Hirdetés

MGE UPS-ek - vive la France!

La protection de l’informatique professionnelle

Azok számára, akik kicsit is átlátják a szünetmentes áramforrások (UPS-ek) kusza, bizonyos szegmensekben teljesen ismeretlen márkákkal tarkított mezőnyét, minden bizonnyal két gyártócég jelenti az etalont. Az UPS-ek viszonylag egyszerű felépítéséből (legalábbis ami a PC-ket szünetmentesítő megoldásokat illeti) adódóan azt gondolhatnánk, hogy szünetmentes áramforrást fejleszteni és gyártani nem különösebben nagy feladat – ami igaz is, ellenben azok a cégek, amelyek igazán jó UPS-t gyártanak, egy kézen megszámolhatók.

Ebben a top ötben alighanem elsők között említhetünk két hárombetűs céget; a piacot eképp nem véletlenül uraló APC-t és az MGE-t (teljes nevükön American Power Conversion, illetve MGE UPS Systems), melyekről már annál kevesebben tudják, hogy az év eleje óta egy érdekeltséghez, nevezetesen a francia Schneider Electric SA-hoz tartoznak. Vagyis csak tartoztak, mivel az Európai Bizottság döntése értelmében az MGE UPS Systems nem tarthatja meg egyszerre a két cég egyfázisú UPS üzletágát. A franciák ezért létrehozták az MGE Office Protection Systemset (MGE OPS), mely lényegében az MGE UPS Systems egyfázisú UPS és túlfeszültségszabályzó termékeiből áll. Az MGE OPS így már indulásakor a harmadik legnagyobb egyfázisú UPS gyártó a világon, közvetlen jelenléttel öt kontinens 41 országában, és mindezek mellett globális elosztóhálózattal rendelkezik.

Az APC megoldásai közül korábban már megvizsgáltunk három, elsősorban asztali PC-ket szünetmentesítő példányt – akkori tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a franciák jó lóra tettek az amerikai cég felvásárlásával. Ezúttal az MGE három hasonló feladatra szánt UPS-ét vesszük górcső alá, ezzel nem titkoltan némi háziversenyt indítva a két márka közt.

A szünetmentes tápegységek előnyeit korábban számos cikkünkben ecseteltük, miként azt is folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy ezek a kiegészítők földi pályafutásuk során többnyire csak pár alkalommal töltenek be igazán fontos szerepet, akkor viszont életmentő lehet jelenlétük. Az UPS-ek nyújtotta biztonságot és kényelmet mindazonáltal hamarabb értékelhetik azok a felhasználók, akik pechjükre a magyar átlaghoz viszonyítva is instabil áramhálózatra csatlakoznak.


Amilyen szép, olyan veszélyes

Arról is szót ejtettünk korábban, hogy bár a UPS-eknek a szünetmentesítés a legfontosabb feladatuk, a modern egységek lényeges szerepet játszhatnak a különböző vezetékeken (áram, telefon, LAN) bekúszó tüskék, áramlöketek kivédésében. Az efféle jelenségek előfordulási valószínűsége a tavaszi-nyári időszakban ugrásszerűen megnő, de ha jó UPS-re van kötve a rendszer, komoly égzengés esetén sem kell kihúzni a dugókat a konnektorból.


[+]

Az MGE OPS nálunk járt megoldásai közül mindegyik fel lett készítve az efféle kellemetlen jelenségek kivédésére; a két tagból álló, belépőszintet jelentő Nova AVR széria a kisebbik, 600 voltamperes példánnyal képviseltette magát, mely mellé a három tagból álló, különleges kialakítású Protection Center család legerősebb, 675 voltamperes változatát kaptunk kölcsön tesztelésre, míg az öt modellből álló Ellipse ASR sorozat az 1000 voltamperes típussal volt jelen a megméretésen.

Hirdetés

Nova 600 AVR


[+]

A három UPS felépítését tekintve furcsamód csak a legolcsóbb Nova 600 AVR típusnál találkozhatunk line-interactive topológiával, azaz a belépőszintű kínálatból egyedül ez az egy széria képes rátáplálásra és leszabályozásra (+18 és –15 százalékos mértékig). A Protection Center és Ellipse ASR UPS-ek egytől egyig a legegyszerűbb, standby topológiára épülnek – vagyis ha a feszültségértékek kívül esnek egy meghatározott tűréshatáron, azonnal akkumulátoros táplálásra váltanak. Végeredményben azt mondhatnánk, hogy olyan környezetekben, ahol gyakoribbak a kisebb mértékű áramingadozások, mindkét másik testvérénél jobb megoldás lehet a Nova AVR, de azért mint később kiderül, nem eszik olyan forrón a kását.


[+]

A Nova 600 AVR mellesleg az egyetlen olyan UPS a most bemutatásra kerülő három modell közül, amely a klasszikus kialakítást követi, azaz az akkumulátor és az inverter, valamint a kapcsolódó elektronika egy hosszúkás dobozban lapul, melynek homlokzatán állapotjelző LED-ek és bekapcsológomb, hátlapján pedig a különböző csatlakozóaljzatok találhatók. A formás előlapon lévő két visszajelzőfény egyike a túlterhelésről és egyéb hibákról, a másik a telep állapotáról tájékoztat – ha utóbbi világít, ajánlatos azonnal csereakkumulátor után nézni. A tápegység bekapcsológombja egyben az áramhálózat állapotát is jelzi.


[+]

A készülék hátlapján a klasszikus kialakításnak megfelelően három IEC 320 C13-14 szabványú kimenetet és egy bemenetet találni. A kimenetek mindegyike szünetmentesített, melyekhez az alapcsomagban két kábelt kapunk. A Nova 600 AVR-en egy RS-232-es kommunikációs port gondoskodik a PC-s összeköttetésről, az újabb modellek azonban a gyártó adatlapja szerint már a valamivel egyszerűbben használható USB csatlakozást részesítik előnyben. A hátlapon mindezek mellett egy RJ45-ös csatlakozópárhoz kapcsolt áramkör gondoskodik az adatvonalon érkező feszültséglöket, tüske elnyeléséről.

Protection Center 675

Az elsőként vizsgált Nova modelltől gyökeresen eltérő, ugyanakkor ismerős formával köszönt ránk a 675 voltamperes Protection Center, melyről neve és formája alapján inkább azt gondolhatnánk, hogy ezúttal egy méretes, mindenféle extra védelmi technológiával megpakolt elosztóval van dolgunk. A meghatározás lényegében helytálló, feltéve, ha a védelmi opciók közé felvesszük a szünetmentesítést is, a Protection Center ugyanis természetesen egy teljes értékű UPS.


[+]

Az MGE ennél a megoldásnál a létező legegyszerűbb összeköttetést kínálja a felhasználók számára: nem kell átkötőkábelekkel bajlódni, a Protection Centerbe ugyanúgy kell bedugni a csatlakozókat, mint egy közönséges elosztóba, így egyebek mellett olyan eszközök is az akkumulátorra kapcsolhatók, melyeknél nincs lehetőség az átkötésre (mert, tegyük fel, fixen bekötött kábellel rendelkeznek, mint például a legtöbb aktív hangszórórendszer).


[+]

A Protection Center 675 összesen nyolc hagyományos, védőfölddel ellátott (Schuko CEE 7/7 szabványú) csatlakozóval rendelkezik, melyek két sorban képezik az UPS gerincét. Az általános gyakorlat szerint a konnektorok fele szünetmentesített, a másik négy zavar- és túlfeszültségvédelmet nyújt – ezekhez lehet csatlakoztatni a kevésbé kritikus, vagy éppen a komolyabb étvágyú eszközöket (például lézernyomtatókat), melyek túlterhelnék a tápegységet.


[+]

A szürke-fekete színű UPS homlokzatán három visszajelzőfényt helyezett el a gyártó, a bekapcsológomb is ezek közelében található, bár szerintünk talán szerencsésebb lett volna, ha egy jobban exponált helyre, mondjuk valahová a doboz tetejére kerül. A Protection Center oldalára került az áramhálózat bemenete – mi ennek is találtunk volna jobb helyet –, valamint az USB-s adatcsatlakozó és az adatvonali védelemnél közreműködő RJ45 bemenet és kimenet.

Ellipse 1000 ASR


[+]

Bemutatónk legerősebb UPS-e, az 1000 voltamperes Ellipse ASR az előbbi modellhez hasonlóan gazdálkodik a csatlakozókkal, ám mindezt teljesen más tálalásban nyújtja. Az összesen nyolc (ebből négy szünetmentesített, négy védett) Schuko CEE 7/7 aljzattal ellátott szünetmentes az MGE több modelljéhez hasonlóan egy lapos, szinte négyszögletes dobozt kapott, mely állítva kényelmesen elfér a számítógép mellett, elfektetve pedig akár monitoralátétként is beválik.


[+]


[+]

A homlokzatán három visszajelzőfénnyel és bekapcsológombbal ellátott, szemrevaló formatervvel megáldott szürke doboz nemcsak jól néz ki, de komoly terhelést is képes elviselni. Az 1000 voltamperes típus maximálisan nagyjából 600 wattnyi áramfelvétellel terhelhető, azaz erre a típusra két közepes teljesítményű PC minden további nélkül rákapcsolható, és a UPS-nek jó eséllyel még így is marad bőségesen tartaléka.

A kommunikációs interfész segítségével folyamatosan nyomon követhető a terhelés mértéke, illetve széleskörűen paraméterezhető a rendszer viselkedése különböző, az áramhálózatot ért anomáliák esetén. Meg kell említenünk, hogy az MGE UPS-eihez kínált windowsos alkalmazás az elérhető hasonló megoldások közül talán a legjobban használható, köszönhetően az alapvetően egyszerű felületnek, mely egyszerre nyújt áttekinthető tájékoztatást a szünetmentes áramforrás állapotáról, mindemellett széleskörű beállítási lehetőséget ad a tájékozottabb felhasználók kezébe. Hab a tortán, hogy az alkalmazás hajszálpontosan jelzi a működési értékeket, melyeket egy részletes, hibaelemzéskor nagyon jól használható naplóba rögzít.

Az MGE USB-s szünetmenteseinél mindazonáltal nem feltétlenül szükséges a mellékelt szoftver telepítése; a csatlakozáskor a Windows felismeri és automatikusan integrálja energiagazdálkodási felületébe a UPS-t. A megfelelő beállítások után ilyenkor bátran magára hagyható a számítógép, az operációs rendszer ugyanis az általunk beállított töltöttségi szint elérésekor közbeavatkozik, és leállítja vagy hibernálja a PC-t.

Az akkumulátor tesztelésekor mi ezt az opciót kiiktattuk, és megvártuk, amíg a szünetmentesek teljesen lemerülnek és a telepek megóvása érdekében végül lekapcsolják magukat. A három UPS szokás szerint a 160–170 wattot fogyasztó tesztgépünket látta el árammal – ezúttal is arra voltunk kíváncsiak, mennyi ideig.

Merítés, értékelés

A legnagyobb meglepetést kétségtelenül a legerősebb, 1000 voltamperes Ellipse ASR okozta: a kilapított UPS közel 49 percig tartotta a tesztkonfigurációt, ami más gyártók (papíron) hasonló teljesítményű megoldásaihoz hasonlítva bravúros eredmény. A szoftver ugyan kezdetben még ennél is több, közel 57 perces akkus üzemidőt jósolt, a gépben lévő aktív PFC-s tápegység jelentette többletfogyasztás miatt végül nyolc perc elveszett. Annyi baj legyen, egy átlagos hosszúságú áramszünetet így is bármikor átvészelnénk ezzel az UPS-sel.

Őszintén szólva ehhez képest jóval kevésbé bíztunk a meglepően könnyű Protection Center 675 képességeiben, melyben ránézésre maximum tíz perc tartásidőt láttunk. Az elosztót mintázó UPS ehhez képest 17 percig helytállt, ami szerintünk még mindig nagyon szép eredmény – kár, hogy az 1000 voltamperes Ellipse ASR alig pár ezer forint többletért majdnem háromszor ennyi ideig húzta. Feltűnt mindazonáltal, hogy az UPS szoftvere 38 perces rendelkezésre állást jósolt 17 százalékos terhelés mellett a tesztgépünkkel, ez a terhelés a szimulált áramszünet beálltával azonban hirtelen 40 százalékra ugrott. Feltételezhetően az aktív PFC-s táp okozta többletterhelést csíphettük itt is fülön, akárcsak legutóbbi, Inform UPS-eket bemutató cikkünkben.

Rövid körképünk egyetlen line-interactive topológiájú tagjának, a 600 voltamperes Nova AVR-nek ez a többletterhelés már sok volt; az elméletileg maximum 360 wattal terhelhető UPS azonnal lekapcsolt, ahogy akkumulátoros üzembe váltott. Miután a számítógép tápegységét egy másik (egyébként szintén aktív PFC-s) modellre cseréltük, a legkisebb Nova már nem feküdt ki azonnal, de láthatóan (és hallhatóan) így is szenvedett, végül 8 perc kínlódás után feladta a küzdelmet. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy az imént ismertetett Protection Center és a Nova közt mindössze 75 voltamper (azaz körülbelül 45 watt) a teljesítménykülönbség – ennyit számít, hogy milyen minőségű elektronika lapul akár ugyanazon gyártó két közel egyező teljesítményű UPS-ében.

Persze a tartásidő nem minden; tény, hogy a Nova 600 AVR kevesebb mint feleannyiba kerül, mint a 675 voltamperes Protection Center. Így már kicsit más a leányzó fekvése, a kisebbik Nova beszerzését ugyanakkor így sem merjük fenntartások nélkül ajánlani olvasóinknak, pláne, ha nagyobb teljesítményű, aktív PFC-s tápegységgel ellátott PC-t védenének vele. A most bemutatott UPS 1100 voltamperes testvére ezeknek a felhasználóknak vélhetően jobb vétel lehet, az MGE ugyanakkor jelentősen drágábban méri ezt a típust. Utóbbit ezért elsősorban azoknak ajánlanánk, akiknek mindenképpen line-interactive UPS-re van szükségük, a megfizethető, de márkásabb kategóriából.

A 675 voltamperes Protection Centerrel kapcsolatban kicsit vegyesek az érzéseink, az első ránézésre lesajnált UPS ugyanis alapvetően jó tartásidőt nyújt, ugyanakkor nem sokkal olcsóbb, mint az 1000 voltamperes Ellipse ASR, amely akkus üzemidejét tekintve majd három kört rávert. Ráadásul az Ellipse ASR 750 voltamperes változatához most olcsóbban is juthatunk hozzá, mint a 675-ös Protection Centerhez, így utóbbi hiába tetszett bizonyos szempontból, a lapos Ellipse modellé minden elismerésünk.

 

Műszaki adatok
Típus Ellipse ASR 1000 Protection Center 675 Nova 600 AVR
Leadott teljesítmény 1000 VA 675 VA 600 VA
Hasznos teljesítmény 600 W 400 W 360 W
Tipikus tartásidő (50%-os terheléssel) 18 perc nincs megadva 15 perc
Szünetmentes kimenetek száma 4 4 3
Védett kimenetek száma 4 4
Telefonvonal-védelem van van van
LAN-védelem van van van
Kommunikáció USB USB USB / soros
Topológia standby line-interactive
Méret 305 x 80 x 312 mm 350 x 95 x 173 mm 125 x 143 x 350 mm
Tömeg 8,1 kg 4,4 kg 6,8 kg
Jótállás 1 + 1 év
Fogyasztói ár kb. 39 600 Ft kb. 33 000 Ft kb. 14 500 Ft
További elérhető méretek 375, 600, 750, 1500 VA 420, 500 VA 1100 VA

MGE Ellipse ASR 1000

Ami tetszett:

 • hosszú tartásidő,
 • fejlett védelem minden kimeneten,
 • kitűnő szoftver.

Ami nem tetszett:

 

MGE Ellipse ASR 1000

MGE Protection Center 675

Ami tetszett:

 • egyszerű csatlakoztatás,
 • fejlett védelem minden kimeneten,
 • kitűnő szoftver.

Ami nem tetszett:

 • a bekapcsológomb és az adatvonali csatlakozók elhelyezése.

 

MGE Protection Center 675

MGE Nova AVR 600

Ami tetszett:

 • line-interactive topológia,
 • hidegindítást is támogat,
 • barátságos ár.

Ami nem tetszett:

 • rövid tartásidő,
 • csak soros kommunikáció (létezik USB-s változat is).

Renwick

A bemutatóban szereplő MGE UPS-eket a HRP Hungary Kft. juttatta el hozzánk.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés