teljesen rendben van, nem nagyon tudtuk ropogásra bírni a jól összerakott hatást keltő cincogót. Annyi bizonyos, hogy a bal és jobb klikkek lenyomásához közepes erőkifejtés szükséges, és aktiváláskor határozott, öblösen kattanó hangot hallatnak – nekünk ez tetszett, bár hosszabb távon talán picit fárasztó lehet a használatuk, ha mondjuk valamilyen valós időben játszódó stratégiával múlatjuk az időt.


[+]

Természetesen nem csak a Vigor GK30-as, de a Clutch GM11-es is RGB-s glóriával érkezik, bár ez nem a fején, hanem a sarkán jelenik meg, hiszen a gyártó kifejezetten gyatrán megvilágított, "egypálcás" sárkány logóján kívül az egér alján, U alakban végigfutó, normálisabb fényerővel megáldott LED-csík is feldereng az éjszakában. A szoftveres hátország továbbra is a Dragon Center.


[+]

Az aranyozott USB csatlakozóban végződő, gumis borítású madzag itt is 1,8 méter hosszú, s bár nem ultrahajlékony, túl merevnek semmiképpen sem mondanánk, és ahol a vezetékek az egér belsejébe futnak, egy gumiharang védi az ereket a megtöréstől. A GM11-es hasán három, nagyobbfajta teflontalp állomásozik, és rossz szokás szerint alattuk figyelnek a kültakarót összetartó csavarok.


[+]

Miután ezeket eltávolítottuk, egy egyszerű mozdulattal leemelhetjük a felső részt az alapról, és máris megpillanthatjuk az elektronikát. A fő gombok alatt kínai Omron D2FC-F-7N(10M) mikrokapcsolók teljesítenek szolgálatot (szerencsére nem a problémásabb D2FC-F-K(50M)-ek), a görgő alatt egy Huano Green dolgozik, miközben a három csavarral a felső plasztikhoz rögzülő NYÁK-on (amin a két oldalsó gomb és a cpi-váltó van) ismét egy Huano Green, valamint két Huano Blue tanyázik – ez ám a diverzitás!


[+]

Típus MSI Clutch GM11
Méret 118 x 62 x 37 mm (h x sz x ma)
Szenzor PixArt PMW-3325
Felbontás 100-5000 cpi, 100-as léptékben állítható
Gyárilag tárolt felbontások 400/800/1600/3200/5000 cpi
Belső memória van
Gombok száma 6 szabadon programozható
Mikrokapcsolók bal és jobb klikk: Omron D2FC-F-7N(10M)
középső klikk és cpi-váltó: Huano Green
oldalgombok: Huano Blue
Tömeg 89 gramm (kábel nélkül)
USB frissítési frekvenciája 125/250/500/1000 Hz
Kábel 1,8 méteres, nem harisnyázott
Szoftver MSI Dragon Center
Gyártó honlapja www.msi.com
Termék honlapja MSI Clutch GM11
Termék adatlapja MSI Clutch GM11

Szoftver

Tesztünk alanyainak beállításait az MSI centralizált platformjával, a Dragon Centerrel variálhatjuk. Elképzelhető, hogy ez nem lesz problémamentes – erről lejjebb írunk bővebben.


[+]

Az applikáció nyitóoldalán, a True Color fülön monitorunk színprofiljai vannak terítéken, így ez jelen cikkünk vonatkozásában lényegtelen. A bal oldalon nyugvó lista második pontja a Mystic Light fül, melynek első pontja a szinkronizációs rész, ahol különféle Mystic Light-os ketyeréink fényorgonáit tudjuk egységesíteni (RGB értékek alapján is), illetve a legördülő listában látható effektekkel feldobni. A fejlécben három profilba lehet elmenteni a kieszközölt változtatásokat.


[+]

A soron következő tabon a Vigor GK30-as klaviatúra világításával játszadozhatunk. Alapból hét szín és hat effekt áll rendelkezésünkre, továbbá a LED-ek fényerejét tudjuk belőni három szinten (a negyedik a kikapcsolt állapot), ám ezekhez a funkciókhoz plug and play ugyanúgy hozzáférhetünk (ezen funkciókat alant egy kis táblázatban összefoglaltuk).


[+]

Az ezt követő oldalon (a kis egér ikonra kattintva) a Clutch GM11-es LED-jeit foghatjuk munkára, mindössze annyi a különbség az előző perifériához képest, hogy néhány effekt más, valamint hat helyett hét van belőlük.


[+]

Eddig mondhatni minden oké, de most jön a feketeleves. Ha a bal szélen sorakozó menüpontoknál a Gaming Gear fülhöz érünk, az ablak nagyobbik szegmensében a számítógépre kötött, a programmal kompatibilis eszközeink virítanak. A billentyűzetet valószínűsíthetően abból kifolyólag nem láthatjuk itt, hogy ahhoz mindössze Mystic Lighttal kapcsolatos beállítások léteznek. Ha az egér színes képére kattintunk, a (konfigurálható) cpi-lépcsőket, netán az USB polling rate-eket kellene látnunk (esetleg még ezt-azt; például gombok késletetése, angle snapping ki- és bekapcsolása, ilyesmik), ehelyett azonban a Dragon Center egy felugró üzenet formájában arról tájékoztat bennünket, hogy már letölthető egy újabb firmware és először használjuk a Live Update alkalmazást, hogy frissítsük azt. A hiba abból ered, hogy írásunk készítésének pillanatában nincs ilyen firmware, és a Live Update sem talál semmit. Minden bizonnyal az a tényállás, hogy vadonatúj termék lévén még nincs az appba integrálva a GM11-hez tartozó kód, s ebből eredeztethetően sajnos az USB freki stabilitásának vizsgálatát csak a gyári default 1000 Hz-en végezhettük el.

Billentyűzet gombkombinációi Hatás
Fn + Insert A világítási effektek közötti váltás
Fn + Delete A világítási effektek irányának megváltoztatása
Fn + Home A világítási effektek sebességének növelése
Fn + End A világítási effektek sebességének csökkentése
Fn + felfelé/lefelé kurzor A háttérvilágítás fényerejének növelése/csökkentése
Fn + balra/jobbra kurzor A háttérvilágítás színei közötti léptetés
Fn + F9-F12 Médiavezérlő funkciók
Fn + Print Screen/Scroll Lock/Pause Némítás, hangerő le/fel
Fn + Windows key A Windows billentyű zárolása, illetve a zárolás feloldása
Egér gombkombinációi Hatás
Cpi-váltó + jobb klikk A világítás fényerejének változtatása
Cpi-váltó + görgő Világítási effektek közti váltás
Cpi-váltó + elülső oldalgomb Az effektek sebességének változtatása
Cpi-váltó + hátulsó oldalgomb Az effektek sebességének vagy színének változtatása

A másik negatívum az MSI szoftverével kapcsolatban, hogy hajlamos véletlenszerűen terhelni a rendszerünket mindenféle, háttérben futó folyamatokkal, és hát megfelelő módon purgálni is nehéz a háttértárolónkról. Uninstalláció után maradhatnak hátra belőle darabok (mint mondjuk a LEDkeeper2.exe), melyek hibaüzenetekkel, rosszabb esetben fogyó processzoridővel boldogíthatják az egyszeri felhasználót. Összességében kijelenthetjük, hogy a "sárkánycentrum" nem gyakorol túlságosan építő jellegű hatást operációs rendszerünk integritására, és ha nem elkerülhetetlen a használata (és a Vigor GK30 Combónál nem az), akkor egyelőre inkább tartózkodjunk a telepítésétől.

Mérések

Mivel Fortuna kegyes volt hozzánk, a perfect control határainak kiderítését nem befolyásolták a szoftveres nehézségek. A méréseket a jó öreg, magyar fejlesztésű OxyPlot Mouse Tester 1.5.3-mal az alapérékeken, 400, 800, 1600, 3200 és 5000 cpi-n végeztük.


[+]


[+]


[+]


[+]


[+]

Ahogy az a grafikonokon is jól látszik, felbontástól függetlenül uszkve 3,5 m/s-os értékeket kaptunk, ami a játékosok túlnyomó többségének bőségesen elegendő lesz. 3200 és 5000 cpi-n az érzékelés konzisztenciája szétesett némileg, ami alatt azt értjük, hogy egyre többször kellett próbálkoznunk, hogy vizuálisan reprezentatív görbék szülessenek a Mouse Testerben – de ezek a fokozatok amúgy is kerülendőek, akármilyen egér is dolgozik kezünk alatt.


[+]

Az USB port frissítési frekvenciáját a fentebb már taglalt ok miatt 1000 Hz-en ellenőriztük. Láttunk már stabilabb eredményeket, de azért nem volt katasztrofális a dolog.


[+]

Végül a Microsoft Paintet rángattuk elő tarsolyunkból, és a megszokott számokat, betűket, egyenes(nek szánt) vonalakat, no meg spirálokat rajzolgattunk a fehér vászonra, az esetleges szenzoranomáliákat felderítendő. 400 és 800 cpi-n volt a legközvetlenebb az input, az 1600 cpi még jól kontrollálhatónak bizonyult, de 3200, majd 5000 cpi-n már egyre nehezebbé vált az élet. Úgy találtuk, hogy akad némi angle snapping (ki-ki eldöntheti, hogy ez számára megfelel-e vagy sem), a magasabb lépcsőkön (3200/5000 cpi) pedig mintha egy leheletnyi jitter is megjelent volna. Azért megnyugtatnánk mindenkit, hogy ez az egész oxyplotos-paintes történet egy fokkal rosszabbul hangzik, mint amilyen valójában, mert Windowsban téblábolva (vagy éppen játékkal múlatva az időt) az egér nem keserítette meg az életünket, hanem egészen adekvát megoldásnak mutatta magát. Erre szokták mondani, hogy a puding próbája az evés.

Mindennapi használat, értékelés

A szoftveres gikszertől eltekintve a mindennapok során kellemeset csalódtunk az MSI párosában. Régen püföltünk már membrános klaviatúrát, de a GK30-asnak tulajdonképpen nincs szégyellnivalója. Gombjai nem túlságosan hangosak (kivétel a spacebar, az lényegesen határozottabban kattog), a kupakoknak minimális a holtjátéka, és lenyomáskor kissé puhák. Amikor először kézbe vettük az eszközt és zongoráztunk rajta egyet, kissé húztuk a szánkat, de mint utóbb kiderült, valós használat közben (amibe beletartozik a sok gépeléssel járó munka, illetve némi játék is) sokkal jobb volt vele dolgozni, mint azt elsőre gondoltuk volna.

Olyannyira, hogy az Outemu Red kapcsolókat használó (és túl nagy kupakholtjátékkal rendelkező) Natec Genesis Thor 300 helyett szívesebben nyüstöltük ezt – persze az Outemu Blue-s verzió már más tészta, azzal szemben labdába sem rúghat a Vigor GK30, hiába nagyjából azonos árszegmens. Az apparátus alján terpeszkedő, nagyobbfajta gumitalpak mindenesetre példásan látják el feladatukat, a ketyere nem fog magától csúszkálni az asztallapon. Megemlítenénk még, hogy fém merevítés híján egy picit meg lehet hajlítani a perifériát, ha éppen erre törekszünk.

A világítást inkább csak optikai tuningként célszerű értékelnünk, hiszen a kibocsátott fény minden, csak nem homogén, és a jobb alsó sarokban húzódó LED-csík kivételével a fényerő is kiváltképp gyenge; igaz ugyan, hogy sötétben nem könnyezzük meg, de a vakon gépelni nem tudók szemét sem szúrják ki egyből a karakterek alól felfelé áramló fotonok. Makrózás vagy egyéb extra funkciók nincsenek, csak a szokásos, Fn + [gomb] kombóval elérhető médiavezérlők, de ezt egy belépőszintű terméktől nem is várjuk el. Nem csak cikkírás, de online lövölde vagy éppen Grand Theft Auto V single player alatt sem szembesültünk semmiféle problémával, reszponzív volt a billencs, és úgy fest, a 6KRO tényleg megvan. A magyar kiosztásból mi csupán a kétsoros Entert köszöntöttük üdvrivalgással, de száz százalék, hogy sokak csapják össze a tenyereiket a dedikált "í", továbbá a többi ékezetes karakter láttán.


[+]

A Clutch GM11-es egérről sem tudunk túl sok rosszat mondani. Az összeszerelési minőség igényesnek mondható (még ha az anyaghasználat nem is feltétlenül), 90 grammjával nem is egy féltégla, és ha nem az abszolút végletek emberei vagyunk egérérzékenység terén, akkor igazából a szenzorral sincs komolyabb gond. Igaz ugyan, mintha lenne némi angle snapping, de ennek szeretete vagy utálata teljesen személyes preferencia kérdése. Annyi bizonyos, hogy 1600 cpi felett már érezhetően inkonzisztensebb volt a perfect control vizsgálata, és 3200 cpi fölött talán egy kevés jitter is tiszteletét tette (szeretnénk azt hinni, hogy nem korosodó kezünk remegését erősítette fel az embertelenül magas felbontás), de mikor nem vizsgálódtunk, csak használtuk az eszközt, egyáltalán nem téptük a hajunkat. Az RGB-s világítására ugyanaz igaz, mint a billentyűzetnél: az alsó részen végigfutó, U alakú fénycsík kellő erővel parázslik, de a céglogó alig-alig pislákol. Ami nem tetszett nekünk, az a szoftveres hátország gyengesége, ellenben az MSI mentségére legyen mondva, hogy jelen esetben nincs is igazán szükség rá.

A pakk felhasználói ára várhatóan 65 euró lesz (hazai piacon 25 000 forint környékére saccolunk), amit egy kicsit sokallunk, hiszen 12-15 000 forint tájékán már nem nehéz találni olcsó megoldásokat a mechanikus billentyűzetek frontján, melyek Cherry MX kópiákkal csapnak a lecsóba, miközben 10 000 pénz közelében értelmes egeret szintúgy lehet kapni (például Logitech G203, de vannak még). A hazai ár ismeretének hiányában és a szoftver kiforratlanságának köszönhetően most nem osztunk díjat a párosnak annak ellenére, hogy különösebb probléma nem volt velük.

Synthwave

Az MSI Vigor GK30 Gaming Combo pakkot a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés