Milyen drága egy játékos notebook?

A mobilitás ára – csúcs játékos konfigok

A múlt héten már beharangoztuk, hogy ezúttal a játékos gépeknél nézzük meg, mennyibe is kerül a mobilitás. Ismét azt az utat választjuk, hogy egy „gémer” notebook tudásához igazítunk egy asztali gépet, de először érintsünk pár alaptételt. A játékos gép – legyen az notebook vagy desktop – lelke nem a processzor, hanem a grafikus kártya. Ez az a komponens, amit a legfontosabbnak kell tekintenünk a választáskor. A játékokhoz tervezett notebookoknál fontos az is tudni, hogy sokszor – különösen az NVIDIA-nál – nincs összhangban a grafikus kártyák neve az asztali modellekével. Továbbá arra is figyelni kell, hogy milyen memória került a GPU mellé, ugyanis sok esetben lassú DDR2-t alkalmaznak, ami szűk memóriavezérlővel párosítva alaposan visszafoghatja a 3D teljesítményt.

Hirdetés

Az utolsó tanács, amit érdemes megfogadni, hogy vannak rejtett játékos notebookok. A legtöbb gyártó fenntart játékos notebookvonalat, melynek árába rendszerint belekalkulál némi felárat arra számítva, hogy a célközönség úgyis hajlandó áldozni a hobbijára. Emellett gyakran megtalálhatóak ugyanazok a játékhoz már elégséges, felső-középkategóriás grafikus magok a jobb multimédiás laptopokban is, felár nélkül. Jó példa erre múlt heti Toshiba Satellite L505 gépünk.


Toshiba Satellite L505 - rejtett játékos notebook

Éppen miatta nem is foglalkozunk a játékos vasak alsó régiójával, ahol a Radeon HD 4600-as, GeForce GTS 160M (korábbi nevén 9800M GTS) vagy gyengébb grafikus rendszert használnak. Ezekre a gépekre ugyanis az vonatkozik, amit a múlt héten kitárgyaltunk, hogy az asztali alternatíva nem is olyan sokkal, nagyjából 10%-kal olcsóbb, de sokkal több fejlesztési lehetőséget rejt.

Meglehetősen speciális és szűk réteg igényli a bivalyerős játékos notebookokat, ezért viszonylag kevés kapható belőlük idehaza. Elsősorban az Asus és az MSI G sorozatából lehet szemezgetni, bár ott sem túl nagy a választék. Szóba jöhet az MSI GT729, melynek játékos alapja a Mobility Radeon HD 4850 a négymagos Core 2 Quad Q9000 processzorral kiegészítve, vételára pedig operációs rendszer nélkül 420 000 Ft környékén mozog. Fajlagosan viszont jobban megéri a 15,6”-os Asus G51J, mely ugyan jó 50 000 forinttal drágább, de már Core i7 processzora van, és Blu-ray lemezeket is olvasó optikai meghajtót szereltek bele. Grafikus alrendszere GeForce GTX 260M-ből és Full HD felbontású monitorból áll, ráadásul az árában benne van a Windows 7 és két 500 GB-os merevlemez. Szóval az asztali gép összeállításához 470 000 forintos árat tűzünk ki összehasonlítási alapnak.


Asus G51J - komoly teljesítmény komoly áron

Tudni kell, hogy a mobil GeForce GTX 260M-nek semmi köze nincs a desktopos GTX 260-hoz. Ez a grafikus kártya a korábbi G92-es GPU egy válfajára épít, asztali megfelelője a GeForce 9800GT, melyet 1 GB memóriával 30 000 forint környékén kaphatunk meg, de a valamivel gyorsabb GeForce GTS 250 is elérhető hasonló áron.

Platform szinten a mobil Core i7-720QM-hez az asztali Core i7-860 teljesítménye van a legközelebb, melynek vételára nagyjából 73 000 forint. Megjegyeznénk azért, hogy játékos szempontból a lényegesen olcsóbb – nagyjából 50 000 forintba kerülő – Core i5-720, vagy a hasonló árfekvésű Core 2-k, illetve AMD processzorok is ugyanilyen potenciállal bírnak, különösen a felhasznált grafikus kártya mellett.

A Core i5-höz legalább 30 000 forintot fizetünk majd alaplapért, és további 20-25 000 forint a 4 GB DDR3 memória. A két 500 GB-os winchester ára további 30 000 forint, és nagyjából ennyibe kerül egy Blu-ray lemezeket olvasni képes DVD-író is. Szükségünk lesz még egy házra legfeljebb 400 wattos, jó minőségű táppal, ami 15 000 forintot igényel. Múltkor 30 000 forintot számoltunk fel a további kiegészítőkért, mint Wi-Fi adapter, Bluetooth modul, webkamera, kártyaolvasó, hangszórók, billentyűzet és egér, amik egy játékos notebook részét képezik. Végül 27 000 forintot kell kiadni a Windowsért.

Utolsónak hagytuk a monitort, aminek nagyjából 20-22 hüvelykesnek és 1920x1080 pixel felbontásúnak kell lennie, hogy az Asus G60J-hez közeli látványt nyújtson. Az alap TN+Film paneles modellek is túlszárnyalják a notebookos példányok minőségi szintjét, szóval a kijelzőre nagyjából 42 000 forintot kell költenünk.

A végösszeg így asztali fronton durván 330 000 forintra jött ki, ami bizony 140 000 forinttal, vagyis majdnem egyharmaddal alacsonyabb ár a notebookénál. A különbözetből éppen kijönne egy alap notebook, tehát elmondható, hogy a játékos laptop nem éppen gazdaságos dolog. Nem szabad elfelejteni, hogy kisebb processzorral és lényegesen nagyobb grafikus kártyával is ezen az árszinten marad az asztali gép, játékos teljesítménye pedig nem csökken, hanem nő, ráadásul a legtöbb alkatrészére a notebookos két évnél hosszabb garanciaidő – jellemzően három év a processzorra, alaplapra, VGA-ra, merevlemezre és monitorra – vonatkozik. Kicsit szerényebb CPU-val és monitorral még az az állítás is tartható, hogy egy csúcs játékos notebook árából két hasonló teljesítményű asztali gépet lehet felépíteni. Végezetül arra a fontos tényre is felhívnánk a figyelmet, hogy még az Asus G51J-hez hasonló izomgépek – mint amilyen például a nemrég nálunk járt Asus G60J – is csak közepes grafikai részletességgel bírják akadásmentesen futtatni a mai modern játékokat.

rudi

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés