Hirdetés

MSI GT76 Titan notebook: az izomember visszatér

A tajvani gyártó Titan szériája mindig is a nyers erőről szólt – a legfrissebb modell sem okoz csalódást!

Tapasztalatok

Kijelző

Már említettük, hogy egy 17,3”-es, 240 Hz-es frissítésre képes, Full HD felbontású panel került a notebookba. Tulajdonságai alapján láthatóan a játékokra optimalizálták, a 300 cd/m² maximális fénysűrűség egy rendben lévő, tulajdonképpen átlagos érték, de a matt felülettel kombinálva beltéren elég az esetleges tükröződések ellen.


[+]

A további jellemzőket illetően az 1349:1 kontraszt, illetve a 93,5%-os sRGB lefedettség is teljesen megfelelő érték. A színhűség egy játékos gépnél nem életbevágó fontosságú, de ha az előre elkészített profilok közül kiválasztjuk az sRGB opciót, egész jó értékeket kapunk, a legtöbb árnyalatnál 2-3 körüli ΔE értéket látunk. Egészen kiváló az uniformitás is, 5-6%-os eltérés a maximum, amit a fénysűrűségben mértünk.


[+]

A háttérvilágítás kapcsán egyébként PWM-et nem láttunk, ami nem is csoda a 240 Hz-es maximális frissítést figyelembe véve. Itt jegyeznénk meg, hogy a GT76 DT 9SG 4K-s kijelzővel is kérhető, ebben az esetben viszont nincs 240 Hz – mi, ha választani lehetne, maradnánk is a Full HD mellett, a képpontok sűrűsége így is elég magas, ha pedig kell a 4K, akkor azt inkább egy külső, jóval nagyobb képátlóval rendelkező monitorral biztosítanánk.

Használat közben

Az asztali processzor, a dupla hűtőrendszer és a méretes gépház sem ér semmit, ha terhelés közben állandóan csak throttlingol a notebook. Az MSI mérnökei azonban jó munkát végeztek: minimális az a kompromisszum, amit a 95 wattos CPU beépítése miatt kötnünk kell.

Normál, alapszintű terhelésen a Titan csendes gépként használható, a ventilátorok ugyan nem állnak le, de különösebben nem is hallhatóak. A CPU és az ilyen esetben amúgy sem dolgozó RTX GPU ezzel együtt kis túlzással szobahőmérsékleten üzemel, az előbbinél 30 °C-os, az utóbbinál 25 °C-os hőmérsékletet mérhettünk a Windowsban, Chrome és Word előtt üldögélve egy 20 °C-os szobában. A gépház ilyenkor tulajdonképpen egyáltalán nem melegszik.


[+]

Bekapcsolva az AIDA64 kínálta, CPU-t terhelő tesztet, gyorsan változik a helyzet: azon túl, hogy a CPU órajele 4,7 GHz-re ugrik, hőmérséklete is tempósan emelkedik, gyakorlatilag másodpercek alatt éri el a 97 °C-ot, amelyet a rendszer 8-10%-os throttling bevetésével, illetve a CPU-ventilátor fordulatszámának 4600 rpm-re emelésével tart meg. Sajnos a 4,7 GHz így nem tartható bármeddig, hosszabb, pár perces idő alatt az órajel végül 4,3 GHz-re áll be, de még ez sem rossz a nyolcmagos 9900K-tól, melynek egymagos Turbo Boostja lenne 5 GHz.

A Dragon Centerben több előre elkészített profilt is kapunk, érdekes módon direkt túlhajtás azonban nincs
A Dragon Centerben több előre elkészített profilt is kapunk, azonban érdekes módon direkt túlhajtás nincs [+]

Természetesen a 4600 rpm már messze nem teszi némává a Titan GT76-ot, egyenletes, hangos zúgásra kell felkészülni. Akit a hang annyira nem zavar, az aktiválhatja a Cooler Boostot, mely 5400 rpm-et jelent – a Liszt Ferenc repülőtér környékén lakók számára ismerős hanghatásért cserébe 150-200 extra megahertzet kapunk a CPU-tól.

Izgalmas kérdés, hogy mi történik akkor, ha elkezdjük terhelni az NVIDIA GPU-t is. Sok dedikált grafikus processzorral szerelt notebooknál ez azért okoz gondot, mert egy hűtőrendszer és táp gondoskodik mindenről, így a CPU és a GPU mindkettőn osztozni kényszerül. Nem így az MSI Titan GT76 esetében, ahol két különálló hűtőrendszer, illetve 2 x 230 watt tápellátás van tartalékban ezekre az esetekre. Amikor tehát az RTX 2080 is komoly feladatot kap, a CPU viselkedése cseppet sem változik, marad a 4,7-4,3 GHz-es órajel, miközben az RTX 2080 is 1,9 GHz-re pörgeti fel magát! Ilyenkor persze a GPU ventilátora már 3600 rpm környékére gyorsul, tovább növelve a zajszintet. Végül pár perces nyúzás végén 4800 rpm-en forgó ventilátor mellett 1875 MHz-es órajelet és 80 °C-os hőmérsékletet kaptunk. A Cooler Boost beállítás bekapcsolásával itt is 5400 rpm-ig pörgethetjük a ventilátorokat, pár fok nyereségért cserébe.


[+]

És hogy mindez miként jelenik meg a valódi életben, például a Forza 4 futtatása közben? Mint az alábbi grafikonon is látszik, mind a CPU, mind a GPU probléma nélkül tartja a csúcssebességet, alapvetően elfogadható hőmérsékleti értékek mellett.


[+]

Ne feledkezzünk meg azonban egy fontos tényről: mindezek a számok csak akkor érvényesek, ha hálózati áramról üzemeltetjük a gépet! Akkumulátoros működés esetén a maximális teljesítmény csak körülbelül felét kapjuk: a CPU 145 watt helyett csak 45 wattos fogyasztásig merészkedik, ami körülbelül 2,3 GHz-es órajelet jelent, és a GPU-tól sem számíthatunk 50 wattnál és 1,1 GHz-nél többre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés