Hirdetés

Melyik a legjobb elit tablet?

Összefoglaló

Tehát akkor mi a válasz arra a kérdésre, hogy utolérték-e az iPadet a konkurensek? Szerintünk az, hogy vannak az alternatíváknak érdekes trükkjeik, egyik-másik képességben lenyomják az Apple termékét, viszont összességében a prémium tabletek között még mindig az iPad Air a bajnok. Egyszerű és nagyszerű a megjelenése, nagyon igényesen össze van rakva, eközben különösen kompakt és hardvere is előremutató a 64 bites támogatással. Legalább ilyen lényeges a hardver és szoftver egysége, nem kell egy külön csoporttal vívni az egyes funkciók implementálásáért, és a fejlesztőknek is könnyebb a dolga az optimalizálással.

Hirdetés

Megvan még a lépéselőny, ami abból adódott, hogy az Apple indította a tablet boomot, sőt mellette ugyanerre a hardver-szoftver alapra ott a sikeres iPhone okostelefon, így a fejlesztők is az Apple platformjára fókuszálnak. Ezen a téren sokat fejlődött az Android, de a szoftveres és hardveres széttagoltság mellett távolról sem egyszerű behozni a lemaradást. Hasonló a helyzet a kiegészítőkkel is: mivel az iPad diktálja az iramot, ehhez készül a legtöbb tartozék. Egyetlen téren előnyösebb az Android: ha a nem éppen tiszta tartalmakról van szó. Egy feliratos sorozatrész megnézéséhez például trükközni kell iOS alatt, míg a zöld robotos rendszeren ez sima ügy.

Mit tehet ilyen helyzetben a konkurencia? Nagyjából azt, amit az Asus, a Samsung és a Sony csinált, vagyis hogy rámennek egy-egy speciális paraméterre, amiben meg tudják fogni az Apple-t. Az Asus például Transformer vonalával gyárilag ad akkumulátoros billentyűzetet és nagyobb a képernyőfelbontása, így akinek éppen ez kell, és nem bánja a nagyobb súlyt (és nem akar mobilnetes verziót), jól járhat vele, mert kb. ugyanannyiért kapja meg azonos kiszerelésben, mint az iPad Airt.

A Samsung elsődleges fegyvere az S Pen digitalizáló toll, ami egy rajzoló, jegyzetelő, tervező ember számára egyértelműen a konkurensek, akár az iPad Air elé emeli a készüléket. És hogy biztos legyen a dolog, beletették az óriási felbontású képernyőt, jól helyezték el a hangszórókat, illetve egészen korrekt minőségű kamerát építettek be, árban pedig azonos kiszerelés mellett kicsit olcsóbbak tudnak lenni az iPad Airnél. Viszont a készülék se nem szép (a bőrhatású hátlap és krómhatású keret szerintünk egyenesen csúnya), se nem könnyű.

A Sony az első benyomásra helyezte a hangsúlyt. Aki beleszeret az Xperia Z2 Tablet vékony, légies formájába, azt nem fogja érdekelni, hogy törékenynek hat, hogy a kis súlyt elsősorban kicsi akkuval érték el, ami rövidebb üzemidőt jelent. A vízállóság is egy érdekes paraméter, azon pedig határozottan meglepődtünk, hogy a négyesből csak a Sony gondolt az FM rádióra és az NFC-re. Árban is egész jó a Sony, a Wi-Fi-s és a mobilnetes változatot is picivel a Samsung alá árazták, így tehát nem csak a legszebb, hanem a legolcsóbb is a négyesből.

Összefoglalva, úgy gondoljuk, hogy az általánosan feltett „Melyik csúcs tablet a nyerő?” kérdésre a válasz az iPad Air, de ha tovább finomítjuk követelményeinket, akkor nagyon könnyen megeshet, hogy a választás mégis a billentyűzettel integrált Asusra, a tollas Samsungra vagy éppen a kecses Sony-ra esik majd. Kíváncsian várjuk, hogy a következő generációval nőni vagy csökkenni fog a távolság az iPad és üldözői között. Nálunk egyelőre az iPad Air kapja az ajánlott díjat, de három versenytársa is tetszett nekünk. Még annyit jegyeznénk meg a szerényebb pénztárcájú vásárlók vigasztalására, hogy szerintünk mezei tartalomfogyasztáshoz – amire a tablet igazán való – teljesen fölösleges az elit kategóriából válogatni.

Apple iPad Air Asus Transformer Pad TF701
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Ed.
Sony Xperia Z2 Tablet

rudi

Az Asus Transformer Pad TF701-t az Asus hazai képviselete, a Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Editiont a Samsung hazai képviselete, a Sony Xperia Z2 Tabletet a Sony hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés