Hirdetés

MGE UPS-ek - vive la France!

Merítés, értékelés

A legnagyobb meglepetést kétségtelenül a legerősebb, 1000 voltamperes Ellipse ASR okozta: a kilapított UPS közel 49 percig tartotta a tesztkonfigurációt, ami más gyártók (papíron) hasonló teljesítményű megoldásaihoz hasonlítva bravúros eredmény. A szoftver ugyan kezdetben még ennél is több, közel 57 perces akkus üzemidőt jósolt, a gépben lévő aktív PFC-s tápegység jelentette többletfogyasztás miatt végül nyolc perc elveszett. Annyi baj legyen, egy átlagos hosszúságú áramszünetet így is bármikor átvészelnénk ezzel az UPS-sel.

Őszintén szólva ehhez képest jóval kevésbé bíztunk a meglepően könnyű Protection Center 675 képességeiben, melyben ránézésre maximum tíz perc tartásidőt láttunk. Az elosztót mintázó UPS ehhez képest 17 percig helytállt, ami szerintünk még mindig nagyon szép eredmény – kár, hogy az 1000 voltamperes Ellipse ASR alig pár ezer forint többletért majdnem háromszor ennyi ideig húzta. Feltűnt mindazonáltal, hogy az UPS szoftvere 38 perces rendelkezésre állást jósolt 17 százalékos terhelés mellett a tesztgépünkkel, ez a terhelés a szimulált áramszünet beálltával azonban hirtelen 40 százalékra ugrott. Feltételezhetően az aktív PFC-s táp okozta többletterhelést csíphettük itt is fülön, akárcsak legutóbbi, Inform UPS-eket bemutató cikkünkben.

Rövid körképünk egyetlen line-interactive topológiájú tagjának, a 600 voltamperes Nova AVR-nek ez a többletterhelés már sok volt; az elméletileg maximum 360 wattal terhelhető UPS azonnal lekapcsolt, ahogy akkumulátoros üzembe váltott. Miután a számítógép tápegységét egy másik (egyébként szintén aktív PFC-s) modellre cseréltük, a legkisebb Nova már nem feküdt ki azonnal, de láthatóan (és hallhatóan) így is szenvedett, végül 8 perc kínlódás után feladta a küzdelmet. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy az imént ismertetett Protection Center és a Nova közt mindössze 75 voltamper (azaz körülbelül 45 watt) a teljesítménykülönbség – ennyit számít, hogy milyen minőségű elektronika lapul akár ugyanazon gyártó két közel egyező teljesítményű UPS-ében.

Persze a tartásidő nem minden; tény, hogy a Nova 600 AVR kevesebb mint feleannyiba kerül, mint a 675 voltamperes Protection Center. Így már kicsit más a leányzó fekvése, a kisebbik Nova beszerzését ugyanakkor így sem merjük fenntartások nélkül ajánlani olvasóinknak, pláne, ha nagyobb teljesítményű, aktív PFC-s tápegységgel ellátott PC-t védenének vele. A most bemutatott UPS 1100 voltamperes testvére ezeknek a felhasználóknak vélhetően jobb vétel lehet, az MGE ugyanakkor jelentősen drágábban méri ezt a típust. Utóbbit ezért elsősorban azoknak ajánlanánk, akiknek mindenképpen line-interactive UPS-re van szükségük, a megfizethető, de márkásabb kategóriából.

Hirdetés

A 675 voltamperes Protection Centerrel kapcsolatban kicsit vegyesek az érzéseink, az első ránézésre lesajnált UPS ugyanis alapvetően jó tartásidőt nyújt, ugyanakkor nem sokkal olcsóbb, mint az 1000 voltamperes Ellipse ASR, amely akkus üzemidejét tekintve majd három kört rávert. Ráadásul az Ellipse ASR 750 voltamperes változatához most olcsóbban is juthatunk hozzá, mint a 675-ös Protection Centerhez, így utóbbi hiába tetszett bizonyos szempontból, a lapos Ellipse modellé minden elismerésünk.

 

Műszaki adatok
Típus Ellipse ASR 1000 Protection Center 675 Nova 600 AVR
Leadott teljesítmény 1000 VA 675 VA 600 VA
Hasznos teljesítmény 600 W 400 W 360 W
Tipikus tartásidő (50%-os terheléssel) 18 perc nincs megadva 15 perc
Szünetmentes kimenetek száma 4 4 3
Védett kimenetek száma 4 4
Telefonvonal-védelem van van van
LAN-védelem van van van
Kommunikáció USB USB USB / soros
Topológia standby line-interactive
Méret 305 x 80 x 312 mm 350 x 95 x 173 mm 125 x 143 x 350 mm
Tömeg 8,1 kg 4,4 kg 6,8 kg
Jótállás 1 + 1 év
Fogyasztói ár kb. 39 600 Ft kb. 33 000 Ft kb. 14 500 Ft
További elérhető méretek 375, 600, 750, 1500 VA 420, 500 VA 1100 VA

MGE Ellipse ASR 1000

Ami tetszett:

 • hosszú tartásidő,
 • fejlett védelem minden kimeneten,
 • kitűnő szoftver.

Ami nem tetszett:

 

MGE Ellipse ASR 1000

MGE Protection Center 675

Ami tetszett:

 • egyszerű csatlakoztatás,
 • fejlett védelem minden kimeneten,
 • kitűnő szoftver.

Ami nem tetszett:

 • a bekapcsológomb és az adatvonali csatlakozók elhelyezése.

 

MGE Protection Center 675

MGE Nova AVR 600

Ami tetszett:

 • line-interactive topológia,
 • hidegindítást is támogat,
 • barátságos ár.

Ami nem tetszett:

 • rövid tartásidő,
 • csak soros kommunikáció (létezik USB-s változat is).

Renwick

A bemutatóban szereplő MGE UPS-eket a HRP Hungary Kft. juttatta el hozzánk.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés