Hirdetés

Melyik a legjobb elit tablet?

Hirdetés

Megjelenés, első benyomás

Egy olyan személyes eszköznél, mint a tablet, sokat nyom a latban a megjelenés, meg úgy általában az első benyomás. Ízlés kérdése, de szerintünk ebben a Sony Xperia Z2 Tablet a nyerő. Papíron a 6,4 milliméteres vastagság nem tűnik akkora dobásnak, mint élőben – még a második legvékonyabb, 7,5 milliméteres iPad Airhez mérten is óriási a különbség, és ugyanez elmondható a súlyra is. A Z2 Tablet 426 grammja sokkal inkább a nyolchüvelykes tabletekre jellemző, elképesztően alacsony érték; az Asus és a Samsung versenyzője nagyjából egy okostelefonnyival nehezebb, és még az amúgy légies Air is lemarad mögötte a maga 469 grammjával, pedig ez is közel kétszáz grammos fogyókúrát jelent az előző iPad-generációhoz képest.

Aztán ott van a Sony stílusa, szögletessége, az Xperia telefonokról ismert kerek gombja, fedél alá rejtett csatlakozói – ezekkel a stíluselemekkel könnyen el tudja csábítani a vásárlók egy részét. Még úgy is, hogy a tablet vékonysága és könnyűsége miatt nagyon törékenynek hat, úgy éreztük, simán le tudnánk törni a sarkát, mint egy tábla jófajta csokinak. És bizony meg is jelentek a képernyőn a zavarok, amikor az átlagosnál kicsit erősebben ráfogtunk a gépházra.

Így aztán az első találkozás varázsának eltűnése után az iPad Air felé nyúltunk, ami alig nehezebb, alig vastagabb, de nagyon-nagyon és még annál is jobban egyben van. A gépház finom lekerekítése és prémium anyaghasználata igazolja, hogy alapos tervezés van az egyszerű forma mögött. Kiváló kontrasztja ennek a Samsung Galaxy Note 10.1 2014-es változata a fémet utánzó, krómhatású műanyagkerettel és a bőr hatású, de szintén műanyag hátlappal, a közel száz grammal nagyobb súlyt pedig ne is feszegessük. Az viszont tagadhatatlan, hogy a Note 10.1 is elsőrangúan összerakott gép.

Alapvetően nem rossz az Asus Transformer Pad TF701T formaterve sem, csak valahogy olyan jellegtelen, nélkülözi a karaktert. Ugyanez érvényes az anyaghasználatra és összeszerelésre is. A gépház unibody fém, az előlap karcálló üveg, de amikor erősebben ráfogtunk a masinára, éreztük, hogy az egyik el akar válni a másiktól. Megkocogtatva a kijelzőt olyan benyomásunk volt, mintha levegőt kapott volna belül, mert üresen kongott. Emellett a legvastagabb és legnehezebb tagja a mezőnynek, mondhatni kicsit bumfordi. Az viszont tény, hogy Transformer termék lévén adnak hozzá akkumulátoros billentyűzetet is. Persze a Samsunghoz meg S Pen toll jár, a Sony vízálló, az iPad Air meg... az meg... Apple.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés