Mozgolódik a hardverpiac

Hirdetés

Alaplap, pendrive, nyomtatók

Bárcsak a VGA-piacon lenne olyan megjelenési tempó, mint az alaplapoknál! Még hivatalosan útjára sem indította az AMD az 790FX északi hídját, máris megérkezett az első Gigabyte lap, amelyen már ez a megoldás virít. Az MA790FX-DQ6-on Phenom processzorokat fogadó AM2+ aljzat van, és kezeli a Hyper Transport 3.0-t. Természetesen emellett kompatibilis a korábbi AM2-es CPU-kkal. Négy foglalatába összesen 16 GB DDR2 memóriát rakhatunk, amit hivatalosan 1066 MHz-ig támogat. A Gigabyte deszkán összesen négy hosszú PCI Express aljzat van, ezek közül kettő 16-szoros, a másik kettő pedig 8-szoros. A CrossFire X technológiának köszönhetően majd négy videokártyát is tud együtt hajtani, de ehhez ki kell várni a megfelelő vezérlőt. Találhatunk még egy rövid Express és két hagyományos PCI aljzatot is a lapon. A 790FX északi híd mellett a régi SB600 déli híd teljesít szolgálatot, kezeli a négy SATA és a két IDE meghajtót. A Gigabyte nem elégedett meg ennyivel, és külső kontrollerrel nyolcra bővítette a SATA meghajtók számát, amiből kettő eSATA aljzatra köthető. A hangért Realtek ALC889A kodek felel, és meglepetésre csak egy hálózati vezérlő került az 57 500 forintos alaplapra.

Igazi gyöngyszemmel bővült a hazai SanDisk pendrive-ok palettája. A Cruzer Contour stílusos, fényes fekete borítású csúcsmodell. USB csatlakozója visszahúzható, így nincs szükség állandóan elvesző/eltörő kupakra. Amellett, hogy szép, gyors is az apróság. Írási sebessége eléri a 18 MB/s-ot, az olvasási pedig a 25 MB/s-ot. Ismeri az U3 technológiát, így kedvenc alkalmazásainkat más gépekre is telepítés nélkül magunkkal vihetjük. A csomagban U3-as Skype-ot, szinkronizálót, vírusirtót, jelszókezelőt és képszerkesztőt találunk. A 4 GB-os SanDisk Cruzer Contour vételára megközelítőleg 15 000 Ft.

Komolyan megzuhant az Epson A3-asnál nagyobb nyomatot készítő tintasugaras fényképnyomtatóinak az ára. Mert hát ki az a botor, aki nem plakát méretűben készíti el a nyaralás emlékeit?! A nagyok között a legkisebb a Stylus Photo 1400. Az Epson Micro Piezo nyomtatófejének 540 fúvókája van. Mind a hat színhez 90 fúvóka tartozik és külön patron, így működtetése is gazdaságos. 1,5 pl-es tintacseppjeivel maximális felbontása 5760x1440 dpi. A számítógéppel USB csatlakozón keresztül tartja a kapcsolatot, de közvetlenül fényképezőgépről is tud nyomtatni, akár CD-re is. Korábbi ára több mint 100 000 forint volt, ma viszont már 80 000 forintért elvihető.

Eggyel nagyobb testvérének, a Stylus Photo R1800-nak már 1440 fúvókás a nyomtatófeje, amihez nyolc külön festékpatron kapcsolódik. Az USB mellett nagy sebességű FireWire csatlakozója is van. Ára nem kevesebb, mint 45 000 forintot csökkent, jelenleg 130 000 forintért vásárolható meg. Az Epson A3-asnál nagyobb fotónyomtatói között a Stylus Photo R2400 jelenti a csúcsot. Kilencféle festéket használ, ebből három különböző fekete. Szintén 1440 fúvókás nyomtatófeje van, de speciális, UltraChrome K3 festékének köszönhetően nyomata különösen hosszú ideig kitart. Az R1800-hoz hasonlóan tekercselt papírt is kezel a most 180 000 forintba kerülő masina.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés