Hirdetés

MSI GT76 Titan notebook: az izomember visszatér

A tajvani gyártó Titan szériája mindig is a nyers erőről szólt – a legfrissebb modell sem okoz csalódást!

Bevezető, dizájn

Amikor évekkel ezelőtt megjelentek a kifejezetten játékosoknak szánt notebookok, a legtöbben inkább szörnyszülöttekként tekintettek rájuk. Nem is csoda, hiszen jobbára brutális méretű, agresszív külsejű, a vékony, könnyű és mobilis trendekkel homlokegyenest szembemenő eszközökről volt szó. Többek között élen járt ebben az MSI a Titan szériával, mely például 2015-ben teljes magasságú mechanikus billentyűzettel, 18”-es kijelzővel és adott esetben SLI-be kötött GTX 980M-mel csalogatta ki a forintokat a pénztárcákból. Mindehhez persze 5 cm-es vastagság és 4,5 kg fölötti tömeg tartozott, úgyhogy nem sokan voltak, akik ezt a noteszgépet választották napi munkaeszközként.

Ehhez képest az utóbbi pár évben – főleg, de nem kizárólag az NVIDIA Max-Q megoldásának köszönhetően – divat lett minél vékonyabb gépházakat gyártani, a Razer, az ASUS vagy éppen az MSI is igyekszik ilyenekkel piacon lenni. A fizika ellen azonban nehéz harcolni, így a karcsúságért az elérhető teljesítménynél fogunk fizetni, az ilyen „gaming ultrabookok” hajlamosak a throttlingra, még úgy is, hogy az eleve visszafogott Max-Q szériás GPU-kat találjuk bennünk. Nos, az MSI ígéri, hogy tesztünk főszereplőjével nem lesznek ilyen gondok, ahogy a Computexen is láttuk, 11 hőcsővel dolgozó hűtőrendszer hivatott hidegen tartani az asztali processzorra és RTX 2080-ra építkező rendszert.

Hirdetés

Külalak

Az MSI Titanok sosem voltak filigrán alkatok, és ugyan a GT76 az elődökhöz képest azért valamennyire visszafogottnak minősíthető, a megcélzott termékkategóriát nem tudja letagadni. Ízig-vérig gamer dizájnt kapunk tehát, a sebességet és erőt kihangsúlyozó vonalakkal, több RGB fényben pompázó betéttel. Az utóbbiakból az alsó rész elejére és oldalára kerültek nagyobb darabok (a billentyűzet mellett, természetesen), a logó azonban valami csoda folytán nem kapott ebből.


[+]

Nem lesz könnyű dolga annak, aki ezt a noteszgépet a vállára veszi majd, hiszen 4,2 kg-ot és egy 397 x 330 x 42 mm-es gépet kell a táskába gyömöszölni. A szélesség egyébként elsősorban a kijelző méretének köszönhető, hiába az oldalanként mindössze 6 mm széles keret, a 17,3”-es panelnek kell a hely. Hátrafelé is igen komoly túlnyúlása van a gépháznak, a zsanérok mögött még több mint 7 cm-t találunk belőle, amire a hűtőrendszer miatt van szüksége a Titan GT76-nak.

Kissé túlbonyolították a tápcsatlakozást
Kissé túlbonyolították a tápcsatlakozást [+]

És ez még csak a kezdet: az MSI elég szürreális tápmegoldást készített, hiszen a Titan GT76 működéséhez két darab 230 wattos tápegységre lesz szükség, melyeket egy közösítőn keresztül kell a notebookkal összekapcsolni. Az, hogy két tápot kell hordanunk, önmagában még nem különleges ebben a kategóriában, de az már igen, hogy az MSI ezt alaposan túlbonyolította: először a tápvezetékeket kapcsolta össze, majd ezekhez még egy különálló adaptert is mellékelt.


[+]

Visszatérve magához a notebookhoz, a gépház igényes kivitelt kapott, a kijelző fedele és a csuklótámasz is láthatóan fémből van, az alsó burkolat azonban műanyag maradt. Az összeszerelés, a felhasznált anyagok minőségi hatást keltenek.


[+]

Hátára fordítva a gépet sem egy megszokott, unalmas felületet látunk, a fő helyen egy hatalmas szellőzőrács terpeszkedik, betekintést engedve a hűtőrendszerre. A szilárdságot itt hosszanti merevítők hivatottak javítani, a burkolat pedig könnyen eltávolítható (esetünkben ezt csak a garanciát óvó matrica miatt nem tettük meg), viszont bővítést megkönnyítő nyílásokat nem találunk. Felhívnánk még a figyelmet a gép eleje felé található rácsra, mely mögött a Dynaudio hangrendszerének „mélysugárzója” terpeszkedik.


[+]

A Titan GT76 csatlakozókínálatát végignézve nem maradhat hiányérzetünk, hiszen kapunk négy USB 3.1 Gen2 portot Type-A formátumban, illetve egy ötödiket Type-C konnektorral, mindezek mellett pedig még egy Thunderbolt 3, egy mini DisplayPort és egy HDMI kivezetés is rendelkezésre áll. Nem hiányzik a 2,5 Gbps-es Ethernet és a kártyaolvasó sem, igaz, ez utóbbi „csak” micro SD formátumú.

Hardver és teljesítmény

Belső

Nem véletlenül hangsúlyozta már a Computexen is az MSI a GT76 Titanba épített hűtőrendszer képességeit, ugyanis ennek a noteszgépnek a különlegességét egy csúcskategóriás asztali CPU-nak, a Core i9-9900K-nak a használata adja. Egy 95 wattos TDP-vel rendelkező, nyolcmagos processzorról beszélünk tehát, mely teljesen különálló hűtőrendszert kapott, egy második, független megoldás pedig egy RTX 2080 grafikus vezérlőről gondoskodik. Mint mindjárt látni fogjuk, ez a kombináció minden tekintetben potens, és ugyan az 1 TB-os, két darab Samsung PM981-es SSD-ből összeépített RAID 0 tömb adatvédelmi szempontból nem ideális, a 64 GB DDR4-2666 memóriával együtt sokat tesz azért, hogy a számításokkal foglalkozó egységek ne maradjanak adatok nélkül.

Specifikációk
Termék megnevezése MSI GT76 Titan DT 9SG
Processzor Intel Core i9-9900K – 3,6/5,0 GHz, 95 W TDP
Memória 2 x 32 GB Samsung DDR4-2666
Kijelző 17,3"-es, 1920x1080 pixeles, AUO panel, matt felülettel, 240 Hz-es frissítéssel
Grafika - Intel UHD Graphics 630
- NVIDIA GeForce RTX 2080 8 GB GDDR6
Adattároló 2 x 512 GB Samsung PM981 NVMe SSD RAID 0-ban
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Killer Wireless-ax 1650x Wi-Fi
- Killer E3000 2,5 Gbps Ethernet
- Bluetooth 5.0
Interfészek - 1 db Thunderbolt 3 Type-C
- 1 db USB 3.1 Gen 2 Type-C
- 4 db USB 3.1 Gen 2 Type-A
- mini DisplayPort
- HDMI
- különálló audio ki- és bemenet
Extrák RGB billentyűzetvilágítás, 2.1-es hang, micro SD olvasó
Akkumulátor 90 Wh
Méret 397 x 330 x 42 mm
Tömeg 4,2 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.msi.com
Termék honlapja MSI GT76 Titan DT 9SG
Fogyasztói ár 6600 dollár (kb. 2 millió forint)
Garancia 2 év

Teljesítmény

Nem ragoznánk hosszasan a bevezetőt: a Titan GT76 brutálisan erős és gyors, legyen szó akár játékról, akár általános használatról. Az RTX 2080 könnyedén birkózik meg a Full HD felbontással, és ahogy az alább következő számokból is látszik, a 240 Hz-es monitorra valóban szükség van, hogy minden képkocka a megfelelő időben jelenhessen meg előttünk. Ha pedig nagyobb képre vagy felbontásra vágynánk, ott a tartalék (és a csatlakozók) egy külső 4K kijelző felé is.

Mindezek után lássuk akkor a számokat!

Mérés Eredmény
7-Zip Single / Multi 5257 / 52 909 MIPS
Cinebench R15 OpenGL / CPU 135 fps / 2013 cb
Cinebench R20 Single / Multi 495 / 4433 pont
Veracrypt SHA 256 / SHA 512 263 MB/s / 142 MB/s
PCMark 8 Home Conventional / OpenCL 4651 / 5109
PCMark 8 Work Conventional / OpenCL 4313 / 5932
PCMark 8 Creative Conventional / OpenCL 6583 / 9030
PCMark 8 Office 2013 5024
PCMark 8 Storage 5033
PCMark 10 Extended 8261
PCMark 10 Essentials / Productivity 10 239 / 7907
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 8837 / 17 455
SpecWPC 7-Zip Compress* 169,4 mp
SpecWPC Blender BMW 1M* 73,7 mp
SpecWPC Handbreak Normal / HQ 88,6 / 35,8 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 47,9 fps
SpecWPC Python SciPy* 105,4 mp

A játékok alatt sincs gond, ahogy az várható volt, a Full HD felbontás maximális részletességgel is csak egy könnyed villásreggelinek felel meg.


[+]


[+]


[+]

Érdemes még egy pillantást vetni a háttértárra is, mely szintén elég szép számokat produkál.

Tapasztalatok

Kijelző

Már említettük, hogy egy 17,3”-es, 240 Hz-es frissítésre képes, Full HD felbontású panel került a notebookba. Tulajdonságai alapján láthatóan a játékokra optimalizálták, a 300 cd/m² maximális fénysűrűség egy rendben lévő, tulajdonképpen átlagos érték, de a matt felülettel kombinálva beltéren elég az esetleges tükröződések ellen.


[+]

A további jellemzőket illetően az 1349:1 kontraszt, illetve a 93,5%-os sRGB lefedettség is teljesen megfelelő érték. A színhűség egy játékos gépnél nem életbevágó fontosságú, de ha az előre elkészített profilok közül kiválasztjuk az sRGB opciót, egész jó értékeket kapunk, a legtöbb árnyalatnál 2-3 körüli ΔE értéket látunk. Egészen kiváló az uniformitás is, 5-6%-os eltérés a maximum, amit a fénysűrűségben mértünk.


[+]

A háttérvilágítás kapcsán egyébként PWM-et nem láttunk, ami nem is csoda a 240 Hz-es maximális frissítést figyelembe véve. Itt jegyeznénk meg, hogy a GT76 DT 9SG 4K-s kijelzővel is kérhető, ebben az esetben viszont nincs 240 Hz – mi, ha választani lehetne, maradnánk is a Full HD mellett, a képpontok sűrűsége így is elég magas, ha pedig kell a 4K, akkor azt inkább egy külső, jóval nagyobb képátlóval rendelkező monitorral biztosítanánk.

Használat közben

Az asztali processzor, a dupla hűtőrendszer és a méretes gépház sem ér semmit, ha terhelés közben állandóan csak throttlingol a notebook. Az MSI mérnökei azonban jó munkát végeztek: minimális az a kompromisszum, amit a 95 wattos CPU beépítése miatt kötnünk kell.

Normál, alapszintű terhelésen a Titan csendes gépként használható, a ventilátorok ugyan nem állnak le, de különösebben nem is hallhatóak. A CPU és az ilyen esetben amúgy sem dolgozó RTX GPU ezzel együtt kis túlzással szobahőmérsékleten üzemel, az előbbinél 30 °C-os, az utóbbinál 25 °C-os hőmérsékletet mérhettünk a Windowsban, Chrome és Word előtt üldögélve egy 20 °C-os szobában. A gépház ilyenkor tulajdonképpen egyáltalán nem melegszik.


[+]

Bekapcsolva az AIDA64 kínálta, CPU-t terhelő tesztet, gyorsan változik a helyzet: azon túl, hogy a CPU órajele 4,7 GHz-re ugrik, hőmérséklete is tempósan emelkedik, gyakorlatilag másodpercek alatt éri el a 97 °C-ot, amelyet a rendszer 8-10%-os throttling bevetésével, illetve a CPU-ventilátor fordulatszámának 4600 rpm-re emelésével tart meg. Sajnos a 4,7 GHz így nem tartható bármeddig, hosszabb, pár perces idő alatt az órajel végül 4,3 GHz-re áll be, de még ez sem rossz a nyolcmagos 9900K-tól, melynek egymagos Turbo Boostja lenne 5 GHz.

A Dragon Centerben több előre elkészített profilt is kapunk, érdekes módon direkt túlhajtás azonban nincs
A Dragon Centerben több előre elkészített profilt is kapunk, azonban érdekes módon direkt túlhajtás nincs [+]

Természetesen a 4600 rpm már messze nem teszi némává a Titan GT76-ot, egyenletes, hangos zúgásra kell felkészülni. Akit a hang annyira nem zavar, az aktiválhatja a Cooler Boostot, mely 5400 rpm-et jelent – a Liszt Ferenc repülőtér környékén lakók számára ismerős hanghatásért cserébe 150-200 extra megahertzet kapunk a CPU-tól.

Izgalmas kérdés, hogy mi történik akkor, ha elkezdjük terhelni az NVIDIA GPU-t is. Sok dedikált grafikus processzorral szerelt notebooknál ez azért okoz gondot, mert egy hűtőrendszer és táp gondoskodik mindenről, így a CPU és a GPU mindkettőn osztozni kényszerül. Nem így az MSI Titan GT76 esetében, ahol két különálló hűtőrendszer, illetve 2 x 230 watt tápellátás van tartalékban ezekre az esetekre. Amikor tehát az RTX 2080 is komoly feladatot kap, a CPU viselkedése cseppet sem változik, marad a 4,7-4,3 GHz-es órajel, miközben az RTX 2080 is 1,9 GHz-re pörgeti fel magát! Ilyenkor persze a GPU ventilátora már 3600 rpm környékére gyorsul, tovább növelve a zajszintet. Végül pár perces nyúzás végén 4800 rpm-en forgó ventilátor mellett 1875 MHz-es órajelet és 80 °C-os hőmérsékletet kaptunk. A Cooler Boost beállítás bekapcsolásával itt is 5400 rpm-ig pörgethetjük a ventilátorokat, pár fok nyereségért cserébe.


[+]

És hogy mindez miként jelenik meg a valódi életben, például a Forza 4 futtatása közben? Mint az alábbi grafikonon is látszik, mind a CPU, mind a GPU probléma nélkül tartja a csúcssebességet, alapvetően elfogadható hőmérsékleti értékek mellett.


[+]

Ne feledkezzünk meg azonban egy fontos tényről: mindezek a számok csak akkor érvényesek, ha hálózati áramról üzemeltetjük a gépet! Akkumulátoros működés esetén a maximális teljesítmény csak körülbelül felét kapjuk: a CPU 145 watt helyett csak 45 wattos fogyasztásig merészkedik, ami körülbelül 2,3 GHz-es órajelet jelent, és a GPU-tól sem számíthatunk 50 wattnál és 1,1 GHz-nél többre.

Billentyűzet, hang, üzemidő és értékelés

Beviteli eszközök

Az első Titan notebookok különlegessége volt a teljes magasságú mechanikus billentyűzet – ezt a mai modellekben már nem találjuk meg, ami, valljuk be, nem is feltétlenül baj, hiszen ha kell a teljes értékű klaviatúra, akkor jobban járunk egy külső eszköz csatlakoztatásával. Ha viszont megelégszünk a GT76 kínálta gombokkal, akkor sem leszünk nagyon csalódottak, hiszen az évek óta tartó, SteelSerieszel folytatott együttműködésnek köszönhetően egy jó minőségű, merev és természetesen gombonként testre szabható világítású, szoftverből makrózható billentyűzetet kapunk.


[+]

Mivel a 17,3”-es kijelző alatt a standard hosszúságú (kb. 28 cm-es) gombsorok mellett is bőven van hely, az MSI úgy döntött, hogy ezt egy numerikus rész kialakítására használja fel. Ez az egység ugyan már kicsit zsúfolt hatást kelt, de így is kezelhető, és sok esetben nagy segítség, hogy rendelkezésre áll. Extra gombokból kettőt kapunk a főkapcsoló két oldalára, ezek egyike a Cool Boost profilt aktiválja, a másikkal pedig a gyártó működési profilokat kezelő Dragon Center szoftverét hívhatjuk elő.


[+]

A beviteli eszközök közül nem hiányzik természetesen a tapipad sem, mely az aktuális trendekkel szembemenve különálló mechanikus gombokat kapott. Az egység maga jó minőségű, könnyen kezelhető, de komolyabb használatra úgyis egeret érdemes a notebookhoz csatlakoztatni.

Hangszórók

A használat során szerzett tapasztalatok között már említettük, hogy komolyabb terhelésnél a gép hűtése elég hangos, ez azt jelenti, hogy játékhoz tulajdonképpen kötelező a headset használata. De mi a helyzet például filmnézésnél vagy zenehallgatásnál? Hát, a fejhallgató vagy egy rendes külső hangsugárzó ilyenkor is sokat segít, a 2.1-es Dynaudio hangrendrendszer ellenére is.

A dedikált mélysugárzóval felszerelt megoldás persze a nagy gépházzal kombinálva jobb eredményt ad, mint az átlagos notebookok megoldásai, de még így is csak nagyjából 120 Hz-től számíthatunk értékelhető „mélyekre”. A dinamika, hangerő közönséges háttérzenének elegendő, de azért a minőség messze van attól, ami a komolyabb igényeket képes lenne kielégíteni.

Üzemidő

Felesleges túl sokat beszélni az üzemidőről: a 90 Wh-s akkumulátor normál használat során tűrhető kitartást biztosít a notebooknak, mely a fejlett energiagazdálkodási megoldásoknak – és különösen a hibrid grafikának köszönhetően – viszonylag kevés energiával beéri. Ha viszont pörgetjük a hardvert, nem sokáig húzza, azt pedig nyugodtan el is felejthetjük, hogy teljes sebességet kapjunk hálózati áramforrás nélkül: játékok alatt 250-350 wattos, maximális terhelésen 438 wattos fogyasztást mértünk a fali csatlakozónál!


[+]

Értékelés

Kezdjük összefoglalónkat a kellemetlen résszel: az MSI GT76 Titan DT 9SG notebook ára bizony kétmillió forint. Lehet ezen puffogni, de igazából felesleges; aki ezt a notebookot választja, az nem a kedvező árat keresi, hanem az extrém teljesítményt. Azt pedig bőven megkapja a pénzéért!


[+]

Talán az egyetlen gyenge pont a G-Sync hiánya – érthetetlen, hogy az RTX 2080 és a 240 Hz-es panel mellé ez az opció miért nem fért el. Tény, hogy ennek használata a hibrid grafikával nem egyszerű, ugyanakkor nem valószínű, hogy a potenciális vásárlókat némi plusz költség vagy a valamivel rövidebb üzemidő elriasztotta volna.

Noteszgépünk fontos vonzereje az asztali szintű Core i9-9900K használata. Ez azonban önmagában még nem érne semmit, ha az elégtelen hűtés vagy a gyenge körítés miatt nem tudnánk kihasználni a rendelkezésre álló erőt. Ilyen gond azonban nincs, a profin megtervezett és kivitelezett hűtőrendszer, illetve a hasonlóan csúcskategóriás körítés biztosítja, hogy a GT76 Titan ott legyen a gamer notebookok legjobbjai között.


MSI GT76 Titan DT 9SG notebook

Wombath

Az MSI GT76 Titan DT 9SG notebookot az MSI bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés