Hirdetés

Mini méretű, sokoldalú Alcor set-top-box

Alcor HD-500

Mire jó a set-top-box

1993-ban hozták létre azt a DVB névre hallgató összeurópai platformot, melynek feladata, hogy koordinálja az analógot leváltó szabványos digitális televíziós sugárzás összehangolt bevezetését a földrész országaiban. Erre azért volt szükség, mert ennek révén nagyobb műsorválaszték mellett a korábbinál jobb képminőség érhető el, ráadásul lehetőség nyílik arra is, hogy több nyelv és felirat közül válassza ki a felhasználó számára a legszimpatikusabbat. Egy olyan jövőbiztos rendszerről van szó, amely új piaci és üzleti lehetőségeket jelent, és amely teljesebbé teheti a televíziózást.

Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság írta ki az öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésével kapcsolatos pályázatot; ezeket az Antenna Hungária nyerte meg. A vállalat 1999 óta MPEG-2 tömörítési eljárással folytatta földfelszíni digitális televíziós kísérleteit, ám pályázatában az MPEG-4-es kódolást (ISO/IEC 14496-10 MPEG-4 AVC vagy ITU-T H.264) választotta, mivel a hatóság a tenderkiírásban egyértelműen ezt a korszerűbb, hatékonyabb technológiát támogatta, többek között azért, mert ezáltal multiplexenként akár 8-12 SD csatorna (vagy 3 HD csatorna) átvitele lehetséges.

Jelen pillanatban két műsorcsomag érhető el cég kínálatában. Ezek vételéhez UHF frekvenciatartomány és a 21-69-es csatornák vételére alkalmas tetőantenna szükséges, ezen túlmenően egy DVB-T MPEG-4-es dekóderre (set-top-box) vagy beépített DVB-T MPEG-4 HD tunerrel integrált televíziókészülékre van szükség. Ezzel azonban csak a MinDig TV névre hallgató csomagba tartozó adók nézhetőek, hiszen a MinDig TV Extra plusz adóihoz elengedhetetlen egy dekóderkártya fogadására képes DVB-T MPEG-4 dekóder vagy az integrált tunert tartalmazó televíziók esetén a készüléken elhelyezett CI-slot.

A szaküzletekben, hipermarketekben és internetes áruházakban ma már rengeteg különféle set-top-box megvásárolható, ám ezek tudása nagy mértékben eltérhet egymástól. Az Alcor set-top-boxai már jó ideje elérhetőek, és most lehetőségünk nyílt kipróbálni egy első pillantásra némiképp szokatlan külsejű, ám paramétereiben sokat ígérő terméket, az Alcor HD-500-at.

Külsőre

Mit is vár az ember egy set-top-boxtól? Ha a kinézetre gondolunk, akkor nem sokat. A legtöbb ilyen eszköz meglehetősen konzervatív kialakítású műanyag téglatest, amelyet különféle tipográfiai elemekkel szeretnének izgalmasabbá tenni a gyártók, általában nem sok sikerrel. Az Alcor HD-500 viszont olyan mellettük, mintha egy más faj lenne.

A tervezőmérnökök elfelejtették az unalmas téglát, és az elektronikát inkább egy kisméretű modemhez hasonlító testbe ágyazták. A végeredmény egy kifejezetten ízléses, szokatlan formájú eszköz lett, amelyet könnyedén zsebrevághat az ember, és elviheti akár kempingezni, fesztiválozni, átugorhat vele a nagymamához vagy felviheti a hétvégi házba. Azt nem mondhatjuk, hogy totálisan egyedi ez a megoldás, hiszen vannak hasonló eszközök a piacon, de az biztos, hogy nem ezek vannak többségben.

A burkolat kopogós műanyag, de ez igazán nem zavaró, az viszont remek, hogy jár hozzá egy talpféleség is, amibe bele lehet állítani. Bár általában nem elsősorban a külső alapján választunk set-top-boxot, azért nem baj, ha az eszköz még tetszetős is. Sajnos nem nevezhető egy csatlakozó-Krőzusnak, azért egy HDMI és CVBS video és sztereó hangkimenet került rá, meg persze egy USB csatlakozó is. Sajnos a CI-olvasó lemaradt róla, mert ez az ingyenes csatornák vételére tervezett eszköz. Akinek kártyaolvasóval szerelt eszközre lenne szüksége, az Alcor kínálatában talál ilyen modellt is.

Alcor HD-500
Támogatott felbontás 1080i, 720p, 576p
Képarány 4:3, 16:9
Csatlakozók Antenna be- / kimenet, USB, HDMI, AV
Extrák Külső háttértárra rögzítés; kedvencekbe rendezés; folyamatos szoftverfrissítés; gyerekzár; aktív antennatáplálás; csatornák rendezése LCN, ONID, szoltáltatásnév, ill. ServiceID szerint; automatikus kikapcsolás; választható hang- és feliratnyelv; EPG; automatikus hangolás, multimédia lejátszó
Támogatott formátumok MP3, WMA, JPEG, BMP, PNG, MKV, M2TS, TS, MOV, DivX, Xvid, AVI, VOB
Energiafogyasztás Maximum: 18 watt
Súly 133 g
Méret 135 x 83 x 25 mm
Gyártó honlapja www.infopatika.hu
Termék honlapja Alcor HD-500
Ár 11 900 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Alcor

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés