Merevlemezek 400 és 500 GB tárhellyel

IPEAK és fájlmásolás teszt

Következzen az Intel meghajtótesztelésre kifejlesztett PEAK szoftvere. A programcsomagban található Win32 Disk Tracing Kit egy memóriarezidens program, mellyel minden I/O műveletet rögzíthetünk, akár egy szkriptet, így azt később a RankDisk programmal visszajátszhatjuk, ezáltal minden futtatáskor szektorról szektorra ugyanazt a műveletsort hajtatjuk végre a háttértárolóval. Ha 1000-rel elosztjuk a RankDisk végeredményét, megkapjuk a merevlemez alrendszer másodpercenkénti I/O műveleteinek számát az adott szkript alatt. A szkripteket mi magunk készítettük. Ez a teszt adja talán a leghitelesebb eredményeket a merevlemezek sebességét illetően, hiszen valódi, mindennapi alkalmazásokat, játékokat indítottunk el, futtatunk, teszteltünk.

Az első szkript egy számítógép átlagos, mindennapi használatát szimulálja. Megtalálható benne egy kis szövegszerkesztés Office 2003 Wordben, Excel táblázatkezelés, Paint, Internet Explorer-es böngészés több ablakban, Outlook Express-es levélfogadás/olvasás/írás, Windows Commander alatti másolgatás ide-oda egy merevlemezen belül, Adobe Readerrel fájl megnyitása és olvasása, ACDSee-vel képek nézegetése, filmnézés Windows MediaPlayer 9-cel és QuickTime Playerrel, regisztrációs adatbázis Norton SystemWorksszel való kijavítása, víruskeresés Norton Antivirussal, könyvtártörlések, tömörítés WinRAR-ral, 3ds max renderelés, Windows Media Encoder 9 fájlkonvertálás – mindezek több esetben szimultán végrehajtva. Itt az abszolút befutó a Samsung T166 500 GB-os változata lett, a kisebb tányérokra épülő 400 GB-os változat 11%-kal lemaradt. Kissé meglepő a WD-k gyenge szereplése.

Második tesztünkben játékokat futtattunk, mentett állásokat töltöttünk vissza, játszottunk. A sorban a játékipar jeles képviselőit találjuk meg, úgymint Far Cry, Doom 3, UT2004, Half Life 2, MOHPA és Riddick. Ezúttal nem voltak túl nagy különbségek, az első és utolsó közti 9%-os differencia a mindennapi használat során (játékok alatt) nem érezhető.

Harmadik IPEAK tesztünkben egy számítógép bootolását rögzítettük, a Windows XP operációs rendszer betöltésének első pillanatától kezdve egészen addig, amíg az összes automatikusan futtatandó program el nem indul. Esetünkben egy elég komolyan leharcolt (több mint egyéves) rendszerről van szó, és a háttérben a következő programok indulnak el a Windows startja után: Logitech Mouseware, Active SMART, QuickTime player, HP Digital Imaging Monitor, Norton Internet Security Professional 2003, Norton Antivirus 2003, CounterSpy kémprogram-irtó – tekintélyes a lista. A Hitachi és a WD RE2 lett a befutó, őket szorosan követi a Samsung és a WD SE16. A 400-as Caviar RE érthetetlen módon lassabb volt az ugyanolyan belső felépítésű SE16-nál, és a Seagate-ek sem büszkélkedhetnek nagyon ezzel az eredménnyel.

Végül bevetettünk néhány vírusirtót, és azt rögzítettük, ahogy ezek a programok végigfésülik a rendszerben található merevlemezeket. Ebben a tesztben a Samsung 500-asa volt a nyerő, de nem sokkal maradt le a Seagate és a WD sem. A 400-as Samsung és a Hitachi elég komoly hátránnyal ért célba.

A jól bevált FC-Test helyett ezúttal az FC-test által létrehozott fájlok háromszorosát másolgattuk ide-oda, ugyanis a programban megtalálható eredeti példák már nagyon kevésnek bizonyultak ezeken a winchestereken. Az FC-teszt programmal előre meghatározott méretű és számú fájlt hozhatunk létre a merevlemezen (írásteszt) különböző sémák szerint. Ezek a példák a mindennapi használatra jellemző fájltípusok/fájlméretek, például ISO fájlok (600–700 MB-osak, azaz CD-méretűek), MP3 zenék (2–10 MB-osak), a Windows állományai (1 kB-tól 1 MB-ig) és így tovább. Természetesen ha ezeket a fájlokat mind mi generáljuk, úgy mindig ugyanannyi és ugyanolyan méretű állományt kapunk, garantálva ezáltal a változatlan környezetet. Az így létrehozott fájlokat később szintén a programmal egy-egy kattintással átmásolhatjuk, átmozgathatjuk, letörölhetjük, tehát azokat a műveleteket végezhetjük el, amelyeket mindenki szokott a számítógépen. A program ezután kiírja, hogy a merevlemez az adott művelettel mennyi időt töltött, MB/s-ben megadva a műveletvégzés sebességét is.

Mi tehát az FC-Test három példáját használtuk fel, amelyek a következők voltak.

 • MP3 – 270 darab 2–10 MB-os fájl, összesen kb. 1 GB méretben
 • ISO – 3 darab 4–700 MB-os fájl, összesen kb. 1,6 GB méretben
 • WIN – 9006 darab 1 kB–1 MB-os fájl összesen kb. 1 GB méretben

Ezeket a programmal először létrehoztuk, tehát ráírtuk a merevlemezre (create), majd az adott könyvtárból beolvastuk (read), és végül átmásoltuk az adott merevlemezen egy másik könyvtárba (copy). Csak a másolást futtatuk (háromszor), majd a legjobb időeredményt (másodperc) jegyeztük fel, tehát az FC-Testek esetében a kisebb érték a jobb! A teszt, mint már említettük, annyiban módosult, hogy az FC-test által létrehozott fájlmennyiség háromszorosát másolgattuk át.

Elsőként átlagos MP3-méretű fájlokat másoltunk a merevlemezen belül, és a Samsung T166 500 GB lett a befutó. Őt 6 és 11 másodpercen belül követte a Hitachin kívül az összes többi merevlemez.

A CD méretű fájlok másolásában is a Samsung T166 lett a nyerő a WD 400-asaival egyetemben.

A sok pici fájlt átmásoló tesztben újra megismétlődött ugyanez, viszont ezúttal kirívóan gyenge eredményt értek el a Seagate merevlemezei.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Kicsi és még kisebb adattárak

  Kipróbáltuk a Freecom 2,5 hüvelykes külső merevlemezeit és megfejeltük a tesztet az 1 hüvelykes aprósággal.

 • 750 GB-os nagymenők

  Négy gyártó 750 GB-os merevlemezeit teszteltük. Vajon a kapacitás növelése mellett más előnyökkel is jár a fejlesztés?

 • Formás WD merevlemezek

  Nálunk járt a Western Digital My Passport családjának három 2,5"-os, 250 GB-os külső winchestere.

 • 1 TB-os merevlemezek tesztje

  Újabban már az 1 TB-os tárolóegységek is jó áron kelletik magukat. De mégis, melyik a legjobb? Erre a kérdésre kerestük a választ.

Előzmények

Hirdetés