Hirdetés

Mini-PC-t alkatrészenként?

Alaplapok

Eljött a február. Ugyan az időjárás éppen nem ezt mutatja, de lassan vége felé közeleg a tél, jön a tavasz, itt az ideje megújulni, új számítógépet beszerezni. Most az újdonságok mellett a kis gépek szerelmeseinek kedvezünk. Utánajárunk, hogy egészben érdemes-e megvásárolni kis kedvencünket, vagy jobban járunk, ha – nagyobb testvéreihez hasonlóan – inkább komponensemként válogatjuk össze.

Árainkat szokás szerint nagykereskedelmi partnereink ajánlata alapján képeztük tíz százalék kiskereskedelmi haszon és további huszonöt százalék áfa hozzáadásával.

Hirdetés

Alaplapok

Töredelmesen be kell vallanunk, hogy a múlt alkalommal egy pici, de annál nagyobbat szóló alaplapújdonság fölött siklottunk el. Nevezhetnénk a pirosak összefogásának is, amit különösebb hírverés nélkül partnerünk raktárába csúsztattak. Az apróság microATX-es, PCI Express interfésszel rendelkezik, 939 lábú Athlon 64 processzorok mennek bele, és ATI Radeon Xpress 200 északi, valamint ATI SB400 déli híd csücsül rajta. Bizony-bizony, az MSI RS480M2 formájában itt az első ATI RS480 chipkészletes alaplap! Egyelőre még csak egy referencialappal találkoztunk az ATI-tól, amelynek teljesítménye több mint kielégítő volt. Az alaplapra egy PCI Express x16 és három hagyományos PCI csatlakozó jutott, négy foglalatába 4 GB memóriát fogad, elbír négy-négy PATA és SATA merevlemezzel, kapott továbbá kétszer négy USB 2.0 portot, 10/100 megabites hálózati csatlakozót, hatcsatornás hangrendszert és FireWire konnektort. Mindehhez a sok jóhoz társul még egy integrált – de csak két futószalagos – grafikus mag, valamit az árcédula, amelyen 28 740 Ft olvasható.


MSI RS480 M2 – az első ATI Radeon Xpress 200-as alaplap itthon

Legalább ilyen érdekes a néhány hete hazánkba érkezett AOpen i855GMEm-LFS. A típusjelzésből feltűnhet, hogy az Intel Pentium M processzoraihoz készült 855-ös chipkészlet a lelke, és természetesen fogadja a Dothan és Banias magos Pentium M processzorokat, ezzel egyedülálló a hazai alaplapválasztékban. Sajnos ezt az egyediséget több helyen megsínyli a majdani vásárló. A csöppet sem olcsó – 57 200 forintos – alaplap hivatalosan csak DDR333-as memóriamodulokkal birkózik meg, belőlük is csak kettővel (legfeljebb 2 GB memória). Merevlemezből legfeljebb négy PATA és két SATA kapcsolható rá, de az utóbbiak akár RAID-ben is. Az integrált grafikus mag mellett egy 4x AGP foglalat várja az izmosabb grafikus megoldásokat.


AOpen i855GMm-LFS – Pentium M processzorokhoz

Szintén kis méretű az ECS K8M800-M2, amely 754 lábú Athlon 64-eket fogad. Ugyan VIA K8M800-as északi hídja csak 800 MHz-es Hyper Transportot tud, viszont jutott bele egy S3 UniChrome Pro grafikus egység, amely 32 vagy 64 MB memóriát tud kiharapni a központi tárból, melyből az alaplap, két foglalatában, legfeljebb 2 GB-ot tud fogadni. A déli híd, a VIA 8237-es slágerterméke jelen esetben négy PATA és két SATA egységet tud kezelni, hatcsatornás a hangrendszere és 10/100-as a hálózati vezérlője. Az alaplap egyik legjobb tulajdonsága az ára: 16 225 Ft.

MicroATX formátumú, de már inteles Socket 775-ös foglalattal bír a 915G M-1.0, melyen – nem túl nagy meglepetésre – dél felől az ICH6-tal támogatva, Intel 915G északi híd teljesít szolgálatot, mindennel együtt, amit csak ez a platform támogat: PCI Express, beépített GMA900 grafikus mag, két PATA és négy SATA merevlemez támogatása, nyolccsatornás audio és 10/100-as hálózati vezérlő. Jó hír, hogy négy memóriafoglalatnak is szorítottak helyet az ECS mérnökei. Még jobb, hogy mindezt 22 850 forintért hazavihetjük.


ECS 915G M-1.0 – süssünk Prescottal kisgépet

Ha már az ECS-nél tartunk, vétek lenne kihagyni a szintén nagyon olcsó – 15 125 forintos – 755-A2-v10 alaplapot, mely ugyan nem mATX méretű, de szintén Socket 754-es Athlon 64-ekhez való, viszont a SiS 755 és 964 párosa szorgoskodik rajta. Tesztjeinkben ez a chipkészlet sem maradt le sokkal az ellenlábasai mögött, merevlemezes és hálózati teljesítménye volt csak némileg gyengébb, de ezt ellensúlyozza nagyon kedvező ára.

Kedvező árfekvésű Socket 939-es Athlon 64-es alaplapot is találtunk, mégpedig a Soltek kínálatában. A VIA K8T800 Pro északi és VIA 8237 déli híddal szerelt SL-K8TPRO-939 ára 16 500 Ft. Cserébe 1 GHz-es HyperTransport, hat PATA és négy SATA merevlemez csatlakoztatásának lehetősége (utóbbiak RAID-ben is), gigabites hálózati interfész és nyolccsatornás hangrendszer jár, mindez ATX méretben.

Az utolsó alaplapos újdonság is az MSI-től származik. K8N Neo4 Platinum névvel és 40 850 forintos vételárral prezentálták az egy PCI Express x16-os VGA-hoz való, nForce4 Ultra chipkészletes lapjukat, melyen megtalálható minden, mi szem szájnak ingere: 939 lyukú A64 foglalat, 1 GHz-es HyperTransport, PCI Express csatlakozók, négy PATA és nyolc SATA merevlemez-vezérlő, nyolccsatornás hangrendszer és két gigabites hálózati csatlakozó.


MSI K8N Neo4 Platinum – mindenféle színű és hosszúságú PCI Express foglalat

Processzorok

Ezen a területen semmi különös nem történt, csak az Athlon 64 4000+ ára csökkent tovább. A pár hete közel 220 000 forinttal indító chip ma tálcás kivitelben már 160 000 forintért elvihető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés