Hirdetés

Mio Cyclo 215 HC: kerékpáros túrázóknak

Sokan sportolnak, de még többen túráznak biciklivel, ez a készülék pedig pont nekik készült.

Bevezetés, dizájn

Ha kerékpáros GPS-re gondolunk, legtöbbünknek Magyarországon a Garmin, illetve újabban a Bryton (és esetleg a Polar meg a Wahoo) neve jut eszünkbe – a Mio ezen a területen talán valamivel kevésbé ismert, annak ellenére, hogy évtizedes múltra tekinthet vissza a navigációs kütyük piacán, melynek egyik legjelentősebb szereplője. Sőt, Magyarországon volt idő, mikor a jó minőségű autós navigáció szinte egyet jelentett az egyébként a tajvani MiTAC leányvállataként üzemelő Mio DigiWalker Cxxx sorozatával, a jól sikerült hardver, az iGO szoftver és a hazai adatbázisra építkező térkép verhetetlen kombinációt alkotott.

Hirdetés

Később azonban pár nem túl szerencsés döntésnek és persze az okostelefonok térnyerésének köszönhetően a Mio csillaga leáldozott, de nem tűntek el, és az autós kiegészítők mellett már okosórákat és kerékpáros GPS-eket is gyártanak. Az utóbbi sorozat a Cyclo nevet viseli, ennek egyik alsóbb kategóriás tagja a bemutatásra kerülő modell.

Külső, tartozékok

A kinézetet nem érdemes túl sokat ragozni; a párhuzamos evolúció szép példájaként a Cyclo 215 HC alakja olyan, mint bármelyik másik kerékpáros GPS-é: a fő helyet a kijelző foglalja el, mely érintésérzékeny, így egyben a legfontosabb kezelőszerv is. Az előlapon, a képernyő alatt egy joysticknek tűnő gomb foglal helyet, ez azonban valójában az irányítás helyett csak a ki- és bekapcsolásra szolgál. A teljes készülék egyébként viszonylag nagy, 114 x 68 x 14 mm-es és 151 gramm tömegű, a nagy méretért cserébe viszont nagy a képernyője is, 3,5”-es képátlójával a nagyobb kerékpáros sebességmérők közé tartozik. A színes LCD panel felbontása 320x480 pixel, mely tökéletesen elegendő, fényereje és kontrasztja napsütésben is elég, bár a tükröződések erdőben néha zavaróak tudnak lenni.


[+]

A kijelző felett a sötét keret bal sarkában egy visszajelző LED található, mely egyrészt az akkumulátor töltöttségét tudja jelezni, másrészt felvillanásokkal mutatja, ha az óra működik, de az energiatakarékosság jegyében kikapcsolt háttérvilágítás miatt a kijelző nem látható rendesen.


[+]

A Cyclo 215 alsó élére, egy műanyagfedél alá került a töltésre és adatátvitelre szolgáló micro USB csatlakozó, de találunk itt egy microSD nyílást is. A készülék alsó élén a sok versenytárs által is használt „quarter-turn” rögzítés egyik változatát találjuk, mely ugyanakkor nem kompatibilis a piac többi megoldásával.


[+]

Az ehhez tartozó, a készülék dobozában található ellendarabot persze hasonlóan tudjuk majd a biciklire rögzíteni, de gumigyűrűk helyett kábelkötegelők alkalmazásával. És ha már tartozékok: a Cyclo 215 HC név utolsó tagja arra utal, hogy pulzus- (heart rate) és pedálfordulat-mérő (cadence) is került a dobozba. Utóbbi egyébként egy kombinált egység, mely mágneses elven nemcsak a pedál, de a hátsó kerék fordulatait is figyeli, tehát a sebességmérésbe is besegít. Valamennyi szenzor és maga az óra is ANT+ kommunikációt használ. A készülék mellékesen IPX5 védettségű, azaz elvileg esőben nem kell féltenünk, de vízbe azért nem célszerű meríteni, és bringamosás előtt is érdemes levenni a kerékpárról.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Mio

Előzmények

Hirdetés