Merevlemezek 400 és 500 GB tárhellyel

Melegedés és zajszint

A teljesítménytesztek után a melegedéssel és a zajszinttel foglalkoztunk. A lemez hőmérséklete nyomon követhető egyrészt egy S.M.A.R.T.-ból olvasni tudó programmal, és/vagy külsőleg egy infrás hőmérőeszközzel. Mi mindkét módon elvégeztük a méréseket.

A merevlemezek külsőleg némileg különbözőek, ezért egy közös ponton mértük le a hőmérsékleti értékeket, ez a hely pedig a merevlemez üres oldala lett. Úgy vettük észre, hogy az itt mért értékek állnak legközelebb minden merevlemez esetében a S.M.A.R.T.-ból kiolvasott értékhez. A tesztek időpontjában a környezeti hőmérséklet 28–30 fok volt.

Üresjáratban a két Samsung és a két 400 GB-os WD Caviar melegedett legkevésbé, míg az 500-as WD és a Hitachi lett az utolsó. A legnagyobb különbséget a S.M.A.R.T.-ból kiolvasott és az infrás hőmérő által jelzett értékek között a Samsungok esetében jegyeztük fel, a Samsung vagy szereti hűvösebbnek feltüntetni merevlemezét, vagy az integrált hőmérő teljesen más helyen méri a hőmérsékletet.

Terhelés közben nem változott a helyzet, ezúttal is a Samsung és a 400-as WD-k voltak a leghűvösebbek, igaz, a Seagate-ek sem maradtak le komolyabban. A legmelegebbnek ezúttal is az 500-as WD és Hitachi bizonyult.

A zajszinteket szintén a meghajtók üres oldalán mértük, azoktól 3 mm-re helyeztük el a zajszintmérő eszközt. A merevlemezeket egy kis tárgyra tettük rá, hogy a motorzaj teljes mértékben hallható legyen, de a rezonancia ne szóljon bele a végeredményekbe.

Üresjáratban (ami a legfontosabb) a két Samsung volt a leghalkabb. Esetükben pontosan ugyanolyan értéket sikerült kimérnünk, ami végülis érthető, hiszen a tányérméreten kívül ugyanolyan belsejük van. Őket a két 400-as WD követte, de a különbség nem kevesebb mint 2,4 dB-es volt, ami egy merevlemez esetén már elég sokat számít. Az 500-as WD sem maradt le túlságosan, de sok kicsi sokra megy. Igazából úgy vettük észre, hogy az 500-as WD-től felfele az összes merevlemeznek már erősen hallható, süvítő hangja van, a két Samsung és (jóindulattal) a két 400-as WD még elviselhető volt.

Terhelve nem változott sokat a kép, fejmozgatás közben továbbra is a Samsung és a WD viszi a prímet. Érdekes, hogy az 500-as WD Caviar RE2 esetében mértük ki a legkisebb zajszintnövekedést az üresjárati értékhez képest, ez annak köszönhető, hogy a süvítő hang elég szépen elnyomja a fejmozgás hangját, ami végülis a Seagate-ek esetében volt a leghangosabb, még az ötlemezes, tízfejes Hitachit is képesek voltak lepipálni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Kicsi és még kisebb adattárak

  Kipróbáltuk a Freecom 2,5 hüvelykes külső merevlemezeit és megfejeltük a tesztet az 1 hüvelykes aprósággal.

 • 750 GB-os nagymenők

  Négy gyártó 750 GB-os merevlemezeit teszteltük. Vajon a kapacitás növelése mellett más előnyökkel is jár a fejlesztés?

 • Formás WD merevlemezek

  Nálunk járt a Western Digital My Passport családjának három 2,5"-os, 250 GB-os külső winchestere.

 • 1 TB-os merevlemezek tesztje

  Újabban már az 1 TB-os tárolóegységek is jó áron kelletik magukat. De mégis, melyik a legjobb? Erre a kérdésre kerestük a választ.

Előzmények

Hirdetés