Merevlemezek 400 és 500 GB tárhellyel

HDTach és PCMark

A HDTach és PCMark2005 szintetikus tesztekben elért eredmények nem feltétlenül tükrözik egy merevlemez valós tudását.

Az összes merevlemez 12,9 és 14,1 ms közötti értéket ért el, így ha a 4,16–4,2 ms-os elérési idővel számolunk, akkor gyakorlatilag egyik gyártó esetében sem passzol tökéletesen a megadott keresési idő, az összes gyártó „tévedett” 0,3–1 ms-ot, a legnagyobbat a Samsung.

Az átlagos lineáris olvasás teszt arra ad választ, hogy a merevlemez az első szektortól az utolsóig átlagosan milyen sebességgel olvassa az adatokat, ez pedig általában előrevetíti a másolási tesztekben elért helyezéseket. Talán ez a legfontosabb a három teszt közül. Nagyon úgy tűnik, hogy itt az a nyerő, ha minél nagyobb a tányérméret, 65,4 és 68,4 MB/s között találjuk a 166 GB-os lemezekből felépülő szereplőket, majd őket követik a 125, 133 és 100 GB-os tányérokból felépülő WD, Samsung és Hitachi háttértárak. Korábbi tesztjeinkben csak a WD Raptor volt képes ennél magasabb átlagsebességre (78,1 MB/s).

Feljegyeztük a burst átviteli sebességet is, amely meghatározza egy adatcsomag adott időn belüli átszállításának a sebességét a merevlemez alrendszeren keresztül. Mint látható, SATA-300-as merevlemezekről van szó, így 189,6 MB/s a legkisebb érték, ami bőven a SATA-150-es határérték felett van. Mindez azonban nem jelent túl sokat, inkább csak tájékoztató jellegű teszt ez.

Lássuk a PCMark05 eredményeket, melyek a víruskeresésen kívül általában megbízható támpontot adnak egy merevlemez sebességéről. Az XP boot tesztben az E7K500 lett a nyerő, de előnye alig 4%-os az őt követő WD-kkel szemben. Az utolsó helyre a Samsung 400 GB-os változata ért be. Az alkalmazások betöltése tesztben ismét a Hitachi állt az élre, de előnye itt még kisebb, mint előzőleg. Ezúttal a Barracudák értek be utoljára a célba. Fájlírásban már jóval nagyobb különbségeket sikerült kimérni, a 166 GB-os tányérokból felépülő Samsung és WD merevlemezek kerültek az élre, őket a szintén 166 GB-os tányérokra támaszkodó Seagate-ek követik, majd a kisebb lemezre épülő HDD-k következnek. A sorrend majdnem megegyezik a HDTach átlagos olvasási tesztjében látottakkal. Az általános merevlemezhasználat tesztben már több minden szól bele az eredménybe, és talán ez az a részeredmény, amely a mindennapi alkalmazásokra leginkább jellemző.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Kicsi és még kisebb adattárak

  Kipróbáltuk a Freecom 2,5 hüvelykes külső merevlemezeit és megfejeltük a tesztet az 1 hüvelykes aprósággal.

 • 750 GB-os nagymenők

  Négy gyártó 750 GB-os merevlemezeit teszteltük. Vajon a kapacitás növelése mellett más előnyökkel is jár a fejlesztés?

 • Formás WD merevlemezek

  Nálunk járt a Western Digital My Passport családjának három 2,5"-os, 250 GB-os külső winchestere.

 • 1 TB-os merevlemezek tesztje

  Újabban már az 1 TB-os tárolóegységek is jó áron kelletik magukat. De mégis, melyik a legjobb? Erre a kérdésre kerestük a választ.

Előzmények

Hirdetés