Hirdetés

Mire elég 600 watt?

Hirdetés

Corsair HX650

Szintén régi ismerősünk a Corsair HX sorozata. A moduláris tápok közül bemutatkozásuk után röviddel – lassan három éve – teszteltük az 520 és 620 wattos modellt. Ez a páros végnapjait éli, helyüket fejlettebb 450 és 650 wattos modell veszi át. Utóbbi mutatós, jól megrakott dobozban landolt nálunk. A kábelek, csavarok és füzetecske mellett kötegelőket, Corsair matricát és egy zsákocskát találtunk a felesleges vezetékeknek.

Úgy tűnik, a moduláris kábelek terén is kezd valamiféle szabvány kialakulni. Ugyanis a Corsair HX650 aljzatai ugyanúgy néznek ki, mint a Cooler Masteré vagy a be quite!-é. Két PCI Express videokártyásat és öt perifériásat kaptunk, ebben a tekintetben tehát két versenytársa közé sorakozik be. Megjelenésben a HX650 sem mutat semmi extrát. Hajós emblémával díszített ventilátorrácsa fekete, alatta 120 milliméteres lapátkerék dolgozik. Kábeleit szépen harisnyázták. Egyetlen érdekessége, hogy specifikációs lapja nem az oldalára, hanem a tetejére került.

Most is kaptunk lecsatlakoztatható vezetéket az összes aljzathoz. A Corsairhez érdekes, szalagkábeles elrendezésű kötegek járnak, melyek a szokásos harisnyásoknál sokkal engedelmesebben kanyarodnak az általunk kívánt irányba, Fekete színük miatt jobban eltűnnek a ház belsejében, ugyanakkor nehezebb megállapítani, melyik milyen feszültséggel bír. Mindkét 60 centiméteres PCI Express VGA-s kétfelé ágazik, így összesen négy 6+2 tűs csatlakozónk van. Ezzel a táppal a kétkártyás grafikus rendszereknél nem lesz szükségünk átalakítóra. További három kötegre összesen kilenc SATA csatlakozót osztottak szét, a táptól 40, 55, illetve 70 centiméteres távolságban. A maradék két köteg 115 cm hosszú. Ezeken négy-négy IDE meghajtóhoz és egy-egy floppyhoz való konnektor van. A hagyományosan harisnyázott fix főtápcsatlakozó és 4+4-es processzoros társa 60 centiméteres vezetékeken lóg.

A Corsair HX650 hátára ragasztott matricán az a legfontosabb információ, hogy 12 voltos ágát egyben hagyták. Nem kevesebb mint 52 amper, vagyis 624 watt leadására képes. Bizony, ez lényegesen több előbbi két konkurensénél. A két legkisebb HX sorozatos táp – a 450-es és a 650-es – a 80 Plus tanúsítvány bronz fokozatát bírják. A nagyobb 750-es és 850-es aranyat, a 950-es ezüstöt kapott.

Belül a halk ventilátorok világában nagyon jól csengő ADDA márkanévvel ellátott ventilátorra leltünk. A felhasznált 0,37 A motorerejű modellel többször találkoztunk már más – sok esetben Corsair – tápban, és mindig kiválóan, zajtalanul működött.

Régi ismerősünk a vele átellenes oldalon található elektronika is. Mivel a Corsair a be quiet!-hez és a Cooler Masterhez hasonlóan csak egy márkanév, a tápokat OEM gyártóktól szerzi be. A HX650 esetében a Seasonic a forrás, ráadásul nagyszerű. Hasonlót használtak már a HX620-nál is. Elrendezésében az a szokatlan, hogy a bemeneti kondenzátor pontosan középre került. A magas hatásfok és a jó elrendezés miatt a Seasonic belső továbbra is csak két bordát használ, nem pedig hármat.

Ahogyan a Seasonic nevéhez illik, minden felhasznált kondenzátor Japánból, a jónevű Nippon Chemi Contól származik, és 105 °C-ra van hitelesítve. A kimeneti oldalon látható három tekercs arra utal, hogy a 3,3, 5 és 12 voltos feszültséget külön vezérlik. Költségcsökkentés okán kettőt össze szoktak vonni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés