Hirdetés

Új európai tévémárka születik nagyon erős kínai támogatással

A Metz Blue a tervek szerint hamarosan megkezdi a terjeszkedést Magyarországon is.

Bemutatkozik a Metz Blue

Egykoron Európa volt a tévégyártás szíve, azonban az elmúlt évtizedekben már nem a kontinensen maradt cégek vagy azok maradványai diktálnak a televíziós piacon. Olyan nagy vállalatok tűntek el vagy váltak marginális szereplőkké, mint a Loewe, a Grundig, a Thomson, a Brionvega vagy épp a Videoton és az Orion, hogy két számunkra különösen fájdalmas példát is említsünk.


[+]

A jelek szerint viszont mégis akadnak olyanok, akik szerint lehet igény a világban nagy európai tévémárkára. A 2018-as IFA rendezvényen jelentették be ugyanis, hogy hamarosan egy új cég indul új termékekkel Metz Blue néven, és a 2019-es IFA Global Press Conference rendezvényen már konkrét részleteket is megtudhattunk erről a kezdeményezésről. Elöljáróban csak annyit, hogy ha minden igaz, akkor nagyon úgy tűnik, hogy egy új európai tévés brand születésének lehetünk szemtanúi, amely hamarosan az egész világon elterjedhet, és Magyarországon is megvetheti a lábát.

Hirdetés

Az alapító atyák

A Metz Blue megszületése mögött egy nagy konglomerátum áll, tehát a cég nem a semmiből bukkant fel, létrehozásának ötlete nem egy borgőzös éjszaka eredménye, hanem alaposan átgondolt döntésen alapszik.

A Metz

Az 1938-ban, Bajorországban alapított Metz felsőkategóriás fotós kiegészítői, illetve televíziói révén volt ismert, azonban a megváltozó fogyasztói szokások és a gazdasági válság miatt a kétezres években már kezdett elfogyni a vállalat körül a levegő. A cég sokáig küzdött, de hiába a megszorító intézkedések, 2015-re nagyon komoly gödörbe kerültek. Nem sikerült befektetőt találni, így a Metz céget feldarabolták, a fotós szekciót a német Daum Csoport vásárolta fel, a televíziós részleg pedig a nagy terveket szövögető kínai konszernhez, a Skyworthhoz került. A Skyworthnak nem pusztán azért volt szüksége a Metzre, hogy felmatricázhassa a jól csengő névvel saját tévéit, azonnal létrejött ugyanis egy új cég, a Metz Consumer Electronics GmbH, amely német vezetéssel működik, németországi központtal, saját mérnöki gárdával és saját termékekkel. A Skyworth terve az volt tehát, hogy megtartja különálló entitásként a Metzet, amely név még mindig jól cseng, és amely csak felsőkategóriás tévéket árul majd Európában.


[+]

Emellett a Skyworth próbálkozott Európában is megvetni a lábát a saját név alatt forgalmazott televíziókkal is, azonban a számításuk nem nagyon jött be, a sokadik kínai gyártóra úgy látszik, nem voltak vevők az emberek. Ezért a vezetés úgy döntött, hogy létrehoznak egy teljesen új vállalatot és márkát, amely európai vezetéssel, európai tervek alapján készít televíziókat, de a Metznél szélesebb termékportfólióval, amelyben megtalálhatóak az alacsonyabb kategóriás, belépőszintű modellek is. Így született meg a Metz Blue, a luxuskategóriás Metz kistestvére, amelynek menedzsmentje a Metz CE-ből érkezik, és amelynek a működtetéséhez szükséges tőkét a Skyworth biztosítja.

A Skyworth

A Skyworth hazánkban még annyira sem ismert, mint a TCL vagy a Hisense, pedig hozzájuk hasonlóan egy bivalyerős kínai cégről van szó, amely minden bizonnyal élvezi a kínai állam igen komoly támogatását. Azaz tőkéjük van, amit tökéletesen bizonyít, hogy éves szinten 18 millió televízió előállítására képesek, ez pedig a jelenlegi nagyjából 240 millió darabosra becsült globális tévépiac 13,3 százaléka. Gyáraik és összeszerelő üzemeik találhatóak Kínában, Mongóliában, Oroszországban, Lengyelországban, Németországban, Mexikóban, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában is, tehát mindenhova el tudnak jutni termékeikkel, és sok kisebb-nagyobb márkával állnak kapcsolatban OEM gyártóként. Az éves forgalmuk tavaly meghaladta a 6,2 milliárd dollárt, és körülbelül 40 000 munkavállalót foglalkoztatnak.  Egy szó mint száz, a Skyworth képes megteremteni a megfelelő és stabil hátteret a Metz és a Metz Blue számára.

Termékek és terjeszkedési tervek

Az IFA GPC 2019 konferencián a Metz Blue munkatársaitól megtudtuk, hogy a vállalat az idei évben meg kívánja vetni a lábát Közép-, Dél- és Kelet-Európában, és már létrehozták az indiai, hongkongi és dél-koreai képviseletet is. Steven Wang, a vállalat Brand & OEM Business Igazgatója elárulta kérdésünkre, hogy a tervek szerint az új Metz Blue televíziók megvásárolhatóak majd Magyarországon is, de első körben csak néhány exkluzív partneren keresztül árulják majd ezeket.


[+]

Ennél több konkrétumot viszont nem tudtunk meg, tehát például, hogy pontosan melyik nagy műszaki áruházláncokba kerülhetnek be, vagy hogy lesznek-e saját márkaboltok. A Metz Blue branddel a későbbiekben egyébként az egész világot meghódítanák, hiszen Ázsia többi részére, Afrikába és Amerikába is be kívánnak majd törni termékeikkel. Ha már ott voltunk, megkérdeztük Steven Wangot arról is, hogy mi volt a baj Európában a Skyworth márkával, és ő azt válaszolta, hogy túlságosan a kínai felhasználók elvárásaihoz igazították e televíziókat, ami meglátszódott a dizájnon és a kezelésen, illetve az elérhető funkciókon is. Emellett azt emelte ki, hogy a márkanév ismeretlensége is komoly hátrányt okozott a gyilkos piaci versenyben.

A Metz Blue televíziók

Idén öt tévészériával támad a Metz Blue, amelyekkel láthatóan meglehetősen széles vásárlói réteget próbálnak elérni

S9A: Ez a Metz Blue csúcs, OLED képalkotási eljárásra épülő szériája, 55 és 65 hüvelykes méretben, 4K HDR támogatással, Android TV okostévérendszerrel és beépített soundbarral. Az IFA GPC 2019 konferencián megnéztük működés közben, és teljesen életképesnek tűnt, korrekt képminősséggel és normális kezeléssel.

Metz Blue G2A
Metz Blue G2A [+]

G20: 4K felbontású, HDR támogatású LED LCD sorozat, 50, 55 és 58 hüvelykes méretben. Megkapta az Android TV okostévérendszert, rendelkezik beépített Chromecast-tel, és kicsit szokatlan talppal látták el.

U2: Ezt a 4K HDR LED LCD családot (43", 50", 55", 65") sokkal egyszerűbb, hétköznapibb dizájn jellemzi, és innen már hiányzik az androidos okostévérendszer is, de azért egyes netes alkalmazások közvetlen elérésére van mód.

E6: A 40 hüvelykes változat Full HD, a 32 hüvelykes pedig HD felbontású. Rendelkezik beépített Wi-Fivel, lehetővé teszi a YouTube elérését.

Metz Blue E2
Metz Blue E2 [+]

E2: A totális belépőszint! 40 (Full HD) és 32 (HD) hüvelykes változatban érhető el, és semmilyen extrát nem kínál, viszont cserébe ez a sorozat lesz a legolcsóbb.

Van létjogosultsága?

Ha tényleg minden úgy van, ahogy állítják, tehát hogy itt egy nagyon komoly hátterű, európai szemléletmódot felvonultató, minőségi termékekre fókuszáló márka van születőben, akkor a Metz Blue-nak lehet esélye a sikerre és van is létjogosultsága. Jó kérdés azonban, hogy a valóságban milyenek lesznek a termékek, milyen lesz a képminőség, mennyire lesz átütő a dizájn, mert a sokadik európai ruhába öltöztetett, de valójában távol-keleti, alacsony árra fókuszáló tévémárkára véleményünk szerint sok szükség nincs. Nyilván sok függ attól, hogy a Skyworth részéről mennyire szólnak majd bele a munkába, az irányvonalba, de ez még a jövő zenéje, mint ahogy az is, hogy a nagyszabású tervekből végül mi valósul majd meg. Az első benyomásaink mindenképpen pozitívak, drukkolunk a márkának, reméljük, hamarosan már tesztelni is tudjuk egyik modelljüket.

elefant

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés